21. JAN. 2022 KL. 12:24

7 boligorganisationer jagter bedre pris på forbrugsmålere

Solceller Brian

"Vi vidste godt, der ville komme en besparelse, men vi var overraskede over, hvor meget besparelse der reelt lå i det," siger Brian Skou Juhler Larsen, der er teknisk chef i SALUS.

Vi var overraskede over, hvor meget besparelse, der reelt lå i det, lyder det fra SALUS, der sendte 32.000 målere i udbud.

Syv boligorganisationer går nu sammen om at købe forbrugsmålere af især vand og varme fælles ind.

De forventer ikke kun at spare penge på selve målerne, men regner også med at få en bedre pris på service og forbrugsregnskaber. De går efter en samlet løsning.

"Jo flere vi er, jo større volumen kan vi købe ind og jo bedre står vi overfor leverandørerne," siger Peter Madsen, teknisk chef i Varde Bolig Administration. 

De syv boligforeninger er Boligforeningen VIBO, Ringkøbing-Skjern Boligforening, AAB Varde, Varde Bolig Administration, Hadsten Boligforening, Djursbo, Nykøbing Mors Andelsboligforening.

Prisen på forbrugsregnskaber skal ned

Varde Bolig Administration har brug for cirka 300 varmemålere, der skal sidde på radiatorerne hos beboere i etageboliger. Målerne vil blive fjernaflæst digitalt, så beboerne kan følge deres eget forbrug. Andre boligforeninger i fællesindkøbet fokuserer for eksempel på vand- og elmålere eller data, der overvåger forbruget.

"Vi har lidt forskellige behov. For os er det primære at få prisen ned på indkøb af forbrugsregnskaber. Det regner vi med bliver meget billigere. Det sænker udgifterne for den enkelte boligafdeling og er med til at holde beboernes husleje nede," siger Peter Madsen. 

"Jo flere vi er, jo større volumen kan vi købe ind og jo bedre står vi overfor leverandørerne."

Peter Madsen

Teknisk chef i Varde Bolig Administration

Pillede ved monopol på forbrugsmålere

Ideen til fællesindkøbet stammer fra SALUS, der administrerer 9.000 boliger i 8 boligforeninger i Sønderjylland.

SALUS lavede for 2 år siden et samlet udbud efter inspiration fra DOMEA. Det indeholdt udskiftning af forbrugsmålere i cirka 5.000 boliger.

Det var i alt omkring 32.000 målere fordelt på radiatormålere, varmeenergimålere, elmålere og vandmålere. Derudover indgik service, fjernaflæsningsudstyr og forbrugsregnskaber på vand, varme og el også i udbuddet, fortæller Brian Skou Juhler Larsen, teknisk chef i SALUS.

"Vi vidste godt, der ville komme en besparelse, men vi var overraskede over, hvor meget besparelse der reelt lå i det," siger Brian Skou Juhler Larsen.

Han kan ikke sætte præcise tal på besparelsen af hensyn til aftalen med leverandøren. Fremover har SALUS kun en leverandør af service på både el, vand og varme. Den opgave skal i udbud igen om et par år.

"Vi pillede nok lidt ved det monopol, der har været på markedet for forbrugsmålere, hvor vores boligafdelinger tit er kørt videre med den leverandør, de havde i forvejen. Samtidig udsatte vi vores forbrugsregnskaber for en priskonkurrence," siger han.

Rådgivning skal dækkes ind af besparelsen

SALUS fik en rådgivningsvirksomhed til at stå for selve udbuddet. Det er samme rådgiver, der har taget initiativ til det nye fællesudbud af forbrugsmålere.

"Rådgivning er vigtig, fordi det er et komplekst område, men det er også en væsentlig omkostning, som vi skal sikre os er dækket ind af besparelsen," siger Brian Skou Juhler Larsen.

BL tilbyder også rådgivning om indkøb og udbud af for eksempel forbrugsmålere og el-aftaler.

Da der er stort fokus på forsynings- og energiområdet, bliver det styrket i BL i det kommende år.

Læs senere artikler

”Vi køber ind for andre folks penge, så det er en pligt at købe strategisk og smart ind”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nu kommer de første møder om kloge indkøb

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2901 )

0

Læseliste