20. SEP. 2022 KL. 09:37

Flere lejere risikerer at blive sat ud af deres bolig

Flyttevogn Scanpix

Nye tal fra BL viser, at flyttevognen måske skal rykke ud til flere familier, som bliver smidt ud, fordi de ikke har råd tl at betale deres husleje. Foto: Scanpix

Inflationen presser nu mange familier så hårdt, at det bliver svært at få råd til at betale husleje. BL håber, at der politisk sættes ind med målrettet hjælp til de familier, som er hårdest ramt.

Flere almene beboere er nu så hårdt pressede på pengepungen, at de får sværere ved at betale huslejen og risikerer at måtte flytte ud af deres bolig, hvis priserne fortsætter deres himmelflugt.

De har allerede sparet på deres forbrug af mad, tøj og sociale aktiviteter. Ligesom mange ikke har råd til at have lyset tændt eller varme deres bolig op, fordi prisen på el og gas er eksploderet.

”De tårnhøje priser på energi- og fødevarer gør et kæmpe indhug i budgettet hos mange almene lejere – og særligt unge, enlige forsørgere og pensionister kan vi se, er sat i en meget vanskelig økonomisk situation. Der er ikke meget at gøre med i budgettet hos de familier, og situationen er så alvorlig, at vi kan komme til at se flere ikke have råd til at betale huslejen i den kommende tid og dermed være nødsaget til at flytte fra deres bolig,” spår Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.

I juli 2022 rykkede fogeden ud til 1.087 familier hos ni af landets største boligorganisationer og administratorer, hvilket er væsentligt flere end i juli 2021, hvor 888 familier blev sat ud af deres bolig.

Ifølge analysen ”Konsekvenser af inflationen for de almene beboere”, som BL lige har udgivet, har antallet af udsættelser i de ni største almene bolig- og administrationsselskaber i 2022 ligget konstant over niveauet for udsættelser i 2021.

Og der er fare for, at antallet af udsættelser fortsat vil stige.

Læs hele BL's analyse her

Hvad koster en udsættelse?

Der er mange omkostninger forbundet med en udsættelse – både for lejeren, boligorganisationen og kommunen.

Boligorganisation: I gns. 54.000 kroner:

  • Huslejerestancer, istandsættelse
  • Boligrådgivere: Rykkere, inkasso
  • funktionærer: fra-/indflytningssyn, flytning af indbo

Kommune: Fra 53.000 kroner:

  • Sagsbehandling
  • Ved social anvisning: Istandsættelse af lejemål, flytning, opmagasinering af inventar
  • herberg eller krisecenter

For lejeren kan en udsættelse påvirke tilknytningen til arbejdsmarkedet, relationerne til familien, give helbredsmæssige udfordringer og risikoen for medfølgende hjemløshed er høj. 

Samtidig er det klart, at vi skal passe på ikke at puste mere til inflationen, og derfor skal den hjælp, der gives, være af den rette dosis og målrettet dem, som er hårdest ramt.

Solveig Råberg Tingey

Viceadministrerende direktør i BL - Danmarks Almene Boliger

Beboerne er bekymrede for økonomien

I en rundspørge, som BL har foretaget, svarer 9 ud 10 privatøkonomiske rådgivere i almene boligorganisationer, at de i første halvår af 2022 har fået flere henvendelser end tidligere fra beboere, som bekymrer sig om, at de ikke kan få deres økonomi til at hænge sammen.

Beboere, som frygter, at de snart ikke har råd til hverken mælk og brød i supermarkedet eller forbrug af el, varme og deres husleje.

Det er ifølge BL’s analyse de unge, de enlige forældre med hjemmeboende børn og pensionister, der er hårdest ramt på økonomien og mest bekymrede. En beboergruppe, hvor en betragtelig andel bor i almene boliger.

”Der er i forvejen ikke meget luft i budgettet hos mange unge, enlige forsørgere eller pensionister og rådighedsbeløbet er beskedent, da der ofte kun er én indkomst til at dække leveomkostningerne. De stigende priser kan mærkes, og mange er bekymret for ikke at have råd til helt basale nødvendigheder,” siger Solveig Råberg Tingey.

Oven i hatten forventes inflationen at fortsætte også i den kommende tid, og det vil presse budgettet ekstra meget.

Økonomisk pres kan betyde flere udsættelser

Det er blandt andet den enkelte boligbebyggelses opvarmningsform, som har stor betydning for beboernes udgifter til opvarmning. I de 40.000 almene boliger, som fyrer med natur- og bygas, har beboerne oplevet en markant prisstigning. Alene fra august måned sidste år til august måned i år er prisen på natur- og bygas steget med i gennemsnit 150 pct.

Det betyder, at bor man i en bolig på 80 kvadratmeter, betalte man 550 kroner om måneden for at varme op med gas i august 2021. Den regning lyder nu på 1.370 kroner om måneden.

Samtidig viser BL’s beregninger, at rådighedsbeløbet for unge enlige med to børn, som bor i en af de gasopvarmede boliger, er skrumpet med 40,3 procent.

Hvis inflationen fortsætter over en længere periode, vil flere få det svært ved at dække deres omkostninger til bolig, el, varme og dagligdagens fornødenheder.

”Det er afgørende, at der gives en målrettet og midlertidig hjælp til de familier, som sidder i en alvorlig økonomisk knibe og lige nu frygter, at de skal flytte fra deres hjem,” siger Solveig Råberg Tingey og påpeger, at den rette dosering er vigtig:

”Samtidig er det klart, at vi skal passe på ikke at puste mere til inflationen, og derfor skal den hjælp, der gives, være af den rette dosis og målrettet dem, som er hårdest ramt,” siger Solveig Råberg Tingey.

BL mener blandet andet, der kan ses på at udvide lånemulighederne eller for eksempel give et ekstra varmetilskud via boligstøtten.  

Læs hele BL’s analyse her

Økonomisk rådgivning forebygger udsættelser

Den økonomiske rådgivning i den almene boligsektor er målrettet udsatte beboere, som har udfordringer med at betale regninger eller med at afvikle deres gæld.

Rådgivningen hjælper beboerne med at stabilisere deres hverdagsøkonomi og kan i flere tilfælde føre til, at de undgår at blive sat ud af deres bolig.

Det giver en langt større velfærd for beboeren, som kan blive boende, og en væsentlig besparelse for både boligorganisation og kommune.

Læs senere artikler

Finanslovsforslag: Knap to milliarder skal hjælpe de hårdest ramte gennem inflationskrisen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

ALFABO: Lokal og vedvarende energi skal mindske beboernes elregning

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste