02. MAR. 2022 KL. 09:32
Indskudslån: Kommuner sikrer lave renter til beboere
02. MAR. 2022 KL. 09:32
Beboere risikerer høje renter på indskudslån. Så i bl.a. Aarhus låner kommunen selv penge ud til boligindskudslån, og i Svendborg har borgmesteren handlet bankrenten ned.
I Aarhus går borgerne ikke i banken, hvis de har brug for kommunes kaution på et lån til indskud på en lejlighed. De går til kommunen. Sådan har det været siden 1.november 2020 og den nye ordning er en succes.
Chef for Backoffice i Borgerservice, Finn Bruun Ravnsbæk forklarer, at kommunen besluttede selv at tilbyde lån til borgerne, fordi markedet ikke fungerede.
”Nogle banker sagde nej til at låne folk penge til indskud, selv om kommunen kautionerede,” siger han.
Derfor besluttede kommunen sig til selv at stå for udlånene, ikke kun til familier med de laveste indkomster, men også til børnefamilier, der har svært ved selv at betale indskuddet.
Antallet af lån er i Aarhus Kommune steget med cirka 9 procent, efter kommunen selv overtog långivningen.
Siden ordning blev indført i Aarhus er også Nordfyn Kommune begyndt at låne penge ud selv, og andre bl.a. København, overvejer, om de selv skal udlåne pengene i stedet for at kautionere.
Indflytning kræver stort indskud
I Aarhus fremhæver Finn Bruun Ravnsbæk, at byrådet har besluttet også at yde lån til mere velstående familier, som har brug for det, fordi man gerne vil give alle mulighed for at flytte ind i en almen bolig.
”Vi vil jo gerne have en blandet sammensætning i boligområderne, men et indskud på for eksempel 50.000 kr. er jo et betragteligt beløb for mange mennesker,” siger han.
Derfor kan også disse familier låne til indskuddet hos kommunen.
Lån til indskud
Kommunerne har pligt til at kautionere for lån til indskud på en almen bolig, hvis husstanden har en indtægt på under 260.744 kr. Beløbet forhøjes med 45.700 kr. hvert barn.
Lånene er rente- og afdragsfrie i fem år og skal derefter afdrages over 10 år.
Aarhus kommune har valgt selv at låne pengene til borgerne på samme betingelser, men har også besluttet at andre lavindkomstgrupper med en husstandsindtægt på op til 521.488 kroner kan låne pengene direkte hos kommunen. Beløber forhøjes med samme beløb per barn op til fire børn.
Disse lån skal afdrages straks man flytter ind i lejligheden.
Det er lovligt ifølge boligstøttelovens §59 for kommunalbestyrelserne at beslutte, at kommunen selv vil udlåne pengene. Renten bliver på 6 procent og stiftelsesomkostningerne på 500 kr.
I løbet af det første år og to måneder havde i alt 657 personer eller familier fået et lån af kommunen, og de havde samlet lånt knap 9,9 millioner kroner. Til sammenligning havde kommunen kautionsforpligtelser for tidligere lån på 16,5 millioner kroner.
Alle er glade
Alle er glade for ordningen i Aarhus. Kommunen får ikke ekstra omkostninger, men får tværtimod selv renteindtægten. En medarbejder skulle alligevel kigge på ansøgningen, når der skulle kautioneres, så der er ikke meget ekstra arbejde ved at skulle bevilge selve lånet.
”Også boligselskaberne er tilfredse, for det betyder, at der er en part mindre i sagen, når der kommer nye beboere – og for borgerne er det lettere og billigere at låne pengene hos kommunen. Ofte går der kun et par dage med at ekspedere sagen.”
Finn Bruun Ravnsbæk er godt klar over, at kommunen kommer til at miste penge på enkelte borgere, der ikke betaler lånet tilbage.
”Men det gjorde vi også før, fordi kommunerne har pligt til at kautionere,” siger han.
Langt de fleste indskudslån blev indtil november 2020 ydet af Danske Bank. Men også Sydbank, Jyske Bank og Nordea udlånte penge til indskud. Andre banker nægter at låne penge ud til boligindskud, selv om de ikke kan miste penge, da kommunerne skal kautionere.
Ingen af bankerne har protesteret over, at Aarhus Kommune selv har overtaget långivningen, selv om bankerne har mistet et forretningsområde.
Undrede sig over høje renter
I Svendborg Kommune er det derimod stadig bankerne, der yder lån til boligindskud.
Men det er meget, meget længe siden, at borgmesteren i Svendborg har set en rente på over 10 procent, på de boligindskudslån, som kommunen stiller sikkerhed for.
Sådan var det ikke tidligere, og den ændring kan borgmesteren takke sig selv for.
”Det er skønt at gøre noget for nogle, der ikke har så mange penge. Det er jeg lidt stolt af,” siger Bo Hansen (S), borgmester i Svendborg.
Det er borgmesteren selv, der skriver under, når kommunen kautionerer for boligindskuddet til almene beboere med lav indkomst.
Så for et par år siden begyndte Bo Hansen at undre sig over, at borgerne skulle betale så høje renter – op til 12-14 procent. Når nu bankerne slet ikke havde nogen risiko ved at yde lånene.
Borgmesteren kontaktede Danske Bank og aftalte, at lånene i fremtiden kun skulle være på 5 procent, og banken besluttede, at renten på den type lån i hele landet kun være det samme.
Siden er en anden storbank Nordea fulgt med og borgmesteren er tilfreds.
Beboere vælger banker med lave renter
Hverken Bo Hansen eller boligselskabet kan bestemme, i hvilken bank en borger låner penge til indskudslån i, så i teorien kan nogle banker fortsat forlange over 10 procent i rente.
”Men det er meget, meget længe siden, jeg har skrevet under på lån med så høje renter,” siger Bo Hansen.
Det ville overskride hans etiske grænse at blande mig i, hvilken bank, borgeren bruger, siger han og tilføjer, at det er vigtigt, at borgeren får det lån, der er brug for.
”Det er jo afgørende for, om de har en bolig i næste uge,” siger han.
Om skribenten
Seneste Artikel
Aarhus Kommune hjælper borgere af med gældMest læste
Se alle artikler (2995)0