09. FEB. 2022 KL. 18:37
Sundparken er 29 beboere fra at komme af forhadt liste: ”Jeg er 100 procent på indsatsen, men ikke metoden”
09. FEB. 2022 KL. 18:37
Et stærkt samarbejde mellem AAB Odinsgaard og Horsens Kommune har på kort tid fået mange af Sundparkens beboere i job eller uddannelse, så de snart ikke længere lever op til kriterierne i listen over parallelsamfund.
Sundparken i Horsens mangler kun, at 29 beboere enten får et job eller starter på en uddannelse. Så lever de ikke længere op til kriterierne på Boligministeriets liste over parallelsamfund.
Men fordi Sundparken én gang har været på den tidligere liste over ”hårde ghettoer” – i dag ”omdannelsesområder”, slipper de ikke for at rive 124 boliger ned. Og skal fortsat arbejde med boligsociale indsatser.
”Jeg plejer normalt ikke at sige ret meget pænt om ministeriets parallelsamfundspakke. Men skulle jeg sige noget godt, så er det, at vores samarbejde med Horsens Kommune er blevet yderligere styrket. Byrødderne, embedsværket, de boligsociale medarbejdere og ejendomsfunktionærerne har virkelig løftet indsatserne i Sundparken i positiv retning, fordi vi er blevet pålagt til at samarbejde og tænke på en måde,” fortæller Michael Meldgaard, der er direktør i AAB Odinsgaard.
Boligdirektøren medgiver også, at der har været afledte effekter af aftalen, som er vigtige fortsat at fokusere på. Og det er, at alle, som kan arbejde, skal hjælpes i arbejde – eller i uddannelse.
Sundparken havde i 2017 54,8 procent af deres beboere uden for arbejdsmarkedet eller uddannelse. Tallet for 2021 viser, at afdelingen nu er nede på kun at have 43 procent af deres beboere, som står uden arbejde eller uddannelse.
Det svarer til, at de kun er 29 beboere fra – eller 3 procent – til at kunne opfylde ministeriets kriterie om maksimum 40 procent, som må være uden for arbejdsmarkedet eller uden uddannelse.
”Byrådet i Horsens Kommune er mindst lige så engagerede i at løfte beboerne i Sundparken som os. Vi stopper ikke med jobindsatserne, bare fordi vi kommer på den rigtige side af de 40 procent. Vi kan nemt starte nye indsatser i morgen, fordi vi allerede har så godt et samarbejde kørende med Horsens Kommune,” siger boligdirektøren.
Efterspørgsel efter Sundparkens boliger
Han føler, at de som boligorganisation er meget privilegeret, fordi de har en kommune, hvor lokalpolitikere med en borgmester i spidsen går foran i forhold til at skabe nye indsatser.
”Jeg er 100 procent på indsatsen, men ikke metoden, som ministeriet dikterer. Fordi man flytter folk ud af Sundparken og over på den anden side af vejen, ændrer vi som samfund ikke de grundlæggende problemer. Lad os fokusere på de unge og få dem godt i vej og ikke smide beboere ud, som har boet her i 40 år,” er opfordringen fra Michael Meldgaard.
Udover jobindsatser, har den obligatoriske fleksible udlejning for omdannelsesområder, også gjort, at familier med almindelige indkomster og job har fået fortrinsret til en bolig.
Det har været med til at bringe indkomstniveauet op i boligafdelingen, så de heller ikke på det område er langt fra kriteriet i parallelsamfundsaftalen. Her er de gået fra 56,8 procent i 2017 til 55,7 i 2021 – og nu kun 0,7 procent fra at være under kriteriet på maksimum 55 procent.
”Horsens er en vækstby, så priserne stiger i den private udlejning og på ejerboliger. Byen har få familieboliger i en prisklasse som Sundparken. Det har gjort det attraktivt at flytte herud,” fortæller Michael Meldgaard.
En bolig på 100 kvadratmeter med renoveret bad og opdateret køkken koster i gennemsnit 4.300 kroner i Sundparken i Horsens.
”Det er en af grundene til, at jeg stadig er fortvivlet over, at vi skal rive 124 gode boliger ned, for vi kommer aldrig til at kunne erstatte med lige så prisvenlige nye boliger,” afslutter boligdirektøren i Horsens.
Læs senere artikler
En ’Jobbus’ inde midt i Sundparken giver færre ledige
Bo Trivsel stemmer dørklokker: Sundparken skal af ghettolisten
Om skribenten
Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"Mest læste
Se alle artikler (2995)0