05. SEP. 2022 KL. 20:31

Boligdirektør: ”Vi tager hjemløsheden alvorligt – og det har båret frugt”

DSF9561

Foto: Simon Jeppesen

Det glæder flere af de almene direktører, at vi endelig ser et fald i antallet af hjemløse. Læs deres reaktion her, og hvad de konkret har gjort for at få flere hjemløse væk fra gaden og ind i en bolig.

”De hjemløse har stået højt på vores dagsorden i flere år, så det er dejligt, at kurven endelig er knækket,” siger Erling Nielsen, formand i Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB).

Han glæder sig over, at antallet af hjemløse er faldet med 10 procent i Danmark. Især flere unge har fået fast adresse og tag over hovedet, og der er færre hjemløse, som sover på gaden, viser tallene i den nye hjemlæsetælling, som VIVE har lavet.

”En af grundene til, at vi ser et fald i hjemløse, er, at vi i boligsektoren og flere kommuner tager det alvorligt. Hjemløshed er blevet sat højere på dagsordenen,” er Erling Nielsens forklaring på den positive udvikling. 

Og han står ikke alene med glæden over, at de almene boligindsatser har hjulpet til, at flere hjemløse er rykket fra gaden og ind i en bolig.

Flere og flere af landets boligorganisationer arbejder nemlig på højtryk med at lave strategiske samarbejder med kommunerne, hvor de sammen arbejder ud fra Housing first-tilgangen.

En tilgang, hvor en hjemløs borger får tilbudt en billig almen bolig, samtidig med at de fra kommunen får den bostøtte, de har behov for. Den løsning er uden tvivl med til at skabe positive resultater i forhold til at få unge og voksne ud af hjemløshed.

Ny aftale om anvisning

Den 25. august indgik regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) en aftale, hvor kommunerne forpligter sig til at arbejde proaktivt og på tværs af forvaltninger for at indgå anvisnings- og udlejningsaftaler, som tilvejebringer flere egnede boliger til hjemløse og den fornødne sociale opfølgning.

Læs mere om aftalen her

Projektet er et forsøg på at bruge civilsamfundets ressourcer, hvor de unge studerende skal være rollemodeller for de anviste hjemløse. Være mentorer, som sammen med en social vicevært får dem tilbage til en hverdag og et velfungerende liv.

Per Juulsen

Direktør i Kollegiekontoret i Aarhus

Odense: Housing first-eksperter

I Odense har byens almene boligorganisationer og kommunen i flere år dannet fælles front i kampen om at få flere af byens borgere væk fra gaden og ind i en bolig.

”Vi har lige fornyet vores aftale med Odense Kommune om, at vi inden for tre måneder kan garantere en egnet bolig, som de kan anvise til en hjemløs. Det er en stor succes, at vi kan hjælpe andre, som har det svært. Og jo dejligt, at vi nu kan dokumentere, at det bærer frugt,” siger Erling Nielsen.

Faktisk er de blevet så dygtige til at bekæmpe hjemløshed i Odense, at både boligorganisationerne og kommunen hjælper nabokommunerne med at komme godt i gang med lignende indsatser som housing first-tilgangen og udlejningsaftaler med kommunen.

”Vi hjælper lige nu boligorganisationerne og kommunen i Faaborg-Midtfyn, som har lavet en tilsvarende aftale om mere strategisk at kunne anvise boliger til de hjemløse,” fortæller formanden i FAB.

Han tilføjer, at medarbejdere fra Odense Kommune bliver inviteret ud i den store verden for at fortælle om de danske samarbejder og hjemløse-modeller.

København: Skæve boliger til skæve eksistenser

Også i hovedstaden er kurven knækket i forhold antallet af hjemløse, som af den ene eller grund er endt på gaden, på herberg eller sover på sofaer hos venner og bekendte. Et liv, som ingen har fortjent.

”Det er virkelig positivt at se, at der er sket et fald i antallet af hjemløse. Og især, at der er et fald blandt de unge hjemløse. For det er meget bekymrende, at der er unge mennesker, som ikke har en stabil base i en bolig,” siger Jens Elmelund, der er adm. direktør i KAB.

I KAB-fællesskabet er der stærk tradition med at lave skæve boliger, som er skræddersyet til de hjemløse. De unikke boliger er designet til dem, som har udfordringer, der gør det svært at passe ind i et almindeligt boligmiljø. Ofte er det et- eller torums boliger, og hvor beboerne har mere frie rammer end i almindelige boliger.

”Vi er endnu de eneste i København, som bygger skæve boliger. Med dem løfter vores boligorganisationer et kæmpe ansvar, som er med til at sikre, at der ikke kommer flere hjemløse. Det er vi meget stolte af,” fortæller Jens Elmelund.

Indtil videre har SAB, AKB København og 3B bygget 77 skæve boliger i København, og er i gang med at lave tre nye afdelinger. Det er alle små afdelinger uden for mange enheder. Og der er tilknyttet en social vicevært, som hjælper beboerne med at lære at bo og få hverdagen til at fungere.

”Når beboerne har lært at bo – betale deres husleje, fået den nødvendige hjælp til deres psykiske problemer eller misbrug – flytter mange af dem videre til vores andre almindelige lejligheder,” forklarer Jens Elmelund.

Udover at bygge skæve boliger til skæve eksistenser, har KAB også fokus på at skabe billige boliger ved at fastholde de små gamle lejligheder på et lavt huslejeniveau på cirka 3500 kroner. De bliver brugt til kommunale anvisninger til for eksempel hjemløse borgere i København.

”I KAB-fællesskabet er alle vores selskaber aktive i de politiske dagsordener. Jeg sidder blandt andet med i bestyrelsen i Hjem til Alle Alliancen, hvor vi politisk arbejder for at løse problemet med at sikre mennesker i hjemløshed adgang til egen bolig og bostøtte,” fortæller Jens Elmelund.

Aarhus: Fokus på unge hjemløse

”Det er en meget glædelig udvikling. Vi har set med bekymring på det stigende antal unge hjemløse de sidste mange år, og noget vi har arbejdet intenst med her i Aarhus Kommune,” fortæller Per Juulsen, der er direktør i Kollegiekontoret i Aarhus.

Blandt andet er de med i Projekt UKH-home, som er et bofællesskab med 24 boliger i sammenhæng med et ungdomskulturhus, kommunen har etableret. Her bor studerende i 12 af boligerne og de andre 12 boliger er til unge hjemløse, som er anvist af Aarhus Kommune.

”Projektet er et forsøg på at bruge civilsamfundets ressourcer, hvor de unge studerende skal være rollemodeller for de anviste hjemløse. Være mentorer, som sammen med en social vicevært får dem tilbage til en hverdag og et velfungerende liv,” forklarer Per Juulsen.

Derudover har Kollegieboligkontoret aftalt med Aarhus Kommune, at de kan anvise til hver syvende ledige ungdomsbolig i de 30 boligafdelinger, de administrerer.

Men kun de boliger, som er egnede til hjemløse, som ofte har misbrug eller psykiske udfordringer, der gør, at de ikke altid fra start kan indgå i det store fællesskab.

”De hjemløse kan være meget skrøbelige, når de flytter ind. Derfor skal det helst være lejligheder med eget køkken, så de ikke er tvunget ind i fællesskaber og situationer, de ikke er klar til. Og de skal også kun bo i afdelinger, som ikke er udfordret i forvejen,” fortæller boligdirektøren fra Aarhus.

De unge hjemløse får heller ikke her kun en bolig. Der følger også personlig bostøtte med, blandt andet fra de sociale viceværter, som hjælper de unge med at få en struktureret hverdag, hjælp til indkøb og samtaler om uddannelse.

BL’s hjemmeside kan du finde fakta om hjemløshed og almene boliger i netop din kommune, og få inspiration til gode løsninger fra andre steder af landet.

OM HOUSING FIRST

Housing First er en helhedsorienteret tilgang til hjemløshed, hvor borgeren tilbydes en selvstændig bolig i almindeligt boligbyggeri og samtidig modtager bostøtte.

Det er en grundopfattelsen i Housing First, at boligen er en basal menneskeret. Et vigtigt element er derfor at sikre boligsituationen for at skabe den tryghed, der er en forudsætning for at forbedre livsbetingelserne for mennesker med psykisk sygdom, misbrug, sociale netværk osv.

Borgeren får derfor intensiv social bostøtte, når han/hun flytter i egen bolig.

Læs senere artikler

Hjemløsheden er faldende

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2979 )

0

Læseliste