06. DEC. 2022 KL. 09:06
Forløsningen ved at slippe af listen
06. DEC. 2022 KL. 09:06
Tingbjerg er ikke længere på parallelsamfundslisten. Ifølge overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, vil indsatserne, der har bragt området af listen, fortsætte - og ikke kun i Tingbjerg, men i alle områder, som har eller får behov for det.
Den første december er en vigtig dag i Indenrigs-og Boligministeriet. Det er dagen, hvor ministeriet hvert år udsender lister over såkaldte parallelsamfund, udsatte områder med mere. Det er dagen, hvor pressen søger ministeren for at høre, hvad han eller hun tænker om udviklingen siden sidste år.
I år er det anderledes. Valget den 1. november og det forhold, at der den 1. december endnu ikke var udpeget en ny regering, gør, at den tidligere regering kun fungerer som et forretningsministerium. Det vil sige, at ministrene kun udfører løbende embedsforretninger, indtil en ny regering udnævnes af dronningen. Det inkluderer ikke menings-tilkendegivelser om udnævnelser af parallelsamfund. Det sædvanlige doorstep-møde med pressen i ministeriet var derfor aflyst.
I stedet søgte det samlede pressekorps til det på dagen iskolde Tingbjerg i København, hvor overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, havde inviteret for at udtrykke sin glæde over, at både Tingbjerg og Aldersrogade ikke længere er på parallelsamfundslisten.
Et sejt træk
”Vi har fået sat gang i en udvikling, hvor ikke bare flere mennesker med uddannelse og jobs kommer til. Også flere, der bor her, og som klarer sig godt, vælger at blive boende,” sagde Københavns overborgmester.
”Der har ikke været tale om noget quickfix, når det gælder Tingbjerg. Det har været en langvarig proces, hvor alle forvaltninger har samarbejdet om at sætte ind i forhold til børnene. Der er investeret i nye rammer på skoler og i daginstitutioner. Samtidig har vi haft et fremragende samarbejde med boligorganisationerne om at lukke for tilgang af nye beboere, der ikke er i arbejde,” fortsatte hun.
Et unikt samarbejde
Overborgmesteren fremhævede også den boligsociale helhedsplan, der har været med til at udvikle Tingbjerg.
”Den boligsociale helhedsplan har blandt andet sikret fremskudte jobindsatser og et løft af de institutioner, som er her. Der er igen kommet praktiserende læger i området. Helheden af initiativer får mennesker, der tidligere ikke ønskede at bo i Tingbjerg, til nu at søge hertil,” sagde Sophie Hæstorp Andersen.
”Indsatsernes succes er et produkt af et unikt og tæt samarbejde om at skabe virksomme indsatser mellem kommunens forvaltninger, boligorganisationerne, herunder beboerdemokratiet, Landsbyggefonden og mange andre aktører. Der er derfor mange medarbejdere og beboere, som skal takkes i dag,” fortsatte hun.
Artiklen fortsætter under citatet.
Om Tingbjerg
Københavns Kommune og boligselskaberne fsb og SAB har siden 2015 samarbejdet om at udvikle og løfte Tingbjerg. Med afsæt i en boligsocial indsats finansieret bl.a. af Landsbyggefonden og en byudviklingsstrategi har boligselskaberne og kommunen haft fokus på at skabe en mere blandet by med nye fællesskaber på tværs af skel i indkomst, uddannelsesbaggrund.
Om Udviklingsplanen
Fremtidens Tingbjerg bliver en bydel med en blanding af rækkehuse og lejligheder, spritnye børnehaver og vuggestuer og en udvidet, renoveret skole. Den centrale gade i Tingbjerg, Ruten, får nye butikker og et mere levende erhvervsliv, samtidig med at bydelens infrastruktur får et løft med bedre kollektiv trafikbetjening.
Arbejdet fortsætter
Med to boligområder, der nu er løftet af en liste, som Folketinget har besluttet, er opgaven dog langt fra løst.
”Indsatserne vil fortsætte - ikke kun her, men i alle områder, som har eller får behov for det. Samarbejdet vil fortsætte mellem kommunens forvaltninger, boligorganisationerne, BL's 1. kreds, politiet og mange andre relevante myndigheder. Om få år vil Mjølnerparken også være af listen,” sagde Sophie Hæstorp Andersen.
”Og sammen vil vi også holde øje med de udsatte mennesker, der er flyttet og vil flytte herfra. Det samme vil gælde dem, der er blevet henvist til andre boligafdelinger. Problemerne skal ikke bare flyttes,” fortsatte hun.
Glade boligorganisationer
De almene boliger i Tingbjerg ejes af fsb og SAB, sidstnævnte administreres af KAB. Her modtages budskabet om, at boligområdet ikke længere er et parallelsamfund med stor tilfredshed.
”Det er virkelig en god nyhed, at Tingbjerg ikke længere er på listen over omdannelsesområder. Det viser, at vi i den almene sektor er dygtige til at løfte opgaven med at skabe gode velfungerende boligområder. Og i fsb er vi selvfølgelig ekstra glade for, at vi sammen med beboerne har udviklet og fortsat vil udvikle Tingbjerg til en social bæredygtig bydel med plads til fællesskab og almene boliger af god kvalitet,” siger fsb’s formand, Mads Malik Knudsen.
Også SAB ser frem til, at den positive udvikling fortsætter.
”Vi er glade for, at kombinationen af et gunstigt arbejdsmarked, skærpede fleksible udlejningskriterier, nye boliger og boligsocial indsats har båret frugt. Vi vil fortsætte vores indsats med at udvikle bydelen sammen med beboerne og de private investorer, og her vil beskæftigelse fortsat være et centralt fokusområde. For der er stadig for mange i Tingbjerg, der ikke har fået foden ind på arbejdsmarkedet,” siger SAB’s formand, John B. Sørensen.
2700 Brønshøj
Dem, som udviklingen betyder mest for, er utvivlsomt beboerne. En af dem, der mærker forvandlingen, er afdelingsformand, Anja Brinch. Hun har boet i Tingbjerg i 28 år. Hun har aldrig fundet det utrygt at bo i afdelingen. For hende er den største gevinst derfor, at forandringerne forhåbentlig forbedrer bydelens image.
”Jeg kan huske, da jeg begyndte på arkitektskolen. Når jeg sad sammen med rige unge fra familier, der boede på ”finere” adresser, må jeg indrømme, at jeg ikke fortalte, at jeg boede i Tingbjerg. Så kom jeg fra 2700 Brønshøj,” erkender Anja Brinch.
”Jeg bliver ked af det, når folk taler ned om Tingbjerg. Særligt folk, der aldrig har været her. Jeg elsker Tingbjerg. Det er et dejligt område, hvor de negative historier overgås med tusind til en af de positive. Der er mindre kriminalitet her end i resten af København. Den eneste utryghed ved at bo her bunder i, at omverdenen ser ned på os. Derfor står jeg nu ved, hvem jeg er. Jeg bor nu ikke bare officielt i Tingbjerg. Jeg praler af det og gør ved hver given lejlighed alt for at tale området op, hvor det fortjener at være. Jeg håber, at pressen snart begynder at gøre det samme og bringer de mange positive historier, som området rummer,” fortsætter hun.
Læs flere artikler om emnet
Boligorganisationer: ”Vi er ikke længere i farezonen”
Boligselskabet Sjælland: ”Staten bør tage ansvar”
Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Regeringen foreslår ny gymnasie-uddannelseRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Regeringen foreslår ny gymnasie-uddannelseMest læste
Se alle artikler (2979)0