01. DEC. 2022 KL. 08:08

Boligselskabet Sjælland: ”Staten bør tage ansvar”

Bo Joergensen

Bo Jørgensen, administrerende direktør i Boligselskabet Sjælland. Foto: Boligselskabet Sjælland

Ressourcesvage borgere er i årevis blevet kommunalt anvist til boliger i tre områder i Roskilde, der nu er havnet på listen over forebyggelsesområde. Boligdirektør er ikke overrasket, men efterlyser initiativer fra staten.

Boligselskabet Sjælland er en af dem, der i dag er vågnet op til nyheden om, at flere af deres boligområder er røget på Indenrigs- og Boligministeriets liste over forebyggelsesområder.

Konkret drejer det sig om Ringparken, Vognmandsparken og Bakkegården, der alle ligger i Roskilde.

”Det overrasker os overhovedet ikke, at vi er kommet på forebyggelseslisten. Det handler om, at kommunen anviser mennesker med få ressourcer til os, fordi vi er dem med de laveste huslejer,” siger Bo Jørgensen, administrerende direktør i Boligselskabet Sjælland.

Roskilde Kommune er en af de kommuner i landet, der har haft den største befolkningstilvækst gennem de seneste år. Men antallet af almene boliger er ikke fulgt med, hvilket skaber en flaskehals på de boligselskaber, der har lavest husleje.

”Vi har længe været i dialog med kommunen om, at de også skal anvise stærkere borgere til vores billigere boliger, for ellers ender det helt galt. Det er der desværre ikke blevet lyttet til, så situationen er slet ikke overraskende,” siger Bo Jørgensen.

Artiklen fortsætter under citatet

Det overrasker os overhovedet ikke, at vi er kommet på forebyggelseslisten. Det handler om, at kommunen anviser mennesker med få ressourcer til os, fordi vi er dem med de laveste huslejer.

Bo Jørgensen, administrerende direktør i Boligselskabet Sjælland

Staten kan ikke bare se på

Han peger på, at den egentlige skurk ikke er kommunen, men staten.

”Staten gør så meget ud af at lave de her lister, men hvad skal vi bruge dem til, når de ikke selv tilfører ressourcer til kommunerne og sætter ind med indsatser, der hjælper de svageste i samfundet,” spørger Bo Jørgensen.

Årsagen til, at Ringparken, Vognmandsparken og Bakkegården er havnet på forebyggelseslisten, er primært for mange beboere uden beskæftigelse. Tidligere har den fremskudte beskæftigelsesindsats virket, blandt andet i de pågældende områder, men nu er der udsigt til, at netop den indsats i kommunen lukker.

”Dem, der bor hos os, som ikke er i beskæftigelse, er mennesker, der er kørt trætte i systemet. De har været uden for arbejdsmarkedet længe, og for at få dem i beskæftigelse igen, kræver det en ekstra indsats. Den fremskudte beskæftigelse virkede faktisk. Her var man i øjenhøjde med folk, så det er ærgerligt, hvis den lukker,” siger Bo Jørgensen.

Problemet rykker videre

Konsekvensen af, at de tre områder i Roskilde nu er kommet på forebyggelseslisten, bliver obligatorisk fleksibel udlejning, hvor nye lejere skal være i beskæftigelse eller under uddannelse.

”Det er jo fint, at man dermed sikrer ressourcestærke beboere i området, men problemet rykker bare videre til andre områder, og så er vi tilbage ved det centrale problem, nemlig at der ikke bliver gjort nok for at hjælpe dem, der har det svært,” siger Bo Jørgensen.

Konkret har Boligselskabet Sjælland allerede taget mange initiativer til at komme problemerne til livs, lige som den fleksible udlejning nu bliver en realitet i alle områderne. I forskellige områder bliver der også opført fælleshuse og nye former for mødesteder, der kan medvirke til den positive udvikling.

Læs flere artikler om emnet

Boligorganisationer: ”Vi er ikke længere i farezonen”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Christina Ove Holm BL
Christina Ove Holm

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

”Vi står sammen som branche og skal ikke hver især opfinde den dybe tallerken”

Christina Ove Holm er kommunikationschef og uddannet journalist. Hun bidrager i det redaktionelle arbejde med sparring og idé- og konceptudvikling.

Seneste Artikel

”Vi står sammen som branche og skal ikke hver især opfinde den dybe tallerken”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste