27. APR. 2023 KL. 08:00
Fritidsjob tændte en drøm i Freruz
27. APR. 2023 KL. 08:00
Freruz Leake er blevet ansat som fotograf i en boligafdeling i Roskilde. En særlig fritidsjobindsats har hjulpet 16-årige Freruz med at få et fritidsjob.
For fem år siden flygtede hun til Danmark sammen med sin far og sine søskende. Der var krig i Eritrea, der ligger i det nordlige Østafrika.
16-årige Freruz Leake husker barndommen i hjemlandet som kedelig. Hun gik ikke i skole, og fritidsaktiviteter var der få af.
Nu sidder hun i et redaktionslokale i en barak. Hun har fået fritidsjob som fotograf i boligafdelingen Æblehaven/Rønnebærparken i Roskilde, der er en del af Boligselskabet Sjælland. Hver gang hun keder sig, trækker hun kameraet frem og begynder at knipse.
Freruz fik tjansen ved hjælp af fritidsjobindsatsen Jobplaneten Roskilde, der hjælper udsatte unge i området med at skrive ansøgninger, lave CV og få rådgivning i, hvordan man går til jobsamtale.
Hun får løn for fire timer om ugen. To af dem bruger hun i barakken, mens de to andre går med hjemmearbejde, interviews og fotografering. Hun er en ud af fire piger, der har været heldige at få job på Journalistholdet i boligafdelingen.
”Jeg kan godt lide at tage billeder af farver, natur og solen, der skinner. Mennesker er også sjove, men måske lidt sværere,” griner Freruz.
Sammen med et par andre piger går hun i gang med at diskutere en historie om ghettolisten, som pigerne har lavet sammen. En interviewperson er ikke helt tilfreds med resultatet, og pigernes lærer hjælper dem med at navigere i det.
Sparringspartner nødvendig for udsatte unge
Hvis man kommer fra et hjem som Freruz, hvor forældrene er udenfor arbejdsmarkedet, kan det være nødvendigt at få lidt hjælp til at komme i job eller uddannelse.
Det viser en evaluering af projektet, som VIVE står bag.
Ligesom hos mange andre i boligområdet, går forældrene hjemme hos Freruz. De har ikke det store kendskab til det danske arbejdsmarked, fortæller hun. Hendes mor er først lige kommet til Danmark – efter en langvarig proces med familiesammenføring. Nu kæmper hun med de danske gloser på sprogskole. Hendes far er færdig med sprogskolen, men kan ikke få et ufaglært arbejde.
”Jeg kender ikke nogle voksne, der har et arbejde, som jeg kunne tænke mig selv at få. Jeg har heller ikke nogen, jeg ser op til,” siger Freruz.
Til gengæld har hun, lige siden ansættelsen i fritidsjobbet, haft et tæt bånd til de ansatte hos Jobplaneten.
”Jeg bliver den sparringspartner, de mangler. De unge fra villakvartererne har forældre med et netværk på arbejdsmarkedet. Men mange af vores unge ved slet ikke, hvad forældrene laver,” fortæller projektleder Jens Birkedal og forklarer, at han har mindst tre opstartsmøder med de unge, før han ruller forløbet videre.
Ikke mindst for at se, om de er i stand til at dukke op til aftalt tid.
”Fritidsjob virker, fordi nogle forventer noget af de unge. De bliver en del af noget større og regnet med i arbejdsopgaverne. Det virker selvfølgelig også helt lavpraktisk ved, at de oplever en gevinst, når de tjener deres egne penge.”
Artiklen fortsætter under billedet
Landsbyggefonden spiller en vigtig rolle
Landsbyggefonden investerer 8,5 mio. kr. i den boligsociale helhedsplan i Roskilde. Helhedsplanen løber fra 2021 til og med 2024, og er en del af Jobplaneten i Roskilde.
Udover lommepenge- og fritidsjobindsatsen arbejder Boligselskabet Sjælland og Roskilde Kommune tæt sammen om beskæftigelses- og ungeindsatser i regi af helhedsplanen. Fx gennem:
- Fremskudt beskæftigelsesindsats
- Økonomisk rådgivning
- Særlig indsats for unge for at øge fastholdelse i uddannelse og reducere af frafald
- Lektiecaféer
- Brobygning til forenings- og fritidsliv.
Redaktionslokalet emmer af begejstring. Tre piger, der alle er i fritidsjob i boligafdelingen, planlægger en arbejdstur til København. Projektleder Jens Birkedal holder styr på alle detaljerne.
Fra renovering til Roskilde Festival
Lønnen til de unge bliver betalt af både den boligsociale helhedsplan for området og af græsrodsorganisationen Turning Tables.
De betaler halvdelen hver. Medarbejderne hos Turning Tables hjælper også journalistgruppen med håndværket: De underviser i at skrive, fotografere og redigere. Og undervisningen har tændt en drøm i Freruz. Hun kunne godt tænke sig at blive fotograf.
”Min familie er glade for, at jeg tager billeder. De ønsker, at jeg skal blive fotograf. Så kan jeg tage film eller foto, når vi holder jul, bryllupper eller fester i familien,” smiler hun forsigtigt.
Men hun håber også på at komme ud at fotografere mere end familiefester. Indtil videre har hun taget billeder af den renovering, der er skyld i, at hele boligafdelingen er pakket ind i stilladser og flagrende plastik.
Hun har dækket den dag, da Tour de France-ryttere kørte lige igennem boligafdelingen. Og så har hun været på Roskilde Festival. Det var højdepunktet, siger hun uden at tøve.
”Der var virkelig mange mennesker, der lå og drak øl på jorden i telte og var meget fulde.” Hun holder en kort pause. ”De tissede over det hele, og min veninde og jeg skulle tage billeder af det,” siger hun så lavt, at det lyder, som om hun hvisker.
Historierne, som journalistholdet laver, bliver ind imellem udgivet på Boligselskabet Sjællands hjemmeside, andre gange på kommunens hjemmeside.
Samarbejdspartnerne bag Jobplaneten er med til at bestille historier.
Læs senere artikler
Million-donation sikrer fritidsjob til udsatte unge
Rapport: Fritidsjob giver unge selvtillid
Om skribenten
Seneste Artikel
En almen grundlovsbevægelse er fødtMest læste
Se alle artikler (3011)0