09. NOV. 2022 KL. 10:00

To almene boligselskaber er blandt landets første ”hjertesikre zoner”

DSC06185

Jesper Beck har siden et hjertestop i familien arbejdet for at skaffe hjertestartere og hjerteløbere til de to boligselskaber i Dragør, der i dag kan kalde sig for hjertesikre zoner. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

Dansk Råd for Genoplivning har godkendt Boligselskabet Strandparken og Boligselskabet Engparken som hjertesikre zoner. Det glæder særligt Jesper Beck, der er hjertestarteradministrator i de to boligselskaber.

Den 9. september 2011 mistede Jesper Beck sin svigerinde til et hjertestop - kun 50 år gammel. Det kom ud af det blå, uden varsel.

Sorgen over tabet af svigerinden, konens søster og bedste ven, fik Jesper til at ville gøre noget, så andre ikke skulle ende i samme situation.

”Det var noget af det hårdeste, jeg nogensinde har oplevet. Jeg begyndte at tænke, hvis bare jeg kunne gøre den mindste smule for at redde andre,” siger Jesper Beck.

På et afdelingsmøde fortalte Jesper sin historie og stillede forslaget om indkøb af hjertestartere til boligafdelingen. En boligafdeling, hvor Jespers kone og søster er vokset op. Og hvor Jesper og konen nu har boet i 40 år.

Artiklen fortsætter under citatet.

OM HJERTESIKKER ZONE

Hjertesikker Zone er et koncept fra Dansk Råd for Genoplivning, der er en nonprofitorganisation, som arbejder for, at flere overlever hjertestop i Danmark.

Hjertesikker Zone er et samarbejde med Hjerteforeningen, Brancheforening for Hjertestartere, TrygFonden og de præhospitale direktioner.

Kilde: Hjertesikkerzone.dk

Det var noget af det hårdeste, jeg nogensinde har oplevet. Jeg begyndte at tænke, hvis bare jeg kunne gøre den mindste smule for at redde andre.

Jesper Beck

Dengang i 2011 lykkedes det Jesper at skaffe både hjertestartere og hjerteløbere til Boligselskabet Strandparken og Boligselskabet Engparken. 

I dag kan de to boligselskaber som de første kalde sig for ”hjertesikre zoner” godkendt af blandt andet Dansk Råd for Genoplivning og Trygfonden.

Og det er en nyhed, der særligt glæder Jesper Beck, der i dag er hjertestarteradministrator i de to boligselskaber.

”Jeg sendte en ansøgning afsted, og så blev vi godkendt af Dansk Råd for Genoplivning. Vi var de to første boligforeninger, som fik prædikatet Hjertesikker Zone i Danmark. Faktisk var vi nogle af de allerførste, som blev godkendt, sammen med blandt andre Københavns Lufthavn,” siger Jesper Beck.

For at blive godkendt som hjertesikker zone skal man ifølge Hjertesikkerzone.dk opfylde en række kriterier, der sørger for, at den nødvendige hjælp er inden for rækkevidde, hvis uheldet skulle være ude.

Ifølge Jesper Beck var det særligt opbakningen fra de to boligselskaber, afdelingernes bestyrelser og beboerne, der var afgørende for, at de to boligselskaber i dag kan kalde sig for hjertesikre zoner.

”Der er sket meget, fra vi begyndte i 2011 til den dag i dag, hvor vi har 13 hjertestartere, 35 hjerteløbere, og nu kan kalde os for hjertesikre zoner. Jeg er meget stolt over alt det, vi har opnået i de to boligforeninger, hvor hjerteløberne og jeg nyder stor opbakning fra både boligselskaberne, bestyrelserne og beboerne,” siger Jesper Beck.

Vil du gerne gøre din boligforening til en hjertesikker zone? Læs med, hvilke ni kriterier I skal opfylde, i faktaboksen til venstre.

 

Det er vigtigt, at hjertestartere hænger synligt. Foto: Lars Græsborg Mathiasen

 

Opfyld disse 9 kriterier og gør din boligforening til en ”hjertesikker zone”

1. Alle i jeres zone kan få adgang til en hjertestarter og tage den i brug inden for 3 minutter.

2. Hjertestarterne, som er placeret i zonen, er registreret på Hjertestarter-Netværket.

3. Hjertestarterne er offentligt tilgængelige. (Dette er kun relevant for zoner uden adgangskontrol).

4. Der er minimum én hjertestarter i zonen, som er offentlig tilgængelig hele døgnet rundt.

5. Der er en velbeskrevet og systematisk procedure for løbende vedligeholdelse og opsyn af de offentligt tilgængelige hjertestartere. Det anbefales, at hjertestarterne tjekkes mindst én gang om ugen.

6. Alle hjertestartere er påsat en kontaktlabel med kontaktoplysninger på fadderen til hjertestarteren, så de kan komme retur til jer efter brug.

7. Der kan ringes 1-1-2 og påbegyndes hjertelungeredning umiddelbart efter konstatering af formodet hjertestop.

8. Ansatte, frivillige, beboere eller andre med tilknytning til zonen informeres så vidt muligt om muligheden for at melde sig som frivillig hjerteløber.

9. Instruktion i hjertelungeredning:

a. I zoner med under 10 ansatte skal alle ansatte deltage i kurser i hjertelungeredning hvert andet år, mens frivillige, beboere og andre grupper skal have tilbuddet om at deltage.

b. I zoner med 10 ansatte og derover skal minimum 20 pct. deltage i kurser i hjertelungeredning hvert andet år.

For at sikre kvaliteten af kurserne skal det være kurser, som afholdes af kursusudbydere under Dansk Råd for Genoplivning eller Dansk Førstehjælpsråd.

Kilde: Hjertesikkerzone.dk

 

 

Læs senere artikler

Bo Godt lancerer ny temaside: Spareråd skal hjælpe beboere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

DAB fejrer fantastiske frivillige

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2940 )

0

Læseliste