26. OKT. 2022 KL. 12:00

Blandet By Pris: To almene projekter er nomineret

Aalborg Øst

Bydelen i Aalborg Øst er nomineret til at vinde årets Blandet By Pris. Foto: Byrummonitor

Slagteriet i Roskilde og bydel i Aalborg Øst er landet på øverste hylde over projekter, som kan vinde årets Blandet By Pris.

Et alment projekt i Aalborg og et i Roskilde er nomineret til Blandet By Prisen, som for første gang uddeles i samarbejde mellem Landsbyggefonden og mediet Byrummonitor.

Ud af 20 indstillede projekter, har fagjuryen bag Blandet By Prisen udpeget tre, som har det til fælles, at de er gået nye veje for at fremme den blandede by. Det kan være med blandede ejerformer og indkomstgrupper, forskellige boligstørrelser, med udadvendte funktioner som butikker og erhverv.

De tre nominerede er:

Juryformand Marie Stender, antropolog og seniorforsker ved Build på Aalborg Universitet, udtaler til Byrummonitor: ”De er hver især udtryk for mod og nytænkning. Man har forsøgt at gå nye veje og lave nye typer af processer. Det er noget af det, der udmærker dem og gør dem særligt spændende at kigge på," siger juryformand Marie Stender, antropolog og seniorforsker ved Build på Aalborg Universitet, til Byrummonitor. 

Slagteriet

Ambitionen bag Slagteriet i Roskilde var, at det hverken måtte ende som en central rigmandsghetto eller et lukket alment boligområde. Derfor delte den almene bygherre Boligselskabet Sjælland og den private bygherre KPC projektet i to, samtidig med at de samarbejdede om at skabe et samlet boligområde, hvor 100 almene boliger og 100 private står side om side.

»Juryen har nomineret Slagteriet til Blandet By Prisen, fordi området kan fremvise gode bystrategiske resultater i form af blandede ejerformer og funktioner i et attraktivt, eksisterende kulturmiljø i Roskilde. Et tværfagligt partnerskab har sikret delte funktioner og fællesskab, som blandt andet omfatter delebil, spisehus og frivillighedscenter, der også giver tilbage til byen,« lyder juryens begrundelse, som fortsætter:

»Der er lagt en sammenhængende arkitektonisk linje for bygningerne, så man ikke kan se forskel på ejerformerne. Derudover er der benyttet en innovativ tilgang til rekruttering af beboere, der vil bidrage aktivt med brug af fleksibel udlejning. Projektet er skalerbart og har god eksempelværdi.«

Bag omdannelsen af Slagteriet står Boligselskabet Sjælland, KPC (i dag Nordstern), Insp!, Roskilde Kommune, Kabi Entreprise og Årstiderne Arkitekter.

Aalborg Øst

Et af de nominerede projekter er Aalborg Øst, som ifølge juryen er primus motor for at tænke bystrategisk og udvikle en ny stedsidentitet. Juryen fortæller her, hvorfor de har nomineret bydelen i Nordjylland:

”Projektet kan fremvise gode bystrategiske resultater og er frontløber i at tænke almene boligorganisationer som bystrategisk driver. Det er lykkedes at løfte området ved at etablere blandede funktioner og ejerformer med boliger for forskellige indkomstgrupper i det tidligere monotone og nedslidte forstadskvarter. Det er sket gennem tværfaglige partnerskaber og innovativt arbejde med at skabe mødesteder, nye funktioner og en stærk identitet. Samtidig giver Aalborg Øst tilbage til byen i form af udadvendte funktioner og bearbejdede facadeudtryk, ligesom projektet har en god skalerbarhed og eksempelværdi.”

Aalborg Øst er har gennemgået en omfattende omdannelse af Aalborgs engang store udsatte bydel, som har været med til at sikre, at byen i dag er den eneste af landets fire største byer uden et boligområde på parallelsamfundslisten.

Bag projektet står Himmerland Boligforening, Aalborg Kommune, Vendia Ejendomme og Projektas.

Vinderen af Blandet By Prisen afsløres ved en prisfest i Pressen i JP/Politikens Hus i København den 21. november. Prisfesten er en del af Landsbyggefondens konference Bystrategisk Udsyn.

Både konference og prisfest er gratis for alle. Du kan tilmelde dig her.

Om fagjuryen

  • Marie Stender (formand), seniorforsker, BUILD, Aalborg Universitet
  • Karsten R. S. Ifversen, arkitekturredaktør på Politiken
  • Camilla van Deurs, stadsarkitekt i Københavns Kommune
  • Ellen Højgaard Jensen, direktør i Dansk Byplanlaboratorium
  • Allan Werge, direktør for AL2bolig i Aarhus og ny formand for BL - Danmarks Almene Boliger

De tre projekter i Aalborg og Roskilde er udvalgt blandt 20 indstillede, som du kan læse om her.

Læs senere artikler

Landsbyggefonden lancerer Blandet By Prisen med Byrummonitor

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nu skal nordjysk boligområde dyste med Barcelona om bedste fysiske omdannelse

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligforening uddanner viceværter til brobyggere

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligforening uddanner viceværter til brobyggere

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2919 )

0

Læseliste