06. SEP. 2022 KL. 09:22
Hjemløsheden er faldende
06. SEP. 2022 KL. 09:22
At der er blevet færre hjemløse hænger ifølge VIVE sammen med Housing First-indsatserne, som bygger på et tæt samarbejde mellem kommuner og almene boligorganisationer.
Knap 5.800 personer var hjemløse i Danmark i februar i år. Det er den dårlige nyhed. Den virkelig gode nyhed er, at det er 10 procent færre end i samme måned i 2019. Dengang var der 6.431 hjemløse.
Tallene kommer fra VIVEs nationale kortlægning af hjemløshed.
Færre sover på gaden
I februar i år var 535 hjemløse på den virkelig rå måde. De sov, trods vinterkulden, i det fri. Det er dog igen bedre end ved kortlægningen i 2019, hvor 732 måtte gennemleve deres hjemløshed under åben vinterhimmel. De øvrige hjemløse lever fortrinsvist på herberger eller er såkaldte sofasovere. Sidstnævnte betyder, at de har lov til at låne en seng eller sofa hos familie eller venner.
Der er også færre hjemløse unge. I 2019 var 1.023 i alderen 18-24 år hjemløse. I år er tallet faldet til 744.
Derimod ses en lille stigning i aldersgruppen 60 år og op fra 414 hjemløse i 2019 til 451 hjemløse i 2022.
Housing First
VIVE konkluderer i rapporten, at faldet i antallet af hjemløse især er udtalt der, hvor der er en Housing First-strategi, og kommunerne i samarbejde med de almene boligorganisationer har et tæt samarbejde om anvisning.
Artiklen fortsætter under citatet og boksen.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd i samarbejde med Danmarks Statistik og Social- og Ældreministeriet.
VIVEs kortlægning af hjemløshed har været gennemført i uge 6 hvert andet år siden 2007 med undtagelse af 2021, hvor kortlægningen blev udsat til 2022 på grund af situationen med covid-19.
Ny aftale om anvisning
Den 25. august indgik regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) en aftale, hvor kommunerne forpligter sig til at arbejde proaktivt og på tværs af forvaltninger for at indgå anvisnings- og udlejningsaftaler, som tilvejebringer flere egnede boliger til hjemløse og den fornødne sociale opfølgning.
Læs senere artikler
Boligdirektør: ”Vi tager hjemløsheden alvorligt – og det har båret frugt”
I tyve kommuner er der de seneste år enten allerede indgået en aftale eller en aftale på vej om netop strategisk udlejning og anvisning mellem de almene boligorganisationer og kommunen.
”De almene boliger har over en årrække sikret flere udsatte borgere og hjemløse et 'tag over hoved'. Konkret ved at stille boliger til rådighed for den kommunale anvisning,” siger viceadministrerende direktør hos BL – Danmarks Almene Boliger, Solveig Råberg Tingey og fortsætter:
”En helt afgørende betingelse for, at hjemløse fastholdes i den bolig, som de anvises, er imidlertid, at der sker en professionel og grundig social opfølgning. Derfor ser vi også en stærk effekt af de fælles Housing First-indsatser.”
Opfordrer til indgåelse af flere aftaler
I den almene sektor er der 41.108 familieboliger til en husleje på under 3.500 kroner om måneden. Dertil kommer tusindvis af billige ungdomsboliger.
”Boligerne har vi mange steder, og vi håber på at kunne rulle endnu flere aftaler ud, der kan bringe antallet af hjemløse yderligere ned,” siger Solveig Råberg Tingey.
Styrk psykiatrien
BL–direktøren understreger dog, at selvom aftaler mellem kommuner og almene boligorganisationer kan bringe antallet af hjemløse yderligere ned, så kan det ikke alene løse problemet.
”Mange hjemløse har også psykiske sygdomme og misbrugsproblemer at slås med. Derfor er den sociale støtte vigtig for den enkelte, og ligeledes er det vigtigt for naboers trivsel og tryghed, at der sker en virksom social opfølgning, så vi kan forebygge utryghed i de boligområder, hvor der sker anvisning til,” siger Solveig Råberg Tingey.
”Det er helt afgørende, at vi styrker psykiatrien og de lokale indsatser for borgere med psykiske lidelser,” fortsætter hun.
I slutningen af august indledte regeringen forhandlinger med Folketingets øvrige partier om en styrkelse af psykiatrien.
Læs mere om behovet for at styrke psykiatrien
Om Housing First
Housing First er en helhedsorienteret tilgang til hjemløshed, hvor borgeren tilbydes en selvstændig bolig i almindeligt boligbyggeri og samtidig modtager bostøtte. Det er en grundopfattelsen i Housing First, at boligen er en basal menneskeret. Et vigtigt element er derfor at sikre boligsituationen for at skabe den tryghed, der er en forudsætning for at forbedre livsbetingelserne for mennesker med psykisk sygdom, misbrug, sociale netværk osv. Borgeren får derfor intensiv social bostøtte, når han/hun flytter i egen bolig.
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Modstand mod parallelsamfundslovgivningRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Modstand mod parallelsamfundslovgivningMest læste
Se alle artikler (2995)0