22. AUG. 2022 KL. 13:16

Regeringen vil gøre det lettere at tvangsfjerne bandemedlemmers mindre brødre

Politiuniform Foto Kim Matthai Leland

Det gør en forskel, når uniformeret politi tager en samtale med et barn eller ung om konsekvenserne ved kriminalitet. Foto: Kim Matthai Leland

I København har politiet haft succes med at forhindre, at unge er blevet optaget i bander og rockerklubber. Regeringen foreslår, at forebyggelsessamtalerne gøres landsdækkende.

Regeringen vil gøre det muligt for politiet, at de på en betryggende måde kan dele oplysninger med skolen og socialforvaltningen, når et barns eller en ung persons nære familiemedlemmer er dømt for bandekriminalitet. 

Dele oplysninger

Oplysningerne om familiemedlemmers bande- eller rockerkriminalitet skal efterfølgende indgå som et væsentligt og tungtvejende element i kommunernes vurdering af, om der bør iværksættes en børnefaglig undersøgelse. En sådan undersøgelse kan i de mest indgribende tilfælde medføre, at børn i familien anbringes uden for hjemmet.

”Vi skal have stoppet fødekæden til banderne. Hver fjerde bande- eller rocker-medlem har en bror, der også er eller har været det samme. Børn og unge har ret til at være børn og til at leve et liv i trygge rammer, men det er desværre ikke en selvfølge i alle familier. Derfor skal vi sætte ind tidligt over for børn og unge på kanten af bandekriminalitet ved at styrke samarbejdet mellem politi, skoler og sociale myndigheder,” siger justitsminister Mattias Tesfaye.   

”Vi vil skabe bedre rammer for, at politiet kan dele oplysninger om nære familiemedlemmers bandekriminalitet med kommunerne, så kommunerne i yderste konsekvens kan anbringe et barn eller en ung uden for hjemmet," fortsætter han.

Forebyggelsessamtaler

Et andet initiativ fra regeringen, der skal hjælpe de enkelte politikredse til at forbygge, at børn og helt unge ender i kriminalitet, er forebyggende samtaler. Som forsøg har præventive samtaler mellem politi og kriminalitetstruede børn og unge givet gode resultater i København. Efter samtalerne lader de unge sig i mindre grad rekruttere af rocker- eller bandemiløet. Regeringen stiller derfor strategien til rådighed for alle landets politikredse. 

"Jeg synes, at vi skal have politiet til at opsøge unge på kanten til bandemiljøet, banke på deres familiers døre og tage en forebyggende samtale med dem. Vi skal tage alle greb i brug, hvis vi skal bremse fødekæden til banderne,” siger justitsministeren.

Kriminalitet udøves inden for familien

Risikoen for at ende i en kriminel løbebane øges voldsomt, hvis familiens øvrige medlemmer er kriminelle. En undersøgelse foretaget af Justitsministeriet viser, at 26 pct. af de registrerede bandemedlemmer har en bror, der også er eller har været registreret som bandemedlem eller rocker. Blandt de registrerede rockere er det otte procent, der har en bror, der også er eller har været registreret som rocker eller bandemedlem.

Ifølge Justitsministeriets seneste rapport for udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet fra juni 2021 er det cirka en procent af alle unge mellem 10 og 17, som begår kriminalitet.

At kriminalitet er forankret i visse familier, bliver bekræftet af en undersøgelse, A&B Analyse i 2018 gennemførte for Fagbladet Boligen. 

Boligorganisationerne, der havde boligområder på Rigspolitiets såkaldte ”sub-liste” (boligområder, som i kriminalitetssammenhæng er særligt udsatte) blev spurgt, om de i de enkelte områder oplevede, at ældre familiemedlemmer introducerede yngre til bandekriminalitet. På vegne af to tredjedele af områderne svarede boligorganisationerne bekræftende. Og boligorganisationerne bag halvdelen af områderne svarede bekræftende på, at mindst to medlemmer af samme familie var aktive i en lokal kriminel gruppe eller bande.

Læs senere artikler

Maria fik bandekriminaliteten væk fra kældrene

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Regeringen foreslår styrket opholdsforbud

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Ny undersøgelse: Bedre arbejdsmiljø i demokratiske virksomheder

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Ny undersøgelse: Bedre arbejdsmiljø i demokratiske virksomheder

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2657 )

0

Læseliste