22. SEP. 2021 KL. 12:56

Opråb fra landets 5 største byer: Lovgivning om børnepasning virker modsat

Foto Holger Anderson 42

Holger Svend Anderson

Reglerne om dagtilbud og læringstilbud i udsatte boligområder gør det sværere at skabe blandende byer. Sådan lyder opråbet fra 10 borgmestre og rådmænd fra landets fem største byer.

Lovgivningen skulle være med at skabe en mere blandet by. Men nu råber 10 borgmestre og rådmænd op: Den del af parallelsamfundspakken, der handler om børnepasning virker modsat.

Det drejer sig blandt andet om reglerne for bedre fordeling af børn i dagtilbud, den såkaldte 30 procents-regel og reglerne for obligatorisk læringstilbud.

”Situationen er, at loven på flere punkter lægger sten i vejen for at skabe netop de blandede boligområder, som parallelsamfundsaftalen også er et opgør med,” skriver de i et samlet debatindlæg i Jyllands-Posten.  

Der må med de nuværende regler max være 30 procent børn fra et udsat boligområde i en daginstitution. Er der flere, bliver de henvist til pasning andre steder i byen. Samtidig skal 1-årige børn fra udsatte boligområder 25 timer i et obligatorisk læringstilbud, hvis de ikke allerede går i dagtilbud.

Men de ledende kommunalpolitikere peger på, at hvis beboersammensætningen i et område skal ændres, er det derfor vigtigt, at det er attraktivt for ressourcestærke familier at flytte til områderne.

Afsenderne på debatindlægget

Lars Weiss (S), overborgmester i København
Jesper Christensen (S), børne- og ungdomsborgmester i København
Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus
Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge i Aarhus
Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense
Susanne Crawley Larsen (R), rådmand, Børn og Ungeforvaltningen i Odense
Thomas Kastrup-Larsen (S), borgmester i Aalborg
Mai-Britt Iversen (S), rådmand, Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg
Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg
Diana Mose Olsen (SF), formand for Børn & Familieudvalget i Esbjerg

Derfor henvendte vi os i april til partierne med ønsket om at få reglerne justeret. Vi sendte tilmed helt konkrete forslag til håndtering med. Men intet har vi hørt.

Debatindlæg fra kommunalpolitikere i landets 5 største byer

”Paradokset er, at lovgivningen ikke kun rammer de nuværende beboere i et udsat boligområde. Den påvirker også familier, der netop er her eller er på vej til at flytte til, heriblandt ressourcestærke børnefamilier, som måske er flyttet til nye, private boliger i et område under forandring,” skriver de. 

Debatindlægget er en opfordring til forligspartierne fra parallelsamfundspakken: Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance

Da aftalen blev indgået i 2018, var det med håndslag om at revurdere loven hvert år. Men det er ikke sket endnu.

”Derfor henvendte vi os i april til partierne med ønsket om at få reglerne justeret. Vi sendte tilmed helt konkrete forslag til håndtering med. Men intet har vi hørt,” skriver kommunalpolitikerne.

Læs hele debatindlægget på JP (bag betalingsvæg)

Om skribenten

mette_lauth.jpg
Mette Lauth

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Nye regler på vej: Almene fremlejere kan miste boligen

Mette Lauth er indholdsredaktør i BL og arbejder med indhold til beboerbladet.dk og fagbladetboligen.dk. Hun interesserer sig for livet i landets almene boliger, lejerforhold og boligpolitik.

Seneste Artikel

Nye regler på vej: Almene fremlejere kan miste boligen

Fik du

læst disse?

Kaare Dybvad Af Claus Bech Listerne over udsatte boligområder har nu 62 nye forebyggelsesområder
Fotograf Holger Anderson Roskilde Stillads Husfacade2 Politisk stop for almene renoveringer vil give ekstraregning på huslejen
Design Uden Navn (20) Sådan tog beboerne kontrol over deres parkeringspladser med p-vagt
Rotte Colourbox Skadedyr: Hvem har ansvaret?
DSC9005 Ny rapport: Lejere har oftere gæld end ejere
Martin I Boliggr Boligselskaber: Sådan gav vi kontorfolket lov til mere hjemmearbejde
Se alle artikler ( 2297 )

0

Læseliste