21. SEP. 2022 KL. 14:31

BO-VEST hjælper beboere med at luge ud i unødige udgifter

Larschristensen2022

Lars Christensen giver råd og vejledning til de beboere, som har problemer med at få økonomien til at hænge sammen. Foto: BO-VEST

Priserne er stadig på himmelflugt, og hos BO-VESTs økonomiske rådgivere mærker de tydeligt bekymringen hos beboerne. Her får de råd til, hvad de kan gøre for at få bedre styr på budgettet.

Bekymringen vokser. Hos boligselskabet BO-VEST mærker man, hvordan de stigende priser – på alt fra mælk til bleer og kød – vælter budgetter, som i forvejen er skrøbelige.

"Vi kan tydeligt mærke den stigende bekymring på indholdet i de samtaler, vi har med beboerne. Mange har været forberedte, fordi de hører om prisstigninger i medierne. Men når det så rammer, så er der brug for hjælp," siger Lars Christensen.

Han er den ene af to økonomiske beboerrådgivere hos BO-VEST, der administrerer 16.000 boliger i fire boligselskaber.

Lars Christensen hjælper beboere med at luge ud i unødige udgifter og få styr på, hvilke regninger der skal betales først, når der pludselig er kommet for mange ubetalte i bunken.

Læs BL’s analyse om ”Konsekvenser af inflationen for de almene beboere" her 

Betal det vigtigste

Særligt elpriserne er blevet en meget tung udgift.

"Folks elregninger er steget over 50 procent, så det er jo en heftig post lige pludselig," siger Lars Christensen.

Men som noget nyt får de økonomiske rådgivere også mange henvendelser om madbudgettet. Beboere, som søger råd til, hvordan de får pengene til at strække med de prisstigninger, alle oplever på fødevarer lige nu.

Lars Christensen gennemgår typisk budgettet med beboeren, hvor de ser detaljeret på udgifterne, som måske ikke er blevet gennemgået i meget lang tid.

"En del beboere aner simpelthen ikke, hvad de betaler til. De kan måske have et gammelt kviklån, der er røget til inkasso, og som de så betaler af på hver måned. Det kan måske godt vente til, der bliver bedre tider."

Lars Christensen råder altid folk til at få betalt de faste og vigtigste udgifter først.

"Hvis du er på spanden, så betal i hvert fald din husleje og din varme, så den ikke bliver lukket. Det handler om at hjælpe beboerne med at prioritere og få overblik over, hvad der er vigtigst her og nu. Vi starter med at sortere i regningerne, som ofte er vokset folk over hovedet."

Se faktaark om prisstigninger på energi og varme i BL’s analyse her

5 spareråd fra BO-VEST

  • Det er altid en god ide at lægge et budget og oprette en budgetkonto til dine regninger. Her kan du få hjælp til et budgetskema
  • Gennemgå din netbank. Hvad betaler du egentlig til, og er der noget, du kan undvære?
  • Se også dine betalingsservice-aftaler igennem. Her kan for eksempel være abonnementer, du bør opsige.
  • Tjek dine forsikringer. Betaler du for meget i forhold til, hvad dit indbo er værd? Se her, om du kan få billigere forsikringer: Forsikringsguiden
  • Kan din elregning blive lavere? Sammenlign priser på elpriser.dk
Vi kan jo efterhånden ikke andet end bekræfte, at dem, der henvender sig, rent faktisk mangler pengene til at betale deres regninger. Vi har ikke en løsning på deres problem.

Lars Christensen

Økonomisk rådgiver i BO-VEST


Elregningen er i gennemsnit steget med 54 procent og blevet et problem at betale for mange. Kilde: BL's analyse ”Konsekvenser af inflationen for de almene beboere”

Abonnementer der ikke bruges

Som regel har beboerne nogle udgiftsposter, de kan fjerne uden problemer, siger Lars Christensen, der indimellem oplever, at folk betaler til noget, de slet ikke bruger.

"De holder måske tidsskrifter og blade, de ikke læser. Eller abonnerer på et strikkemedie, selvom de ikke er kommet i gang med at strikke. Det kan også være, de betaler 300 kroner til et fitness-abonnement, men aldrig er kommet ned i fitnesscentret. Det er en stor og unødvendig udgift," siger Lars Christensen.

"Nogle har måske også en bil stående, de næsten aldrig bruger," fortæller han.

”Hvis bilen bare står der, fordi det føles rart, men næsten aldrig bliver brugt, så skulle man måske skaffe sig af med den nu. Der kan være mange penge at spare," siger Lars Christensen.

Det kan også være smart at løbe sine forsikringer igennem og eventuelt opdatere dem, påpeger han.

"Nogle har en alt for høj forsikringssum, i forhold til hvilken værdi deres indbo har."

Du er ikke alene

Mange beboere er flove over at komme med en rodebunke af ubetalte regninger og udgifter, der er løbet løbsk.

"Men der absolut ingen grund til at skamme sig,” understreger Lars Christensen.

"Folk tror, at alle andre har styr på økonomien, men sådan er det ikke. Der er rigtigt mange, som kæmper med at få det til at løbe rundt lige nu, og der er intet at være flov over,” siger Lars Christensen, der håber, at de stigende priser kan gøre dårlig økonomi lettere at tale om.

"Nu hvor der er så meget fokus på stigende priser, kan det måske løsne op for tabuet, så flere tør bede om hjælp."

Kan ikke spare mere

Med den høje inflation og lange udsigter til normale priser igen, er det snart ikke muligt kun at spare sig ud af krisen. Der skal politisk handling til, for at alle økonomisk lander på benene igen.

Det gør ifølge Lars Christensen ikke arbejdet med økonomisk rådgivning lettere.

”Vi kan jo efterhånden ikke andet end bekræfte, at dem, der henvender sig, rent faktisk mangler pengene til at betale deres regninger. Vi har ikke en løsning på deres problem, men kan kun give råd og vejledning.”

Den 25. oktober har Lars Christensen tilmeldt sig et netværksmøde for økonomiske rådgivere i boligsocialnet i BL, hvor han glæder sig vidensdele og udveksle erfaringer med andre af landet almene økonomiske rådgivere.  

”Jeg håber at høre, hvor stort problemet er på landsplan, og om det er de samme problematikker, vi arbejder med – og om nogle har løsninger, som vi måske ikke selv har tænkt i,” fortæller Lars Christensen.

Læs om netværksmødet for økonomiske rådgivere her

 

Artikel redigeret af Anja R. Andersen, journalist i BL.

Få hjælp udefra

Nogle boligområder har tilknyttet økonomiske rådgivere. De hjælper med at prioritere regningerne, luge ud i unødige udgifter og få lagt et fornuftigt budget

Man kan også få hjælp her:

Forbrugerrådets gratis rådgivning om gæld og økonomi
Dansk Folkehjælp
Mødrehjælpen

Frelsens Hær
Den Sociale Retshjælp

Læs senere artikler

Flere lejere risikerer at blive sat ud af deres bolig

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Sussis økonomi er presset: "Hvor længe skal det her vare?"

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste