14. DEC. 2022 KL. 10:32
Hvad betyder de nye klimakrav for dig som bygherre?
14. DEC. 2022 KL. 10:32
Fra januar 2023 kommer der et loft for, hvor meget CO2 nye bygninger må udlede, og som bygherre skal du dokumentere, at I overholder klimakravene.
Hvis Danmark skal nå de nationale klimamålsætninger og kravene i Paris-aftalen, er det nødvendigt, at den samlede byggebranche strammer op på, hvor meget CO2 de udleder. For byggeriet fylder en stor del i CO2-regnskabet.
Derfor har Folketinget besluttet, at alt opvarmet nybyggeri fra januar 2023 skal dokumentere sin klimapåvirkning. Og er byggeriet over 1.000 m2, skal grænseværdien på 12 kg CO2-ækvivalenter/m2/år overholdes. Og I skal være opmærksomme på, at grænseværdierne for CO2-udledningen bliver sat ned løbende hen over de kommende år.
”Med sektorens store volumen har vi et kæmpe ansvar for at nedbringe CO2-udledningen. Derfor skal vi gøre, hvad vi kan for at bidrage til den grønne omstilling,” siger Niklas Jarnit, sekretariatsleder i AlmenNet.
Indførelsen af de nye klimakrav til nybyggeri er et af initiativerne i den nationale strategi for bæredygtigt byggeri, som har til formål at skubbe byggeriet i en mere bæredygtig retning.
Her er de to nye klimakrav
De to nye bestemmelser i bygningsreglementet gælder for de nybyggerier, I søger byggetilladelse til efter 1. januar 2023, og som også er omfattet af krav om energiramme:
- Livscyklusvurdering (LCA-beregning):
Som bygherre skal I fremover dokumentere nybyggeriets klimapåvirkninger med en LCA-beregning. Det vil sige en klimaberegning, som beregner byggeriets klimapåvirkning over en periode på 50 år.
LCA-beregningen skal omfatte store dele af bygningens livscyklus over en periode på 50 år, blandt andet produktion af byggematerialer, energiforbrug til drift og affaldsbehandling af byggematerialer efter endt levetid.
- CO2-udledning:
Nybyggeri over 1.000 m2 må fra januar 2023 ikke overstige en grænseværdi på 12,0 kg CO2-ækvivalenter/m2/år for det samlede CO2-udslip fra materialer og bygningens energiforbrug.
Fra 2025 er det forventningen, at der også indføres en øvre grænseværdi for CO2-udledningen for nybyggeri under 1000 m2.
Selvom det kan lyde drastisk, er der ingen grund til panik ifølge Niklas Jarnit:
”De nye klimakrav giver plads til, at branchen kan øve sig. I dag udleder boligbyggeri i gennemsnit 9,6 kg CO2-ækvivalenter/m2/år, hvilket er væsentligt under de 12, som bliver rammen fra januar.”.
Det er Civica og Slagelse Boligselskab gode eksempler på. De har begge opført nye boligbyggerier med lavere CO2-aftryk, end bestemmelserne bliver fra nytår.
Her kan du dykke ned i LCA-beregningerne på Civicas afdeling Markhaven og Slagelse Boligselskabs afdeling Engdraget og se bygningernes klimapåvirkninger fordelt på livscyklusfaser.
Læs mere om de nye bestemmelser her
Artiklen fortsætter under citatet
Det betyder de nye klimakrav for bygherren
Hvad er omfattet?
- Nybyggeri, der også er omfattet af krav om energiramme.
- Kravene gælder ikke for tilbygninger, ombygninger, sekundære bygninger eller uopvarmede bygninger
Hvem er ansvarlig?
- Bygherren skal dokumentere bygningens klimapåvirkninger, før der kan opnås en ibrugtagningstilladelse
Hvad omfatter LCA-beregningen?
- Produktion af byggematerialerne
- Udskiftning af materialer
- Energiforbruget til drift
- Affaldshåndtering ved endt levetid
- Potentielle klimagevinster eller klimabelastninger
Læs mere om bygningsreglementet på: