19. MAJ. 2022 KL. 12:55

En milepæl i det almennyttige boligbyggeri får egen bog

Bakkehusene Have

Det er de få heldige, der har en bolig i Bakkehusene. En milepæl i den almennyttige byggehistorie. Husene er fyldt 100 år og du kan læse om dem i ny bog. Foto: Tine Harden.

Bakkehusene dannede grundlag for almene boliger i god kvalitet med betalelig husleje og socialt ansvar. Bakkehusene ved Bellahøj er netop fyldt 100 år. Historien om KABs' Bakkehusene udfoldes i ny bog.

Bakkehusene ved Bellahøj var det første store boligbyggeri lavet af KAB. Og den første store rækkehusbebyggelse i København i nyere tid.

I dag er Bakkehusene en milepæl i det almennyttige boligbyggeri. Flere nye boligtyper står i dag på skuldrene af Bakkehusene.

De smukke – og meget eftertragtede – boliger har i anledning af Bakkehusenes 100 års jubilæum fået sin egen bog.

Bakkehusene, med 171 boliger, blev for 100 år siden opført af KAB i et datterselskab. Boligerne var usædvanlige for tiden. I dag historiske og fredede.

Målgruppen dengang var de mindre bemidlede borgere. Borgere der ellers boede under trange og usunde forhold i små lejligheder. Nu skulle sunde boliger med lys, luft og egen have ikke længere være forbeholdt de bedrestillede.

Hovedstaden stod dengang for 100 år siden overfor en omfattende mangel på sunde boliger. Mange var nedslidte og mørke.

En af dem, der bidrog til en nytænkende udvikling af byen var en idealistisk sagfører, F.C. Boldsen, der udover at være medlem af statens nye Boligkommission også grundlagde Københavns Almindelige Boligselskab (nu KAB) i 1920. Læs mere om historien her.

Boldsen ønskede med Bakkehusene at skabe et arbejderkvarter i stil med Kartoffelrækkerne på Østervold og Brumleby på Østerbro. Inspirationen kom fra den gamle danske byggetradition, hvor rækkehuset var kendt som gadehus i gamle provinsbyer. Desuden fandt arkitekterne et forbillede i Lægeforeningens Boliger af M.G. Bindesbøll, der bestod af simple huse med adgang til lys og luft.

Bogen om 'Bakkehusene'

Bogen om Bakkehusene er skrevet af arkitekturhistoriker, ph.d. Jannie Rosenberg Bendsen og arkitekt Birgitte Kleis.

De to har tidligere udgivet Bellahøj: Fortællinger om en bebyggelse (2015) og Tingbjerg: Vision og virkelighed (2020).

Begge bøger er skrevet i samarbejde med professor, arkitekt Mogens A. Morgen.

Omfang: 224 sider, rigt illustreret Forlag: Strandberg Publishing Pris: 349,95 kroner

"Bakkehusene pegede ind i fremtiden, og det gør dem til noget særligt."

Jannie Rosenberg Bendsen

Forfatter

Dengang: De var for spartanske og grimme

Bakkehusene blev tegnet af arkitekterne Ivar Bentsen og Thorkild Henningsen og vakte stor opsigt ved kun at være i én etage og bygget som boliger til én familie i modsætning til 1800-tallets rækkehuse, hvor flere familier boede sammen i et hus.

Bebyggelsen blev anlagt på en grund, hvor der var god plads til at hver enkelt bolig kunne få både for- og baghaver.

Inspirationen hos arkitekterne blev hentet i købstædernes traditionelle sammenbyggede huse.  og med brug af traditionelle materialer som mursten, tegl og træ skabte de en moderne bebyggelse i en human skala med velproportionerede og brugbare rum, både ude og inde.

Mange i samtiden fandt imidlertid rækkehusene for spartanske og grimme.

Derfor blev det i første omgang da heller ikke arbejderne, men folk fra middelstanden, som flyttede ind i husene.

Banede vejen for boligform med socialt ansvar

I dag er Bakkehusene et af Københavns mest populære boligområder og en milepæl i det almennyttige boligbyggeri.

Bogen om Bakkehusene, som er skrevet af arkitekturhistoriker Jannie Rosenberg Bendsen og arkitekt Birgitte Kleis med smukke nye billeder af Tine Harden, udfolder fortællingen om Bakke-husenes historie, arkitektur, beboerne og den opsigtsvækkende fredning.

Den indeholder desuden en samtale med forhenværende indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad, MF Uffe Elbæk og direktør i KAB Jens Elmelund om, hvad vi kan lære af Bakkehusene.

Bakkehusene har siden givet inspiration til rækkehusbebyggelsen som boligform, men også banet vejen for den almene boligform, vi kender i dag. Nemlig den som tager socialt ansvar og tilbyder boliger af god kvalitet til en betalelig husleje. En boligform med plads til alle.

Bogen 'Bakkehusene' kan købes hos her.

Læs senere artikler

De billige kartoffelrækker

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen
Bakkehusene Wide

1 / 4Bakkehusene har ikke alene givet inspiration til rækkehusbebyggelsen som boligform, der er blevet meget populær. De har også været med til at bane vejen for den almene boligform, vi kender i dag. En boligform, der tager socialt ansvar og tilbyder boliger af god kvalitet til en betalelig husleje. En boligform med plads til alle.

Bakkehusene Huse

2 / 4KAB’s grundlægger, F.C. Boldsen, var ganske fremsynet, da han planlagde Danmarks første etplans rækkehuse for mindrebemidlede borgere – flere nye boligtyper står i dag på skuldrene af Bakkehusene.

Bakkehusene Facade

3 / 4Da fredningsmyndighederne i 1981 besluttede at frede bebyggelsen Bakkehusene var det, fordi den var et eksempel på en særligt fremragende rækkehusbebyggelse fra begyndelsen af 1900-tallet.

Bakkehusene Forside

4 / 4Bogen om ’Bakkehusene’ er skrevet af arkitekturhistoriker Jannie Rosenberg Bendsen og arkitekt Birgitte Kleis. Tine Harden står for bogens nye fotos.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2982 )

0

Læseliste