28. APR. 2023 KL. 08:32

Forsker: Skimmelsvamp er et fælles ansvar

istock-464856930.jpg

Op til hver syvende danske bolig er ramt af skimmelsvamp. De mørke pletter plager især ældre byggerier. Beboere og boligselskab skal sammen bekæmpe dårligt indeklima, lyder det fra forsker.

Skimmelsvamp gror i op til hver syvende danske bolig, og lejere bliver oftere ramt end ejere.

Det viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed. Og det kan hænge sammen med, at problemet tit bliver håndteret for sent.

”Ejeren skal ikke spørge nogen om lov. Men lejeren skal igennem vicevært, driftspersonale, bestyrelse og så videre,” siger Birgitte Andersen fra Aalborg Universitet, der forsker i skimmelsvampe i bygninger.

Det kan også hænge sammen med beboerens ressourcer, lyder det fra Lenette Aalling, der rådgiver de flere hundrede beboere, der hvert år kontakter det uafhængige videnscenter Skimmel.dk.

”Et dårligt indeklima er det mindste af mine problemer lige nu. Det kan jeg ikke tage mig af, tænker mange. Derfor kan problemet vokse sig stort,” siger hun med henvisning til, at nogle beboere også skal kæmpe med sociale og økonomiske problemer.

Skimmelsvamp kan være skjult

Det er især ældre boliger, der bliver ramt af skimmelsvamp. De kan have utætte tage, mure eller vinduer, og det skaber fugt. Men nybyggeri kan også få problemer, hvis der for eksempel blev brugt fugtige byggematerialer, eller tørretiderne ikke bliver overholdt.

Nogle gange er svampen skjult bag tapet eller gulvbrædder, og snigende problemer med luftvejene kan få beboeren til at fatte mistanke. Det vigtigste er, at ejendomskontoret bliver kontaktet hurtigst muligt.

For det bliver en dyr affære for boligselskabet, hvis det ender med renovering og genhusning, forklarer forsker Birgitte Andersen og understreger, at det langt fra er alle, der bliver syge af skimmelsvamp:

”Vi har levet side om side med skimmelsvampe i en halv million år. De forfædre, der ikke tålte skimmelsvamp, døde og fik aldrig børn. Så det er især, hvis man har astma eller allergi, at det er farligt for os efterkommere.”

Skimmelsvamp kan forværre astma og give gener i øjne, næse og luftveje ifølge Sundhedsstyrelsen. 

”Skimmelsvamp er næsten altid en kombination af dårlig bygning og dårlig adfærd. Det er beboerens ansvar at holde et tørt og godt indeklima.”

Birgitte Andersen

forsker hos BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø på Aalborg Universitet

Driften skal give råd om indeklima

”Skimmelsvamp er næsten altid en kombination af dårlig bygning og dårlig adfærd. Det er beboerens ansvar at holde et tørt og godt indeklima,” siger Birgitte Andersen. 

Rådet fra Skimmel.dk lyder derfor, at driftspersonalet bør bruge indflytningssynet på at gennemgå reglerne for et godt indeklima. Det handler for eksempel om at lufte ud flere gange om dagen, bruge emhætten og tørre tøjet udendørs.

”Driften er bindeleddet. De kender bygningen og ved, hvad den har af fejl. Og de har mulighed for ofte at have kontakt med beboerne,” siger Lenette Aalling.

Beboerne skal også have styr på vedligeholdelses-reglementet, som de får udleveret til indflytningssynet. Skimmelsvamp kan opstå på grund af forkert brug af boligen. Derfor kan udgiften for at få svampen fjernet falde tilbage på beboeren.

I mange tilfælde vil ansvaret dog være delt mellem beboeren og boligselskabet, fortæller rådgiver Lenette Aalling:

”Mange af dem, der ringer ind og har haft en sag hos Beboerklagenævnet, har fået at vide, at ansvaret blev delt 50-50 mellem beboeren og boligselskabet. En revne i bygningen skal selvfølgelig altid fikses. Men beboerne skal også gøre noget ved deres indeklima.”

Beboerklagenævnet kan man henvende sig til, hvis man er uenig med boligselskabet i, hvem der skal betale for at få fjernet skimmelsvamp fra boligen. Boligselskabet baserer sin vurdering på en rapport, som de får lavet af eksterne.

Ofte påstand mod påstand

Man kan som beboer selv kontakte et andet firma, der kan komme frem til en ny konklusion. Uenigheden kan ende som en skimmelsag hos Beboerklagenævnet. De afgør, hvem der skal punge ud.

Heldigvis ender det sjældent så galt. Og kun fem procent af dem, der sidste år kontaktede Skimmel.dk blev anbefalet at få professionelle ud for at blive problemet kvit. Resten af beboerne kunne selv løse problemet.

Skimmelsvamp, der fylder mindre end et A4-ark – og som sidder på nogenlunde glatte overflader – kan man som regel fjerne med vand og universal-rengøringsmiddel.

Det samme gælder, hvis pletterne er i fugerne mellem fliserne på badeværelset eller i rammen omkring vinduet. Men fylder pletterne mere end en kvadratmeter, bør professionelle fjerne problemet, mens man opholder sig i et andet rum.

Sådan lyder retningslinjerne fra videnscentret Skimmel.dk.

Husk, at det allerede nu er muligt at tilmelde dig DriftensDag den 1. juni, der har fokus på energibesparelser, skimmelsvamp og effektiv drift. 

Se hele programmet her.

 

Ny rapport om indeklima

Ny rapport om danskernes indeklima fra Statens Institut for Folkesundhed. 

Deltagerne i undersøgelsen har selv angivet deres problemer med skimmelsvamp. Problemerne er ikke dokumenteret af eksperter. Derfor kan der også i nogle tilfælde være tale om snavs eller kaffepletter frem for skimmelsvamp.

Læs senere artikler

Forskning: Skimmelsvamp påvirkes af bygninger og beboere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste