10. JAN. 2022 KL. 14:47

Nye regler på vej: Almene fremlejere kan miste boligen

DSC0620

Simon Jeppesen. Ny lov kan få præventiv effekt. Før har det været rimeligt risikofrit for almene lejer at beholde for eksempel depositum fra den, de fremlejede deres lejlighed til.

Almene beboere, der fremlejer, kan fra sommeren miste boligen, hvis de taber flere sager i huslejenævnet.

Fremover vil almene boligorganisationer få mulighed for at opsige beboere, der ikke overholder lejeloven, når de fremlejer deres lejlighed helt eller delvist.  

Det ser ud til at blive resultatet af ny lovgivning, der forventes at blive vedtaget 25. januar. Lovgivningen ensretter reglerne for almene og private udlejere, når det gælder fremleje. Bliver den vedtaget som forventet træder loven i kraft 1. juli 2022.

”Det er jo noget helt nyt, fordi boligorganisationerne nu får mulighed for at opsige almene lejere, der ikke overholder deres fremlejeforpligtelser,” siger Anni Pedersen, juridisk konsulent i BL-Danmarks Almene Boliger.

Lovændringen kommer, fordi der i de seneste år har været sager med fremlejegivere, der har snydt deres fremlejetager. Men det har ikke været et problem på det almene område.

BT: Minister vil straffe svindlere med stramning af loven: 'Vi lukker det ned'

 

Nu risikerer den almene lejer at miste sin lejlighed. Derfor tror jeg, at loven kan få en præventiv effekt.

Anni Pedersen

Juridisk konsulent i BL-Danmarks Almene Boliger

Indtil nu har det være sådan, at når en almen beboer har fået tilladelse til at fremleje, så er lejeforholdet som udgangspunkt ude af boligorganisationens hænder. Forholdet mellem den almene beboere og den, der lejer sig ind, går efter den private lejelov.

Er der problemer i fremlejeforholdet, skal fremlejeren klage til huslejenævnet over den almene beboer. Uanset om det er størrelsen på huslejen, vedligehold eller andre stridigheder.

Skræmmeeffekt

Bliver lovforslaget vedtaget, er det helt nye, at hvis den der bor til fremleje, vinder sagen i huslejenævnet, får boligorganisationen besked om det.

Huslejenævnet skal sende alle afgørelser over almene beboere videre til boligorganisationerne.

Og hvis en almen beboer, der fremlejer, to gange taber en sag i huslejenævnet, kan det betyde, at vedkommende får opsagt sin lejekontrakt.

”Det er lige nu lidt uklart, om boligorganisationen skal eller kan opsige deres lejer. Det fremgår ikke klart af bemærkningerne. Men det fremgår dog, at boligorganisationen ikke skal fortage en væsentlighedsvurdering,” siger Anni Pedersen.

Hun forventer ikke, at afgørelserne fra huslejenævnene vil vælte ind hos boligorganisationerne. Selv har hun siddet i et huslejenævn siden 1996, og det har kun haft en sag om en almen fremleje.

”Men med de nye regler, risikerer en lejer at miste sin lejlighed. Derfor tror jeg, at loven kan få en præventiv effekt. Særligt i de store byer, hvor flere fremlejer,” siger Anni Pedersen.   

Hvis loven som ventet bliver vedtaget den 25. januar, bliver der udsendt en BL Informerer med vejledning for boligorganisationer i den nye lovgivning.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste