04. APR. 2022 KL. 09:51
Slut med kviklån
04. APR. 2022 KL. 09:51
Stramme regler for de hurtige dyre kviklån ser ud til at virke, det viser en ny evaluering fra Erhvervsministeriet.
De meget dyre forbrugslån – også kaldet kviklån – er væk, og det samme er reklamer for forbrugslån i sammenhæng med reklamer for spil og betting.
Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.
Baggrunden er en ny evaluering af initiativerne i en politisk aftale fra 2020 om et opgør med kviklån. Aftale mellem partierne var at skabe større forbrugerbeskyttelse på markedet for usikrede forbrugslån, der var præget af lån med meget høje omkostninger og tvivlsomme forretningsmodeller. Særligt unge samt udsatte persongrupper risikerede at blive fanget af uoverskuelige gældsforpligtelser, hvilket man ønskede at forebygge.
”Opgøret med de dyre kviklån er vigtigt. Vi er lykkedes med at sætte en stopper for, at forbrugere kan ende i gældsspiraler med de her lån, som ender med at blive meget dyrere, end man regnede med. Men arbejdet stopper ikke, og vi holder fortsat øje med, hvad der sker på markedet for forbrugslån f.eks. på Facebook. Men i dag er der stor grund til at glæde sig på vegne af de danske forbrugere,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).
Regler for forbrugslån
De nye regler for forbrugslån trådte i kraft 1. juli 2020.
Det medførte blandt andet, at der blev sat en øvre grænse for et låns årlige omkostninger i procent (ÅOP).
Grænsen blev fastlagt til 35 procent. Tidligere var der flere udbydere, som tilbød visse typer forbrugslån med en ÅOP på 700-800 procent.
Der blev også indført forbud mod at markedsføre forbrugslån i forbindelse med spil og betting.
Det har, ifølge evalueringen, ført til, at reklamer for forbrugslån i sammenhæng med reklamer for spil og betting er forsvundet.
Der er på baggrund af den politiske aftale desuden lavet undervisningsmateriale i privatøkonomi. Materialet er tiltænkt elever i folkeskolen og på ungdomsuddannelser. Eleven skal kunne forvalte problemstillinger inden for privatøkonomiske områder, som eksempelvis egen økonomi, skatteforhold, løn- og ansættelsesforhold og forsikringer. Forbrugslån, herunder renter, ÅOP og gældsmæssige faldgrupper, indgår som et fagligt mål.
Samlet set udgør lån mellem privatpersoner fortsat en meget begrænset andel af danske forbrugslån.
Læs hele evalueringen af kviklånsloven
Hvad er kviklån?
Kviklån er en type forbrugslån, hvor låntager ikke stiller sikkerhed og som har en løbetid på under 3 måneder. Typisk udbydes disse lån af forbrugslånsvirksomheder. I 2013 lånte danskerne omkring 100 millioner kroner vha. kviklån. I 2014 var dette tal steget til 436 millioner.
Kviklån startede oprindeligt som mikrolån i udviklingslande, hvor de har hjulpet mindre erhvervsdrivende med at udvikle eller udvide deres forretninger. Ideen om hurtige, små lån spredte sig derefter og i dag er det muligt for enhver at optage kviklån. De markedsføres ofte under flere navne, men der er i realiteten ingen forskel på dem.
Forskellige begreber som kviklån, minilån, mikrolån, mikrokredit, lynlån, hurtiglån, mobillån, SMS-lån, ekspress lån dækker alle over den samme ydelse med de samme vilkår: det går hurtigt, det kan gøres fra en smartphone og der er tale om varierende, men dog små beløbsstørrelser med kort frist. De fleste internetbanker har en låneberegner, så man kan se lånets rente og løbetid, samt hvor meget man ender med at skulle betale tilbage.
Kilde: Wikipedia
Om skribenten
Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.
Seneste Artikel
Tak for du læser medHeidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.
Seneste Artikel
Tak for du læser med