22. SEP. 2021 KL. 13:00

Læs moppedrengen om den politiske by Gellerup

Gellerup Book (1)

Bogen Gellerup giver et dybtgående portræt af den arkitektur og bytænkning, der skabte Gellerup. Den skildrer de begivenheder og forestillinger, der har været med til at præge vores blik på planen, og de udfordringer og muligheder, den rummer.

BOG: Udviklingen af et af de mest ambitiøse og kontroversielle byudviklingsprojekter i danmarkshistorien har fået sin egen store bog. Bogen zoomer ind på drømmen om Gellerup - og transformationen af bydelen.

Det er et aldrig ligegyldigt boligområde, som nu hyldes i ny stor bog.

En betonverden af store lejligheder og stok-bebyggelser. I udkanten af Aarhus, midt i naturen. Drømt stort, udført i extra large, hjem for tusindvis af helt almindelige menneskers liv og en boligpolitisk og ideologisk slagmark gennem årtier.

Over 411 sider tager bogen ”Gellerup” - fra Arkitektens Forlag - livtag med den måske bedste - og mest ambitiøse af 1960ernes store montageplaner. En plan som er fyldt 50 år, men som stadig er i fuld bevægelse.

Gellerup. Brabrand.

Bogen Gellerup” giver et portræt af den arkitektur og bytænkning, der skabte Gellerup.  En by med butikker, fritidsaktiviteter, kultur og store, gode lejligheder. Men også udskældt arkitektur, et billede på parallelsamfundskrisen, en mislykket integrationspolitik og forfejlet arkitektonisk ideologi i bredformat.

Det er Gellerup.

Men det er også den vilde byvision, en bypark nomineret til Mies van Der Rohe-prisen og et enormt transformationsprojekt, som langt fra er færdig.

Gellerupplanen rulles i bogen ud fra det helt historiske og op til det transformationsprojekt, som på 10. år pågår i dag. Med hele syv forskere fra Arkitektskolen i Aarhus som penneførere kan det næsten ikke blive mere grundigt.

Artiklen fortsætter under billedet: 

Gellerupplanen

Gellerupplanen blev udtænkt af den almennyttige Brabrand Boligforening og arkitekten Knud Blach-Petersen i begyndelsen af 1960erne. Blach-Petersen havde allerede tegnet flere af efterkrigstidens boligblokke. Han ville med Gellerupplanen tegne en hel by, der skulle være summen af alle hans erfaringer.

Gellerup er igennem en ny helhedsplan blevet åbnet op med nyt vejsystem, en ny bypark og flere private investorer. Helhedsplanen del to skal fortsætte udviklingen med nedrivninger og yderligere transformation.

Blok 4 Thomas Muus

1 / 2Blok 4 i Gellerupparken ved Aarhus var blandt de nominerede til Renoverprisen 2021. Som en del af revitaliseringen af Gellerup har man skåret hul i en af blokkene og etableret den gyldne byport. Den skal styrke forbindelsen til verden uden for Gellerup. Foto: Thomas Rockall Muus

Gellerup Luftfoto (1)

2 / 2Den nye bypark i Gellerup er omdrejningspunktet for bydelen.

Skiftende virkeligheder i Brabrand

Gellerupplanen i Brabrand opstod tilbage i slut-60’erne og start-70’erne. Det var en helt ny bydel med inspiration i den modernistiske totalplanlægning, der har forandret byer over hele verden. Men også et slags fatamorgana.

Som forfatterne beskriver i bogen, er det en moderne fortælling om at begå hybris. At drømme stort om den ideelle by og så blive ramt af virkelighedens, eller rettere de skiftende virkeligheders, nemesis. Men fælles for dengang - og i dag, hvor omdannelsen er i fuld gang - er visionen den samme: en levende bydel som tilbyder et godt sted at bo.

Dobbeltheden for planen er gennemgående, fortæller forfatterne.

Blandt andet i forhold til beboernes tilgang til omdannelsen af Gellerup, som for manges vedkommende både er uvelkommen og på den anden side forventes at blive god. Og i fagfolkets udpegning af Gellerups arkitektur og planer som noget særligt bevaringsværdigt. Men også som umuligt at arbejde med og som en medvirkende årsag til nogle af de boligsociale udfordringer.

Artiklen fortsætter under billedet: 

"Som forfatterne beskriver i bogen, er det en moderne fortælling om at begå hybris."

Dobbeltheden i Gellerup

Forfatterne beskriver den dobbelthed, der også findes implicit. I det her med, at Gellerup er et resultat af en fejlslagen forvaltning og boligpolitik. Samtidig med at bydelen også har påtaget sig en stor boligpolitisk opgave som boligtilbud for mennesker, der har brug for et sted at bo i en periode.

Bogen er med sin historie en stor mundfuld.

Men når man bladrer i den, bliver man suget ind i forskellige perioder.

Fra dengang, hvor det hele begyndte med det gode boligliv.

I 1970 blev Gellerup sågar kåret til Danmarks kønneste by i en konkurrence i B.T. Forfatterne skriver, at det var ideerne bag, mere end det var arkitektoniske udtryk, der gjorde udslaget. Siden er skalaen blev fremhævet som problematisk. Det kaldes monofunktionelt, altså for mange boliger, for få arbejdspladser etc. Altså måske ikke en rigtig by alligevel?

Uanset hvilken fortælling, man vælger at kigge på Gellerup med, så lærer man noget.

Man fascineres og kan forarges. Om det så er over arkitekturen, ideologien, planlægningen eller nutidens politiske håndtag, som lige nu er med til at definere transformationen i Gellerup og Toveshøj.

Bogen er værd at dykke ned i, hvis man vil forstå et af landets helt store byudviklingsprojekter.

Gellerup, Arkitektens Forlag, 2021, Sidse Martens Gudmand-Høyer, Tom Nielsen, Rune Christian Bach, Birgitte Geert Jensen, Kari Moseng, Karen Olesen og Inge Vestergaard.

Læs senere artikler

Almen bypark nomineret til Europas fineste arkitekturpris

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

”Frederiksbergs grimmeste facade” vinder Renoverprisen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Den gyldne port går efter Renoverprisen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2943 )

0

Læseliste