17. AUG. 2022 KL. 12:00

I landsbyen Gylling tiltrækker alment nybyggeri nye beboere fra større byer

Gylling DOMI Bolig

I Gylling ved Odder har DOMI Bolig bygget otte nye lejligheder. De nye boliger har tiltrukket nye beboere til fra nær og fjern, og det er med til at holde liv i de små landsbysamfund.

Den 15. juni kunne beboerne træde ind i deres nye boliger i Gylling for første gang. Og for mange af dem er landsbyen også et nyt bekendtskab.

Det gælder for Jette Gaarskjær, som er født og opvokset i Aarhus, som ligger cirka 30 km væk fra landsbyen.

”Det føltes bare så rigtig, da jeg kom herud! Det er den helt nye lejlighed, jeg flytter ind i, og som har de rum jeg gerne vil have. Der er luft omkring mig, og så får jeg en have. Det har jeg ønsket mig længe,” siger Jette, der flytter fra en leje-lejlighed på 4. sal i Aarhus C.

Jette er 68 år gammel og hverken hun eller hendes chef, har planer om, at hun skal holde op med at arbejde. Hun har været på udkig efter ny lejlighed et par år og har søgt mange steder uden for byen. Men det var først i Gylling, det hele faldt på plads. Hun glæder sig og er spændt på de nye omgivelser og på at lære de andre naboer og beboerne i byen at kende. Hun har allerede meldt sig ind i de lokale Facebookgrupper, og ved, at der snart er byfest.

”Det er fint, at vi er otte naboer, som flytter ind samtidig. Vi skal nok få nogle gode snakke hen over hækken. Vi er meget forskellige og forskellige steder i livet. Jeg har det rigtig fint med, at vi er forskellige aldersgrupper,” siger hun.

Der er nemlig stor spredning i aldersgrupperne på de nye beboere. Nogle er midt i livet og ønsker at down size, mens andre er i starten af 20’erne og flytter i den første fælles bolig.

 

Boligselskaberne kan selv være med til at skabe udviklingen

For Preben Jacobsen, der er direktør for DOMI Bolig, har boligernes tiltrækning på tilflyttere været en positiv overraskelse.

”Beboerne adskiller sig fra det, vi havde forventet. Det er mennesker, som faktisk flytter temmelig langt. Vi havde troet, at vi skulle bygge til lokalbefolkningen og til ventelisten,” forklarer han og fortsætter:

”Det giver selvfølgelig anledning til overvejelser. Kan man som boligselskab være med til styrke lokalsamfundsudviklingen, hvis man ikke venter på efterspørgslen, men sammen med kommunerne skaber udbuddet og viser, hvad det er muligt at få i landsbyerne? Det synes jeg, at projektet i Gylling er bevis på, at man kan.”

Preben Jacobsen understreger, at fokus i projektet har været en bæredygtig økonomi, som giver plads til at bygge boliger, der er attraktive i markedet. I Gylling er boligerne etplansrækkehuse på 100 kvm. Foruden den nye afdeling har DOMI Bolig også en anden afdeling i Gylling.

Om skribenten

Anne
Anne Ebdrup

Anne arbejder med AlmenNet og skriver artikler til Boligen.

Seneste Artikel

I landsbyen Gylling tiltrækker alment nybyggeri nye beboere fra større byer

Anne arbejder med AlmenNet og skriver artikler til Boligen.

Seneste Artikel

I landsbyen Gylling tiltrækker alment nybyggeri nye beboere fra større byer

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste