22. AUG. 2022 KL. 13:16
Regeringen vil gøre det lettere at tvangsfjerne bandemedlemmers mindre brødre
22. AUG. 2022 KL. 13:16
I København har politiet haft succes med at forhindre, at unge er blevet optaget i bander og rockerklubber. Regeringen foreslår, at forebyggelsessamtalerne gøres landsdækkende.
Regeringen vil gøre det muligt for politiet, at de på en betryggende måde kan dele oplysninger med skolen og socialforvaltningen, når et barns eller en ung persons nære familiemedlemmer er dømt for bandekriminalitet.
Dele oplysninger
Oplysningerne om familiemedlemmers bande- eller rockerkriminalitet skal efterfølgende indgå som et væsentligt og tungtvejende element i kommunernes vurdering af, om der bør iværksættes en børnefaglig undersøgelse. En sådan undersøgelse kan i de mest indgribende tilfælde medføre, at børn i familien anbringes uden for hjemmet.
”Vi skal have stoppet fødekæden til banderne. Hver fjerde bande- eller rocker-medlem har en bror, der også er eller har været det samme. Børn og unge har ret til at være børn og til at leve et liv i trygge rammer, men det er desværre ikke en selvfølge i alle familier. Derfor skal vi sætte ind tidligt over for børn og unge på kanten af bandekriminalitet ved at styrke samarbejdet mellem politi, skoler og sociale myndigheder,” siger justitsminister Mattias Tesfaye.
”Vi vil skabe bedre rammer for, at politiet kan dele oplysninger om nære familiemedlemmers bandekriminalitet med kommunerne, så kommunerne i yderste konsekvens kan anbringe et barn eller en ung uden for hjemmet," fortsætter han.
Forebyggelsessamtaler
Et andet initiativ fra regeringen, der skal hjælpe de enkelte politikredse til at forbygge, at børn og helt unge ender i kriminalitet, er forebyggende samtaler. Som forsøg har præventive samtaler mellem politi og kriminalitetstruede børn og unge givet gode resultater i København. Efter samtalerne lader de unge sig i mindre grad rekruttere af rocker- eller bandemiløet. Regeringen stiller derfor strategien til rådighed for alle landets politikredse.
"Jeg synes, at vi skal have politiet til at opsøge unge på kanten til bandemiljøet, banke på deres familiers døre og tage en forebyggende samtale med dem. Vi skal tage alle greb i brug, hvis vi skal bremse fødekæden til banderne,” siger justitsministeren.
Kriminalitet udøves inden for familien
Risikoen for at ende i en kriminel løbebane øges voldsomt, hvis familiens øvrige medlemmer er kriminelle. En undersøgelse foretaget af Justitsministeriet viser, at 26 pct. af de registrerede bandemedlemmer har en bror, der også er eller har været registreret som bandemedlem eller rocker. Blandt de registrerede rockere er det otte procent, der har en bror, der også er eller har været registreret som rocker eller bandemedlem.
Ifølge Justitsministeriets seneste rapport for udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet fra juni 2021 er det cirka en procent af alle unge mellem 10 og 17, som begår kriminalitet.
At kriminalitet er forankret i visse familier, bliver bekræftet af en undersøgelse, A&B Analyse i 2018 gennemførte for Fagbladet Boligen.
Boligorganisationerne, der havde boligområder på Rigspolitiets såkaldte ”sub-liste” (boligområder, som i kriminalitetssammenhæng er særligt udsatte) blev spurgt, om de i de enkelte områder oplevede, at ældre familiemedlemmer introducerede yngre til bandekriminalitet. På vegne af to tredjedele af områderne svarede boligorganisationerne bekræftende. Og boligorganisationerne bag halvdelen af områderne svarede bekræftende på, at mindst to medlemmer af samme familie var aktive i en lokal kriminel gruppe eller bande.
Læs senere artikler
Maria fik bandekriminaliteten væk fra kældrene
Regeringen foreslår styrket opholdsforbud
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Målet er ingen hjemløseRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Målet er ingen hjemløseMest læste
Se alle artikler (2943)0