01. AUG. 2022 KL. 08:45

Almene bygherrer dyster om titlen som Årets Bygherre

IMG 6998

KAB's nye offentligt tilgængeligt domicil ligger i et lidt særligt område i København. Henning Larsen har været arkitekter på opgaven. Foto: Kristoffer Friis Sørensen

Indstillingsperioden til Bygherreprisen 2022 er slut, og blandt de mere end 40 indsendte indstillinger, gemmer sig 36 forskellige bygherrer og projekter, fire af dem er almene bygherrer.

I alt 36 kandidater er i år nomineret til prisen Årets Bygherre, som hvert år uddeles af Bygherreforeningen og Boligfonden Kuben. Alle nominerede bygherrer har vidt forskellige baggrunde, og kommer fra hele landet. Feltet inkluderer bl.a. kommunale, almene og private byg- og driftsherrer, ligesom projekterne varierer i type – fra nybyg- og renoveringsprojekter til anlægsprojekter. 

Skærpede klimakrav

Fælles for projekterne er, at de lever op til årets kriterie, som med kommende skærpede klimakrav i byggebranchen stiller skarpt på en bygherre, der demonstrerer en ambitiøs og langsigtet tilgang til den miljø- og klimamæssige bæredygtighed. Det kan fx være ved at tænke ud af boksen i nye byggeprojekter, transformere eksisterende bygninger, have en klar genanvendelsesplan eller udvise en uovertruffen bæredygtig porteføljestyring, der sikrer agile bygninger – tilpasset brugernes skiftende behov.

De fire spændende og meget forskellige almene bygherrer-projekter, der er nomineret til prisen er:

Boligselskabet Sjælland
Som Danmarks fjerdestørste boligselskab sikrer bygherren en balance mellem social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed i alle sine projekter. Her fremhæves bl.a. BoligTræ, Slagteriet og en lang række renoveringsprojekter hvor de almene boliger får nyt liv.

Boligkontoret Aarhus
En almen boligorganisation, der har høje bæredygtighedsambitioner med afsæt i DGNB-certificeringer, krav om genbrug, upcycling mv. Bl.a. fremhæves projektet Knudrisrækkerne, Aarhus’ største træhus.

KAB
Indstillet for deres nye kontorhus fra 2021, som har sat fokus på bl.a. arbejdsmiljø og sundt indeklima, en økonomisk bæredygtighed gennem et markant lavere energiforbrug der opfylder BR18-kravene og som er bygget på en måde at alle materialer kan genanvendes ved en fremtidig nedrivning.

Lejerbo
Circle House skal være verdens første cirkulære almene boligbyggeri, hvor 90% af materialerne kan adskilles uden værditab. Med demonstrationsprojektet viste Lejerbo, at visionen kunne føres ud i livet, og det skal den nu på et større byggeprojekt. De viste desuden at kvaliteten af byggeriet kan højnes med større driftsvenlighed og med brugen af renere, mere holdbare materialer til gavn for beboerne.

Se alle 36 nominerede projekter her

Efter sommerferien offentliggøres det, hvilke fem udvalgte projekter, som juryen gerne vil besøge, og på baggrund af disse besøg findes de tre finalister, der skal dyste om titlen Årets Bygherre 2022. 

Vinderen af Årets Bygherre 2022 kåres den 4. november. 

Om udvælgelses-processen

Juryen består i år af følgende personer:

Harpa Birgisdottir, professor og ph.d. ved BUILD AAU
Henrik Mielke, direktør hos MT Højgaard Holding
Palle Adamsen, adm. direktør, Lejerbo
Peter Fangel Poulsen, partner og medstifter, Bauherr og bestyrelsesformand i Bygherreforeningen
Sine Juel Praastrup, tidl. CEO hos ERIK Arkitekter og vice president i COWI’s byggeridivision i Aarhus pr. 1/8

Juryen sparer med Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, Jesper Malm, områdechef for kommunikation og udvikling samt projektleder, Emily Krygell Schrøder.

Prisen uddeles som en del af Building Awards, som Licitationen står bag sammen med en række partnere. Bygherreprisen uddeles i et samarbejde mellem Bygherreforeningen og Boligfonden Kuben.

Læs senere artikler

Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Heidi20
Heidi Andersen

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Renovering af udearealer skal danne nye fællesskaber: ”I dag er vores eneste mødested vaskeriet”

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Renovering af udearealer skal danne nye fællesskaber: ”I dag er vores eneste mødested vaskeriet”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste