19. SEP. 2022 KL. 10:12

Nataliia er flygtet fra krig: Nu er hun ansat i Bogense Boligforening

1 BL 05376

Når dagens gøremål i det grønne team skal udføres, så foregår kommunikationen mellem Kenneth Jørgensen og Nataliia Zeleniak gennem Google Translate og hjemopfundet tegnsprog., og Foto: Andreas Holm Hansen, BL

Selvom de ikke kan tale sammen, har ejendomsfunktionær Kenneth Jørgensen og ukrainske Nataliia Zeleniak udviklet et helt unikt makkerskab. Hun er ansat som ’sommerfugl’ i Bogense Boligforening, hvor hun hjælper ejendomsfunktionærerne med at passe de grønne områder.

Nataliia Zeleniak flygtede fra alt, hun havde kært, da Rusland invaderede Ukraine i februar.

Et halvt år senere er hendes liv og dagligdag flyttet Nordfyn, hvor hun med både job og bolig finder sig til rette i Bogenses lokalsamfund.

”Jeg er simpelthen så taknemmelig for den mulighed, jeg har fået af boligforeningen. Alle har taget så godt imod mig og mine to børn,” fortæller Natallia Zeleniak gennem sin Google Translate-app på mobilen.

Hendes rosende ord tilfalder særligt kollegaen Kenneth Jørgensen. Åbenhjertigt har han taget hende under sine vinger og siden juni haft hende som makker i Bogense Boligforenings grønne team.

”Nataliia har gåpåmod og er ikke bange for at tage fat. Hun vil rigtig gerne, og møder altid glad ind til dagens opgaver. Det har været et givende samarbejde for både hende og os,” siger Kenneth Jørgensen.

Nataliia Zeleniak er ansat som ’sommerfugl’, hvilket vil sige i en tidsbegrænset stilling, hvor hun skal hjælpe ejendomsfunktionærerne med at passe de mange udeområder.

Og da Nataliia Zeleniak er uddannet agrarøkonom, altså indenfor landbrugsøkonomi, er hun ikke helt 'grøn' indenfor området.

Formand: ”En succeshistorie andre kan lære fra”

Samarbejdet med Nataliia Zeleniak kom i stand, da Bogense Boligforening blev opmærksom på, at ukrainske flygtninge skulle tilbydes boliger i byen. De henvendte sig selv til kommunen for at gøre opmærksom på, hvordan de kunne hjælpe.

”Når kommunen modtager ukrainske flygtninge, kan de anvise dem til vores ledige boliger. Og hvis vi kan hjælpe yderligere med et ledigt job i vores serviceteam, gør vi gerne det,” forklarer Klaus Bentzen, der er formand for boligforeningen og for Boligkontoret Danmark.

At tage flygtninge ind og give dem både job og bolig kan virke som en stor mundfuld, men det behøver det ikke at være, mener Klaus Bentzen.

”Se bare, hvordan Nataliia er gået hen og blevet både en velintegreret beboer og en stor gevinst for vores ejendomsfunktionærteam. Hun er nærmest blevet adopteret af alle, både beboere og ansatte, og det er helt fantastisk. Ved at byde flygtninge ordentlig velkommen og ved samtidig at tilbyde dem et job, kan vi gøre en stor forskel i deres liv.”

Klaus Bentzen fortæller, at de i boligforeningen længe havde haft i sinde at ansætte en kvalificeret sæsonarbejder til det grønne område. Så da Nataliia Zeleniak dukkede op med sine erfaringer, passede hun som fod i hose.

”Hjemme i Ukraine har hun anlagt sin egen have fra bunden med frugttræer, bærbuske, blomster og køkkenhave. Hendes forståelse for planter og biodiversitet er ikke kun brugbart for Nataliia i sit arbejde, men vi andre kan også lære meget af hende.”

”Forhåbentlig vil hendes historie vil være et eksempel for andre, der er i tvivl om, hvorvidt de skal kaste sig ud at ansætte flygtninge eller ej. Vi kan kun tale varmt for det.”

Læs i faktaboksen Klaus Bentzen tre gode råd til at ansatte ukrainske flygtninge.

Klaus Bentzens tre gode råd til at ansatte ukrainske flygtninge

  • ”Ansatte og beboerdemokrater skal være med på ideen inden, I giver jeg i kast med at ansætte flygtninge. Det er vigtigt for, at alle er med på at tage imod flytningen, for det er i sidste ende dem, der kommer til at have den daglige gang med personen og skal arbejde sammen med dem.”
  • ”Søg den nødvendige hjælp udefra. Vi fik hjælp fra Nordfyns Kommunes team for integration, og uden dem var det aldrig blevet så stor en succes. De var med fra starten og hjalp os særligt med sprog- og kulturbarrierne.” 
  • ”Informer beboerne inden, personen starter med arbejdet. Så undgår I misforståelser og unødvendige spørgsmål om, hvem den fremmede er, og hvilken baggrund han/hun kommer fra.”

 

”Når kommunen modtager ukrainske flygtninge, kan de anvise dem til vores ledige boliger. Og hvis vi kan hjælpe yderligere med et ledigt job i vores serviceteam, gør vi gerne det.”

Klaus Bentzen, formand for Bogense Boligforening og for Boligkontoret Danmark.

Krigen fylder stadig

Når man møder Nataliia Zeleniak, er det ikke umiddelbart til at mærke på hende, at hun er flygtet fra et krigshærget land.

Men når telefonen en gang imellem ringer hjemmefra, melder krigens ansigt sig på ny. Nataliia Zeleniaks mand befinder sig nemlig stadig i deres hus i Ukraine, og når han ringer, er det som oftest ikke med positive nyheder.

”Nogle gange flyver raketterne hen over hovedet på ham,” forklarer Kenneth Jørgensen.

”Så kommer det hele lidt tæt på. Men der skal selvfølgelig være plads til, at Nataliia kan følge med i alt, hvad der sker derhjemme. På den måde er krigen er stadig en stor del af hendes liv.”

Forståelse for hendes baggrund og den situation, hun kommer fra, har Nataliia Zeleniak mærket lige fra sin første dag i Bogense.

”Kenneth og boligforeningen gør alt for at gøre det behageligt for mig at leve og bo her. Mig og mine to børn kunne ikke have ønsket os bedre modtagelse efter alt det, vi har været igennem.”

Foreløbig er Nataliia Zeleniak ansat i det grønne serviceteam frem til udgangen af november måned. Indtil da arbejder Klaus Bentzen og resten af foreningen på en løsningsmodel, hvor de kan finde arbejde over vinteren og på sigt ansætte hende i en fuldtidsstilling.

Et makkerpar med en unik forståelse

Når dagens gøremål i det grønne team skal udføres, så foregår kommunikationen mellem Kenneth Jørgensen og Nataliia Zeleniak gennem Google Translate og hjemopfundet tegnsprog.

Og selvom det til tider skaber misforståelser, har de to med tiden fundet deres helt egen melodi.

”Det opstår et fælles sprog, når man ikke kan kommunikere med andet end sin krop og enkelte ord,” siger Kenneth Jørgensen.

”Vi lærer hinanden af kende gennem andet end dialog. Det vigtigste for mig har hele tiden været at få en god relation i gang. Det, synes jeg, vi er lykkedes med.”

Nataliia Zeleniak er enig, og heldigvis er humor et sprog, de begge forstår.

Der grines dagligt i det lille team, når Google Translate for eksempel oversætter ”Kenneth er rar” med ”Kenneth er romantisk.”

Du kan i videoen se deres helt specielle interaktion med hinanden og varme makkerskab.

Læs senere artikler

Netværk griber ukrainere i Tårnbyhuse

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Andreas Holm 01745
Andreas Holm Hansen

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Alment bofællesskab huser beboere med 19 forskellige behov

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Alment bofællesskab huser beboere med 19 forskellige behov

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste