29. JAN. 2022 KL. 17:53

Energichef: ”Beboerne har sparet over 35 millioner”

Ulrik Eggert Knuth Winterfeldt BS Sjælland 1

Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt, bæredygtigheds- og energichef i Boligselskabet Sjælland. Foto: André V. Larsen

35,7 millioner kroner har Boligselskabet Sjælland hentet hjem af besparelser på deres energi-tiltag. De forventer at kunne lægge op mod 15 millioner mere til om året. Blandt andet fordi de fastlåste el- og gaspriserne, da de var i bund.

Boligselskabet Sjælland har satset stort på energieffektiviseringer de sidste seks år. Så stort, at de ved udgangen af sidste år har sparet beboerne for 35,7 millioner kroner siden 2015.

"2021 blev det gyldne år. Vi har en målsætning om at spare 2 procent om året på blandt andet vand og varme. Men afdelingerne har tilsammen hevet 1,6 procent mere hjem på den fælles vand- og varmeregning, så de nu er oppe på en samlet besparelse på 13,6 procent siden 2015," fortæller Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt, der er bæredygtigheds- og energichef i Boligselskabet Sjælland.

Det flotte resultat er blandt andet lykkedes, fordi Boligselskabet Sjælland i foråret 2020 kiggede dybt i krystalkuglen og ”forudså”, at der var uro på vej på el- og gasmarkedet. Derfor fastlåste de priserne på el og gas, da corona-pandemien ramte Danmark.

"Det var vist mere snusfornuft. Men det viste sig at være en rigtig god idé at slå til, da el- og gaspriserne var helt i bund i foråret 2020. Det har sparet beboerne enormt mange penge. Faktisk har de sparet en meromkostning på 50 procent på den el, som bliver brugt på fællesområderne og over 100 procent på det fælles forbrug af naturgas," fortæller energichefen i boligselskabet.

De fleste har hørt om – og mange mærker det også allerede på pengepungen – at priserne er stukket helt af på el- og gasmarkedet. Stigninger, som ingen kunne have forudset.

"Markedet er enormt følsomt lige nu. Det, vi ser i dag, kan se helt anderledes ud i morgen. Holder priserne sit nuværende høje leje, betyder fastlåsningen, at afdelingerne undgår prisstigninger på cirka 6 millioner om året på el og 7-9 millioner kroner på naturgas. Det er da også en slat," konstaterer Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt og fortsætter:

"Det giver os ro i maven. Men det er nu alle vores andre indsatser på energi-fronten, som vi er stolte af – og som vi ved, er langsigtede indsatser." 

SÅDAN FASTLÅSTE DE PRISERNE PÅ EL OG GAS

I foråret 2020 fastlåste Boligselskabet Sjælland prisen på el i en 3-årig periode og giver derfor nu ca. 25 øre/kWh (uden afgifter). Til sammenligning er spotprisen pt. på ca. 140 øre pr. kWh .

Med de nuværende el-priser, kommer afdelingerne til at spare omkring 6 mio. kr. om året.

Boligselskabet Sjælland har lavet en tilsvarende fastlåsning af gas-priserne. Prisen blev fastlåst i foråret 2020 til 1,37 kr./m3 (uden afgifter). Til sammenligning er spotprisen pt. på omkring 10,50 kr./m3.

Hvis den nuværende spotpris på naturgas er uændret i resten af kontraktperioden, slipper afdelinger, der har fælles naturgasvarmecentral, for prisstigninger på omkring 7-9 mio. kr. om året.

Kilde: Boligselskabet Sjælland

Spareråd Radiator Elpærer

Boligselskabet Sjælland har lavet mange spareguider til deres beboere - også om, hvordan de kan spare penge på at skifte el-pærer til LED og opvarme radiatorerne mere økonomisk. Foto: Boligselskabet Sjælland

Holder priserne sit nuværende høje leje, betyder fastlåsningen, at afdelingerne undgår prisstigninger på cirka 6 millioner om året på el og 7-9 millioner kroner på naturgas. Det er da også en slat.

Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt

Forbruget reduceres årligt med 2 procent

Boligselskabet har siden 2015 haft stort fokus på at mindske boligernes energibehov. Give lejerne mulighed for at sænke deres energiforbrug, uden at de skal gå på kompromis med komforten. Og med størst mulig økonomisk fordel.

Derfor satte Boligselskabet Sjælland sig et ambitiøst mål – at reducere energi- og vandforbruget i afdelingerne med 2 procent om året.

"Det kræver omfattende vejledning og masser af inspiration til driften og beboerne, så de kan se lyset i at ændre adfærd. Og vi har også lavet det helt store tjek af boligselskabets ejendomme for at belyse, hvor vi skal sætte ind, så de får en mere grøn profil. For eksempel med udfasning af naturgasfyr, isolering af gamle rør og energirigtig belysning," siger han.

Som årene er gået, er det blevet til rigtig meget.

"Samlet set har vores energitiltag i 2021 sparet beboerne for en gennemsnitlig ekstraudgift til vand og varme på 2.000 kroner om året per bolig. Det er virkelig godt gået," siger Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt.

Det har de gjort

"Vi satte os et mål, og så startede vi med de lavest hængende frugter, som vi vidste, afdelingerne ville bakke op om," siger Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt.

Her er et par af indsatserne:

Men de er også gået efter de højthængende frugter, hvor de tænker i store energiløsninger, der er i synk med klimakravene og samtidig sparer beboerne penge.  

"Vi bruger meget tid på at blive klogere på vores energidata. Og udnytte den data til at lave performancevurderinger af afdelingerne. Vi kigger både på de afdelinger, hvor forbruget er stort. Men holder også øje med, om afdelinger med et lavt forbrug pludselig får et overraskende forbrug," siger energichefen.

Og lige til højrebenet ligger selvfølgelig beboeradfærden. Her samarbejder boligselskabet med antropologer for at blive skarpere på, hvorfor beboerne gør, som de gør – og hvordan de kan nudge dem i en grøn retning.

Artiklen fortsætter under boksen. 

INDKØBSNETVÆRK

BL vil igennem udbuds- og indkøbsnetværk sætte fokus på at udveksle de gode erfaringer gennem nye netværks- og ERFA-møder, og netværkene skulle gerne bidrage til at skabe et inspirations- og idékatalog med sektorens egne gode eksempler.

Læs mere om indkøbsnetværket

Læs senere artikler

Effektiviseringsaftalen: Sådan er det gået med energien det sidste år

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

7 boligorganisationer jagter bedre pris på forbrugsmålere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Energipulje

”I 2015 etablerede vi en pulje i boligselskabet på 50 millioner, som er øremærket energi- og bæredygtigheds-tiltag. Den har afdelingerne benyttet rigtig meget og laver projekter for cirka 10 millioner om året,” fortæller Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt.

Puljen fungerer ved, at de afdelinger, som ønsker at etablere grønne løsninger som eksempelvis en affaldsløsning med nedgravede beholdere eller ny ventilation, så kan de låne penge i puljen. Lånet er rente- og gebyrfrit.

Lånet afdrages med besparelserne, og pengene kommer derfor løbende tilbage i puljen til brug for andre afdelingers projekter.

Hvad er dine råd til de boligorganisationer, som har svært ved at komme i gang med energitiltag i afdelingerne?

Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt:

Det skal der ske nu

”Lige nu arbejder vi på, hvordan vi får udfaset alle naturgasfyr inden 2030. For det er cirka 20 procent af vores boliger, som bliver varmet op med naturgas,” siger Ulrik Eggert Knuth-Winterfeldt.

Energichefen ser allerhelst, at de bliver koblet på fjernvarme, hvor det overhovedet er muligt. Men varmepumper, i form af luft til vand-anlæg eller jordvarme er også en mulighed, hvis afdelingen ligger i et område, hvor der ikke er fjernvarme.

Det er en dyr investering for en afdeling at konvertere til ny varmekilde. Så boligselskabet vil sammen med afdelingen kigge på totaløkonomien.

De kigger blandt andet ind i, om det kan svare sig at afskrive det nuværende fyr over 10 år i stedet for 20 i dag, så de fleste naturgasfyr er afskrevet i 2030. Og om det kan forsvares overhovedet at bevare fyrene, hvis gaspriserne går amok igen?

”Et er sikkert. Vi kommer ikke til at anbefale et nyt naturgasfyr, når vi nærmer os 2030,” griner bæredygtigheds- og energichefen i Boligselskabet Sjælland.

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste