01. SEP. 2022 KL. 09:40

Finanslovsforslag: Knap to milliarder skal hjælpe de hårdest ramte gennem inflationskrisen

20220831 160947 L 8256X5504ma

Ifølge økonomiske rådgivere risikerer mange almene beboere at blive hårdt ramt af de stigende priser.

På årets sidste officielle sommerdag, onsdag den 31. august klokken 13, hvor der var varmest, fremlagde finansminister Nicolai Wammen regeringens forslag til finanslov for 2023 - et forslag, der varsler køligere tider.

”Årets forslag til finanslov kan betegnes som en inflationsfinanslov. Den altoverskyggende udfordring i dansk økonomi er nemlig den høje inflation. Vi mærker alle de stigende priser. Derfor lægger vi op til en stram finanslov. Derfor er det også meget begrænset med nye initiativer. Det gør vi blandet andet for at sikre, at vi ikke skubber yderligere til inflationen,” sagde finansministeren i forbindelse med fremlæggelsen.

Hjælp til de hårdest ramte

Med udgangspunkt i den besked er det ikke en stor overraskelse, at der udover de aftale-sikrede finansieringer til blandt andet militær og grønne initiativer, ikke er mange opsigtsvækkende ekstrabevillinger i forslaget. Der er dog måske en håndsrækning, der forhåbentlig kan hjælpe mange almene beboere.

”Med finanslovforslaget for 2023 prioriterer vi de mest nødvendige initiativer inden for stramme rammer. Det gælder blandt andet en reserve til håndtering af stigende priser på to milliarder kroner, der skal dæmpe følgerne af den høje inflation,” sagde Nicolai Wammen.

Artiklen fortsætter under citatet og boksen. 

Højeste inflation i næsten 40 år

Inflationen er i løbet af det seneste år steget fra 1,6 procent i juli 2021 til 8,7 procent i samme måned i år. Det er den højeste stigningstakt siden 1983. Ifølge Finansministeriet er der i et historisk perspektiv kun set højere inflation i forbindelse med verdenskrigene, Korea-krigen og under oliekrisen i 70’erne.

”Det er helt afgørende med den ekstra hjælp til de mest økonomisk udsatte, hvis også de skal kunne blive ved med at beholde deres bolig,"

Solveig Råberg Tingey

Viceadministrerende direktør i BL–Danmarks Almene Boliger

Læs senere artikler

Økonomisk rådgiver: Vi skal bryde tabuet og tale om privatøkonomi

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Mange almene beboere er økonomisk presset

Finansministeren lagde ikke skjul på, at reserven, der ifølge finanslovsforslaget udgør 1 milliard og 975 millioner kroner, skal komme dem, der er mest udsatte for inflationens følger, til gode. Blandt dem er ifølge de økonomiske rådgivere, som flere steder i landet tilbyder beboerne i almene boligafdelinger rådgivning, mange almene beboere.

Det fremgik af en rundspørge, Fagbladet Boligen i begyndelsen af juli gennemførte blandt rådgiverne.

9 ud af 10 økonomiske rådgivere oplyste, at antallet af henvendelser fra beboerne i løbet af de første seks måneder af 2022 var stigende.

6 ud af de 10 rådgivere karakteriserede den gennemsnitlige rådsøgendes situation, som stærkt bekymrende. Især fremhæver de økonomiske rådgivere de voksende forbrugsudgifter som en faktor, der sprænger de små økonomiers budget.

”Priserne er det seneste år steget med over otte procent. Det går ud over alles økonomi, men specielt dem, der ikke har meget luft i budgettet, herunder flere almene lejere," siger viceadministrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, Solveig Råberg Tingey.

”Det er helt afgørende med den ekstra hjælp til de mest økonomisk udsatte, hvis også de skal kunne blive ved med at beholde deres bolig," fortsætter hun.  

Prisstigningerne gør ondt

Den hårde prisudvikling kan for alvor mærkes i store dele af befolkningen. Det viser en opinionsundersøgelse Gallup i juni foretog for BL – Danmarks Almene Boliger. Knap 40 procent af de adspurgte, udtrykte stor eller virkelig stor bekymring i forhold til, om de eksempelvis kan komme på ferie.

Knap 43 procent var tilsvarende bekymret for, om de kan spare op til uforudsete udgifter. 32 procent udtrykker endda bekymringer for, om de fremadrettet får råd til helt almindelige dagligvarer som mad, hygiejnevarer med mere.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

3. kreds prioriterer forebyggelsen af tomgang

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

3. kreds prioriterer forebyggelsen af tomgang

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste