Byggeteknisk chef Michael Knudsen og projektleder Rasmus Hjorth er direkte involveret i det himmerlandske lærlingeprogram og har deres daglige gang på byggepladser i området.
At man er nået så langt med indsatsen, skyldes ikke mindst et tæt samarbejde med Bygherreforeningen, entreprenører og håndværksfirmaer, fortæller Michael Knudsen.
Han fremhæver et omfattende renoveringsprojekt af et ejendomskompleks i Aalborg Vestby.
De gamle rødstensejendomme fra slut 1940’erne trænger til en opdatering. Lige nu er 37 mand beskæftiget på byggepladsen, og projektet stiller store krav til samarbejdet, fordi ejendommene ligger tæt, området er svært at komme til og fra med maskiner, og pladsen på byggepladsen er trang.
Som projektleder er Rasmus Hjorth med på de ugentlige byggemøder for at sikre, at arbejdet skrider frem som planlagt, og at særligt lærlingene trives.
"Under krævende arbejdsforhold opstår der nemt konflikter, der er beboere, som føler sig generet af arbejdet osv. Byggebranchen er kendt for en til tider hård tone, derfor er det vigtigt for os at skabe en kultur, hvor der er plads til alle og en god stemning. Man skal tale ordentligt og behandle hinanden ordentligt, derfor har vi fokus på at have en god omgangstone. Det er nødvendigt på en travl byggeplads, hvor alle er afhængige af hinanden," siger Rasmus Hjorth.
Kan godt lide at være en ’problemknuser’
I Aalborg Vestby, få hundrede meter fra hovedsædet, arbejder et lille hold elektrikere fra firmaet Erik Lytzen. Opgang for opgang gennemfører de deres del af arbejdet.
Lasse Ovesen, 18, og Nicolas Blanch, 24, er i elektrikerlære hos Lytzen, som har afdelinger i flere jyske byer. Lasse er færdig med det første skoleforløb af den fem år lange EUX-uddannelse. Praktikken hos Lytzen er hans første, og når han en dag er uddannet som elektriker, vil han gerne videreuddanne sig, muligvis til ingeniør. Han er en høj fyr, og allerede nu mærker han, at det fysiske arbejde er hårdt for ryggen, derfor tænker han længere ud i fremtiden.
Nicolas er tidligere elitesvømmer og har en STX fra Aalborghus Gymnasium. Også han har kastet sin kærlighed på en uddannelse som elektriker, han er færdig med grundforløbet på EUD og er i fuld gang med et halvt års praktik, og det praktiske arbejde passer ham godt.
Inden han blev hyret til projektet, har han løst serviceopgaver. Han kan godt lide at møde nye faglige udfordringer og at finde frem til det bagvedliggende problem, når noget ikke fungerer.
Begge unge mænd har hoved og hænder skruet godt på, og elektriker Lars Kristensen fra Lytzen er godt tilfreds med de to lærlinge.
Lars Kristensen har det daglige ansvar for firmaets arbejde på byggeriet. For at få tingene til at lykkes er samarbejdsevner og personlighed vigtige ingredienser. Et projekt i den størrelsesorden er afhængig af, at alle overholder deadlines og aftaler – ellers skrider tidsplanen for kollegerne.
Samarbejdsevner, en god personlighed og en basal interesse for faget er derfor vigtigere end de faglige kompetencer og hurtighed, når firmaet ansætter lærlinge. Det andet skal nok komme med tiden.
"Det vigtigste, når vi ansætter lærlinge, er, at de er mødestabile. Vi er kun fem på projektet her, og vi har mange lejligheder, vi skal nå. Hvis jeg mangler en mand en dag, kan det mærkes. Selvfølgelig har man lov at blive syg. Men hvis fraværet handler om, at man ikke kan komme ud af sengen og møde til tiden, duer det ikke," siger Lars Kristensen.
Skoleelever får interesse for erhvervsuddannelser
Hos Himmerland Boligforening fortsætter arbejdet for at få flere som Lasse og Nicolas i gang med en karriere i byggeriet. Boligforeningen har en tæt kontakt med skoler i boligområderne. Man inviterer skoleklasser på besøg på byggepladserne, så de får en fornemmelse for, hvordan et byggeprojekt involverer flere fagdiscipliner som fx matematik og fysik kombineret med det praktiske arbejde. Indsatsen er målrettet skoleklasser fra 7. til 10. årgang, men også de små klasser kommer på inspirationsbesøg og får opgaver med hjem.
"Der er et stort potentiale i at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse eller en EUX, som kombinerer en erhvervsuddannelse med en gymnasial uddannelse."
"Måske er man ikke den stærkeste bogligt, og nu finder man pludselig ud af, at her er der noget, man er virkelig god til. Vi vil gerne medvirke til, at flere får øjnene op for mulighederne og får en uddannelse og et job. Det er til gavn for alle, både de unge, virksomhederne og beskæftigelsen på sigt," siger Ole Nielsen.