12. DEC. 2022 KL. 11:00

Sådan får du styr på luftfugtigheden i din bolig

Tue Patursson Fagekspert_foto Bolius

"Udluftning og en rigtig balance med varme er ret afgørende for at have et fornuftigt indeklima og en luftfugtighed, der ikke giver problemer," fortæller Tue Patursson, fagekspert i Videnscentret Bolius. Foto: Bolius

Forøget risiko for skimmelsvamp. Tjek faresignalerne og mål luftfugtigheden med et hygrometer, lyder det fra Tue Patursson, fagekspert i Videnscentret Bolius.

Mennesker kan ikke mærke med sanserne, om luftfugtigheden i deres bolig er for høj. Det betyder, at fugtig luft især om vinteren får lov til at sætte sig på kolde vægge og give gode vilkår for skimmelsvamp, uden beboerne lægger mærke til det. I år er det særligt aktuelt, fordi høje priser kan få folk til at spare på varmen, og det giver flere kolde vægge.

”Vi ser og hører i øjeblikket, at nogle danskere risikerer at sænke temperaturen så meget, at det faktisk kan gå hen at give skimmelsvamp i boliger,” siger Tue Patursson, fagekspert i Videnscentret Bolius.

”Derfor er det vigtigt, at beboere kender signalerne på, at luftfugtigheden er for høj. Det er også en god ide at måle luftfugtigheden i boligen med et hygrometer,” vurderer Tue Patursson.

Klare tegn på, at boligen er for fugtig

En bolig kan have flere tydelige tegn på, at luftfugtigheden er for høj.

”Det er et klart signal, hvis der ligger en stribe vand i bunden af vinduerne om morgenen. Vandet ligger der, fordi fugten i rummet kondenserer på det kolde glas,” siger Tue Patursson.

I badeværelset viser den høje luftfugtighed sig som sorte pletter i fugerne mellem fliserne, hvor skimmelsvampen er begyndt at vokse. I stue og soveværelse kommer der ofte pletter bag gardiner og møbler, der står op ad ydervægge.

Mål den relative luftfugtighed i boliger

  • Den relative luftfugtighed er udtryk for den aktuelle mængde vanddamp i luften.
  • Mål den med et hygrometer.
  • Den relative luftfugtighed bør ligge på 25-65 procent.
  • Om sommeren bør den ligge under 60-65 procent.
  • Om vinteren bør den ligge under 40-45 procent.

Kilde: Videnscentret Bolius

Artiklen fortsætter under billedet.

Mål luftfugtigheden med et hygrometer

Det er også en god ide at måle luftfugtigheden med et hygrometer. Det angiver den aktuelle luftfugtighed med et procenttal.  

”Hygrometeret viser den relative luftfugtighed. Den kan for eksempel ligge på 45 procent. Så lufter man ud og kan se, at luftfugtigheden falder umiddelbart efter. Man får en god forståelse af, at det giver mening at lufte ud,” siger Tue Patursson.

Den relative luftfugtighed bør ligge over 25 procent og under 40-45 procent om vinteren. Nogle boliger kan dog naturligt have en lidt højere luftfugtighed.

”Det er godt at måle forskellige steder i boligen og have hygrometeret liggende på spisebordet eller i soveværelset. Man kan se, når luftfugtigheden begynder at stige, og så ved man, det er en god ide at lufte ud,” siger han.

Et hygrometer koster fra 60 kroner og opefter i byggemarkeder og online-butikker. Det er typisk en lille digital plastikskærm eller et rundt ur med en viser. 

32 procent lufter ikke ud hver dag

Tue Patursson understreger, at beboere ikke behøver et hygrometer, hvis de selv husker at lufte ud 2-3 gange om dagen, bruge emhætte, lukke døren til badeværelset og tørre tøj udenfor. Det er der bare mange, der ikke gør.

32 procent af beboere i lejeboliger – private såvel som almene – lufter ikke ud hver dag. Det viser en undersøgelse fra Videnscentret Bolius.

Den viser i øvrigt også, at lejere lufter ud lige så ofte som beboere i andels- og ejerboliger. De ældre generationer er generelt bedre til at lufte ud end de yngre.

Ejendomsmestre har styr på temperaturen

Det er dog ikke nok at lufte ud for at forhindre skimmelsvamp. Temperaturen i boligerne skal også være minimum 18 grader.

”Problemerne er størst i ældre og dårligt isolerede boliger, hvor ydervæggene bliver kolde, selvom man har en fornuftig temperatur indenfor. Hvis lejer sænker temperaturen og ikke får luftet ud, så risikerer man, at den fugt, der er i luften, sætter sig som kondens på væggene, og så risikerer man skimmelsvamp,” siger Tue Patursson, der har drøftet fugtproblemer med en række boligorganisationer.

”Rigtig mange viceværter og ejendomsmestre kender boligerne godt nok til, at de kan sige til beboerne: I skal ikke længere ned end 20 grader, for hvis I sænker temperaturen for meget, bliver det et problem,” siger han.

Det er værd at tage højde for lokalt, mener han.

”Udluftning, og en rigtig balance med varme, er ret afgørende for at have et fornuftigt indeklima og en luftfugtighed, der ikke giver problemer,” siger Tue Patursson.

Hvad er skimmelsvampe?

Skimmelsvampe er bittesmå svampe, der findes overalt i naturen. De spreder sig gennem luften og har brug for ilt, fugt og organisk materiale for at leve.

I boligen lever de blandt andet af tapet, stof, maling, pap, støv, møbler og tæpper.

Skimmelsvamp viser sig som grønne, sorte, brune eller hvide pletter.

Se film om skimmelsvamp på dansk, engelsk, urdu, arabisk, Bosanski-hrvatski-srpski, soamali eller farsi.

Find filmene her.

Kilde: Sundhedsstyrelsen, Videnscentret Bolius, Landsbyggefonden

 

Sundhedsfaren ved fugt og skimmelsvampe

Fugt og skimmelsvampevækst er normalt ikke akut skadeligt. Personers helbred påvirkes meget forskelligt.

Symptomer: irritation i øjne, næse og svælg, hovedpine, træthed, hoste og udslet.

Det antages, at egentlig skimmelsvampeallergi forekommer hos ganske få procent af den danske befolkning.

Kilde: Sundhedsstyrelsen


Læs mere om skimmelsvamp på skimmel.dk

Læs mere om emnet

KAB: ”Pas nu på jer selv og på boligen”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2890 )

0

Læseliste