15. AUG. 2023 KL. 12:51

”Frivilligt engagement skal være så fleksibelt som muligt”

Ladekarl

Generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, ved om nogen, hvordan det er at have med frivillige at gøre. Omkring 35.000 er frivillige i Røds Kors’ godt 200 lokale afdelinger.

Generalsekretær for Røde Kors, Anders Ladekarl, taler på Almene Boligdage om tendenser indenfor engagement.

”Vi har sværest ved at rekruttere frivillige til ”permanente opgaver” med en fast mødeplan. Derfor arbejder vi konstant på at gøre den frivillige indsats så fleksibel som muligt.”


Generalsekretær for Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, ved om nogen, hvordan det er at have med frivillige at gøre. Omkring 35.000 er frivillige i Røds Kors’ godt 200 lokale afdelinger.


Til Almene Boligdage, som er en konference for landets almene boliger, der afholdes 30. september i København, skal Anders Ladekarl snakke om frivilligt engagement og de udfordringer, der kan knytte sig til at arbejde med frivilligt engagement som en grundsten.


Man kan møde Anders Ladekarl i en panel-samtale med Maj Morgenstjerne, chef for Civilsamfund og Samskabelse i Aarhus kommune, Olav Hesseldahl, direktør hos Det Politiske Akademi og Nadeen Aiche, debattør og tidligere forperson i Mino Danmark.


Til Almene Boligdage vil deltagerne fra deres forskellige ståsteder udfolde deres erfaringer og tanker omkring frivillighed. Og så vil de komme med bud på, hvordan man fastholder og gør det frivillige engagement interessant. For det er ikke altid lige nemt at fastholde frivillige.


Hvordan har jeres arbejde med at engagere folk udviklet sig over de senere år?

"Vi har oplevet et stigende engagement – flere der melder sig som frivillige eller er klar til at løse ad hoc opgaver. Specielt vil folk gerne engagere sig, når der er noget akut eller en krise at hjælpe til med – som f.eks. under Covid eller i forbindelse med krigen i Ukraine. Særligt ”pensionist-generationen” oplever vi har et voksende engagement."

Hvad er de vigtigste greb i forhold til at motivere folk til at engagere sig?

"Der er to ting, der motiverer frivillige i Røde Kors: ”Sagen” = at gøre en forskel for andre mennesker, og det at blive en del af et fællesskab. Begge dele vægter næsten lige højt. Så for os er det vigtigt, at formålet med at engagere sig er klart, og at det flugter med den frivilliges egne idealer. Og at vi også synliggør de fællesskaber, man bliver en del af, og hvordan det kan fremme den enkeltes livsglæde."

Hvordan ruster I jer til fortsat at kunne engagere folk i jeres arbejde i fremtiden?

"Vi har sværest ved at rekruttere frivillige til ”permanente opgaver” med en fast mødeplan. Derfor arbejder vi konstant på at gøre en frivillige indsats så fleksibel som muligt, så alle, der bare har en lille smule tid til overs en gang imellem, kan være engageret. Vi forsøger i stigende grad at lave ”communities”, hvor man er organiseret uden hele tiden at lave noget men derimod er ”parat”, når der kaldes. Derudover bruger vi meget tid på at kommunikere og anerkende betydningen af engagement og frivillig indsats – både for dem, der modtager hjælp, og for den enkelte frivillige. Herunder at gøre det så let som muligt at engagere sig."

Hvad kan den almene sektor gøre for at engagere deres beboere?

"Bruge nogle af de samme greb, som vi har succes med. Gøre opgaven klar, skabe gode fællesskaber, anerkende og motivere og appellere til hver enkelt persons personlige kompetencer. Hvis man har brug for en kasserer, så lad være med at række ud til alle beboere. Forsøg at finde folk med en faglig, regnskabsmæssige baggrund og appellér til netop dem om, at de kan gøre en særlig forskel. De fleste kan godt lide at bringe deres kompetencer i spil."

 

Almene Boligdage

Almene Boligdage er lørdag den 30. september i København.

Almene Boligdage sætter fokus på engagementet i landets boligområder. Læs mere og tilmeld dig konferencen i september på Tivoli Hotel i København her. 

Læs mere her!

"Vi har sværest ved at rekruttere frivillige til ”permanente opgaver” med en fast mødeplan. Derfor arbejder vi konstant på at gøre en frivillige indsats så fleksibel som muligt, så alle, der bare har en lille smule tid til overs en gang imellem, kan være engageret."

Anders Ladekarl

Generalsekretær i Røde Kors

Læs senere artikler

Nu kan du tilmelde dig Almene Boligdage 2023

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste