17. MAJ. 2022 KL. 10:00
Indretningshjælp øger trivslen hos både kvinder og børn efter ophold på krisecenter

Ricky John Molloy/VIVE
17. MAJ. 2022 KL. 10:00
KAB er initiativtager til projektet Fra Bolig til Hjem, som hjælper kvinder, der har boet på krisecenter med at skabe gode, trygge og funktionelle hjem. Resultatet er højere trivsel, viser en evaluering fra VIVE for Røde Kors.
Et velfungerende hjem har stor betydning for menneskers trivsel, selvforståelse og oplevelse af tryghed, glæde og stabilitet i livet.
Men for de omkring 2.000 kvinder og 2.000 børn, som hvert år flytter fra et krisecenter i Danmark, kan det at skulle etablere sig i eget hjem være en yderst vanskelig og uoverskuelig opgave.
For selvom de forlader krisecentret med drømmen om at skabe et godt hjem uden angst og usikkerhed, så er tiden ofte præget af kaos. Ofte står ting i flyttekasser længe efter indflytning, og kvinder og børn mangler helt basale møbler.
Derfor er KAB, Røde Kors og Arkitektforeningen gået sammen om projektet Fra Bolig til Hjem, hvor kvinder og børn, som flytter fra krisecenter, får hjælp til indretning af deres nye bolig.
Vigtigt at beboerne trives
KAB var indledende initiativtager til projektet, da man her i længere tid havde konstateret, at særligt en gruppe beboere skilte sig ud i KAB's boliger.
”Vi oplever, at nogle ny-indflyttede beboere ikke har overskud til at etablere sig, at få pakket ud, møbleret og sat gardiner op. Og så er det svært at opretholde et godt hverdagsliv og blive del af lokalområdet. Det er for alle mennesker vigtigt at føle sig hjemme der, hvor man bor. Og det er vigtigt for boligområdet som helhed, at beboerne trives,” siger Sanne Kjær, kundedirektør i KAB.
Hun understreger, at de gode erfaringer også kan bruges på andre målgrupper end voldsramte kvinder.
Læs om projektet "Fra bolig til hjem" her
Om Fra Bolig til Hjem
Projektet er et 3-årigt tværfagligt samarbejde mellem Røde Kors, Arkitektforeningen og KAB, som startede i 2019.
Indsatsen består af møder med frivillige arkitekter, der yder praktisk hjælp til den fysiske hjemskabelsesproces, så hjemmet på bedst mulig vis kan danne ramme om en ny start for familien. Et forløb består af mellem tre og syv møder over nogle måneder.
Udover møder og praktisk hjælp tilbydes kvinden økonomisk støtte i form af et gavekort på op til 10.000 kr. til møbler og lignende.
Der er gennemført 40 forløb i pilotperioden. Herefter har Røde Kors været i stand til at køre projektet videre, således af 40 yderligere har fået støtten. Det anslås, at der kan gennemføres 50 forløb om året, hvis projektet forlænges.
Projektet er støttet af den A.P. Møllerske Støttefond og IKEA.
Gode resultater
Evalueringen af Fra Bolig til Hjem viser, at 95 procent af kvinderne i projektet vurderer, at indretningshjælpen i meget høj grad eller høj grad har hjulpet dem til bedre trivsel i hjemmet.
Ingen af de adspurgte i projektet har haft gentagne ophold på krisecenter eller er gået tilbage til den voldelige partner – noget, der skal holdes op imod, at hver fjerde kvinde på krisecenter er genganger, og at 13 procent af alle kvinder, der har haft krisecenterophold, har mere end ét krisecenterophold inden for det samme år.
Om skribenten

Anne arbejder med AlmenNet og skriver artikler til Boligen.
Seneste Artikel
I landsbyen Gylling tiltrækker alment nybyggeri nye beboere fra større byerAnne arbejder med AlmenNet og skriver artikler til Boligen.
Seneste Artikel
I landsbyen Gylling tiltrækker alment nybyggeri nye beboere fra større byer