06. DEC. 2022 KL. 09:19

Boligsociale medarbejdere: Den økonomiske krise rammer børnene

COLOURBOX17696247

De ret så voldsomme prisstigninger på mange fødevarer trængte familier så hårdt, at forældrene ikke kan give deres børn nødvendige måltider. Foto: Coloubox

Krisen betyder større afsavn for børn fra økonomisk pressede familier i dag end for et år siden. Det viser en ny undersøgelse. Og det kan de også mærke i en række boligforeninger.

Stigende inflation og høje energipriser betyder, at det er svært at få pengene til at slå til for mange danskere. Og for en stor gruppe betyder det, at de må træffe svære valg, der påvirker deres børn.

Det viser en ny undersøgelse fra Egmont Fonden, hvor flere end 4.700 forældre fra økonomisk trængte familier har deltaget.

Se analysen: Den økonomiske krise går hårdt ud over børn

Her svarer 58 procent, at den nuværende økonomiske situation har betydet, at deres børn får mindre mad set i forhold til for et år siden. Og 16 procent fortæller, at deres børn har måttet undvære måltider inden for de seneste tre måneder, fordi familien ikke har haft råd.

De udfordrede hjemmebudgetter går også ud over fritidsaktiviteter og oplevelser med venner. 39 procent af forældrene svarer, at deres børn er mindre sammen med deres venner end for et år siden på grund af familiens økonomiske situation.

Bekymrede forældre

Og at børnene kan mærke den økonomiske krise, kan Marianne Skovshoved nikke genkendende til. Hun rådgiver beboerne i boligorganisationen HAB i Haderslev, der har over 2.300 boliger. Og det er nogle pressede forældre, hun forsøger at hjælpe for tiden.

”De ved ikke, hvordan de skal betale de regninger, de modtager. For så er der ikke noget at leve for. Lige nu skal børnene også have vintertøj. Og så er der ikke råd til for eksempel frugt og grønt. Forældrene er nødt til at prioritere hårdt,” fortæller Marianne Skovshoved.

”Nogle er rigtig kede af det. De er frustreret over, at de ikke kan give børnene det, de gerne vil. De er hårdt spændt for. Vi prøver at hjælpe dem, men det er en udfordring,” siger Marianne Skovshoved.

Samme toner lyder fra Anja Beth Johansson, der er boligsocial medarbejder i Præstevangen i boligforeningen Århus Omegn.

”Nogle af de familier, jeg har kontakt til, var udsatte i forvejen. De måtte i forvejen spare på mange områder. Den nuværende situation gør det så endnu sværere for dem. Nu skal de være endnu mere kreative, i forhold til hvad de kan købe til deres børn,” fortæller Anja Beth Johansson.

Hun kan også se, at de økonomiske udfordringer belaster på andre områder.

”Det, at man ikke har særligt mange penge, betyder, at forældrene er bekymrede. Det gør, at de bliver yderligere udsatte. De får det dårligere psykisk. De isolerer sig endnu mere. Det er ekstra belastende for familierne, og det påvirker selvfølgelig også børnene. Der er forældre, der fortæller, at børnene bliver lidt stressede af de voksnes bekymringer,” siger Anja Beth Johansson.

Artiklen fortsætter under citatet.

"Økonomien hos mange børnefamilier er utrolig skrøbelig, og der skal ikke meget til, før budgettet vælter. Flere kæmper med at få råd til at betale huslejen. Der er brug for en hurtig og målrettet hjælp, så de ikke skal risikere at miste deres hjem."

Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL

Brug for hjælp

Den økonomiske situation for mange almene beboere kalder på, at der gøres noget fra politisk hold hurtigst muligt. Det siger Solveig Råberg Tingey, der er viceadministrerende direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.

”Økonomien hos mange børnefamilier er utrolig skrøbelig, og der skal ikke meget til, før budgettet vælter. Flere kæmper med at få råd til at betale huslejen. Der er brug for en hurtig og målrettet hjælp, så de ikke skal risikere at miste deres hjem,” siger Solveig Råberg Tingey.

Og BL har et løsningsforslag til, hvordan hjælpen kan målrettes de rette familier.

”Et rigtig effektivt redskab er give et ekstra tilskud via boligstøtte til de mest trængte familier. Det er nemt, da systemet administrativt allerede er etableret, og hjælpen derfor kan komme hurtigt ud,” forklarer Solveig Råberg Tingey.

Om skribenten

Christian Møller Rasmussen BL
Christian Møller Rasmussen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste