10. OKT. 2022 KL. 15:00

Hjemløse-forkæmper: “Gå nu hen og stem til valget”

Mettegjølbl167549f

Foto: Lars Beck

Mette Gjøl, der deler mad ud til hjemløse, tror ikke på, at de mest udsatte bliver et tema i valgkampen. Alligevel går hun selvfølgelig hen og stemmer og opfordrer andre til at gøre det samme.

Mette Gjøls hjerte banker varmt for socialt udsatte borgere. Hun deler mad ud til hjemløse på Christianshavns Torv, samler tøj ind til dem og giver ind imellem husly til nogle, der har akut brug for det.

Hun håber, at alle vil bruge deres stemmeret og helst på dem, der kæmper for de svage i samfundet.

Selv har hun tænkt sig at være aktiv i valgkampen og vil hjælpe en lokal folketingskandidat med at dele valgbrochurer ud.

“Det er der, jeg føler, jeg kan gøre noget konkret. Så jeg prøver at løbe en tur med 1000 brochurer for ham, og så håber jeg, han husker mig og den sag, jeg brænder for - ikke mindst, hvis han bliver valgt ind i Folketinget,” siger hun.

Om Mette Gjøl

  • 55 år. Har fleksjob i en pølsevogn
  • Bor i det almene boligområde Rødtjørnen i Dragør
  • Hjælper hjemløse ved at samle tøj ind til dem og lave mad, som hun deler ud på Christianshavns Torv. Lader også ind imellem en hjemløs overnatte
  • Har tre voksne børn. En er hjemmeboende.

Vildt privilegeret

Mette Gjøl har fleksjob i en pølsevogn i Dragør, hvor hun bor i det almene boligområde Rødtjørnen.

Når hun ikke serverer pølser, hjælper hun udsatte danskere. Nogle får lov at overnatte i hendes hjem, og så laver hun ind imellem store mængder mad, hun deler ud til sultne hjemløse på Christianshavns Torv.

“Jeg er vokset op med, at man hjælper andre. Jeg vidste aldrig, om der sov en fremmed på vores sofa, en, der måske havde det svært. Og der var altid mad i køleren til dem. Måske kommer det derfra. Det giver mig overskud at hjælpe andre,” siger hun.

Mette Gjøl var farvehandler gennem 27 år, men blev syg og måtte overgå til fleksjob. Hun er taknemmelig.

“Jeg synes, jeg er vildt privilegeret, at jeg bor i et land, hvor jeg kan få fleksjob, betale mine udgifter og få mad på bordet. Så når jeg selv hjælper, handler det også om, at jeg gerne vil give tilbage.”

Christianiacykel som hjem

Nogle gange er Mette Gjøl med, når en hjemløs skal i kontakt med systemet. Der er plads til forbedring, siger hun.

“Jeg var på Borgerservice med en mand, der skulle have lavet legitimation. For at komme op til skranken skulle han køre sit sygesikringskort igennem. Men sådan et havde han jo ikke.”

Manden havde drukket lidt vodka, fordi han var nervøs, fortæller Mette.

“De ignorerede ham. Til sidst sagde jeg: ‘hey, kan I ikke lige ekspedere os?’ Så fik vi at vide, at han skulle henvende sig i sin seneste opholdskommune, som var Guldborgsund. Helt ærligt, mandens hjem var en Christianiacykel, og han havde ikke en krone på lommen.”

Mette ringede til en sagsbehandler i Guldborgsund, som heldigvis hjalp.

Tæppebombes med bøder

Mette Gjøl mener, at hjemløse og udsatte borgeres vilkår bør få opmærksomhed i valgkampen.

“Det er dem, vi svigter mest. Hvis de er så heldige at få en lejlighed, så får de en tom bolig uden møbler og køkkengrej og bliver bare sluppet. De skal da have en mentor på, der følger dem - også efter de har fået bolig. De behandles ikke med værdighed,” siger hun.

Samtidig drukner de hjemløse i regninger, så snart de har fået en adresse, siger Mette.

“De tæppebombes med alle de bøder, de har fået gennem tiden. Mange af dem er togbøder. De har ikke en chance for at betale.”

Husk at stemme

Nu er valgkampen i fuld gang, og Mette Gjøl håber, politikerne vil sætte fokus på hjemløshed. Hun tror dog ikke meget på det.

“Der er sgu ikke mange stemmer i at køre valgkamp på det her. Til hjemløsedagen på Rådhuspladsen kommer der måske et par politikere fra venstrefløjen forbi og siger noget. Men der sker jo ikke en skid,” siger hun.

"Alligevel er det vigtigt at gå hen at stemme på valgdagen. Det vil jeg opfordre alle til. Det er en borgerpligt," fortæller Mette.


Se video:

Sidste år var vi med Mette, da hun delte lasagne ud til de hjemløse på Christianshavns Torv.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2901 )

0

Læseliste