25. OKT. 2021 KL. 12:00

Prisbelønnet byggeri oser af historie

Ny Og Gammel Bygning

Den røde bygning til højre er den gamle drengeskole, de gule bygninger til venstre er de nyopførte punkthuse. Foto: Domea.dk

Seks år, en del benspænd og en masse skønne historier. Det – og meget andet – ligger bag de nu prisbelønnede almene boliger i Nørregade i Unesco-byen Christiansfeld, som boligorganisationen Domea Lunderskov-Kolding står bag.

Kolding Kommune har netop belønnet byggeriet med sin arkitekturpris for 2021, fordi boligorganisationen er lykkedes til ug med at integrere boligerne i det bevaringsværdige område, skriver Domea.dk i en pressemeddelelse.

"Det er kronen på værket at modtage prisen. Min største dag som formand er altid, når beboerne flytter ind i nyopførte boliger. At se deres glade ansigter, når de går på opdagelse i deres nye hjem. Det er lønnen for det store arbejde – den dag er det hele værd. Arkitekturprisen er kirsebærret," siger Allan Aistrup, som er formand for Domea Lunderskov-Kolding.

Har ikke kunnet bøje et søm uden at spørge
Boligernes beliggenhed har betydet mange restriktioner undervejs i byggeprojektet. Og det har været helt særligt – på godt og ondt – at bygge i et bevaringsværdigt område, fortæller Allan Aistrup.

"Vi har vidst, at det kun sker én gang for Domea Lunderskov-Kolding, at vi får lov at bygge i en Unesco-by. Der har været mange udfordringer, og vi har ikke kunnet bøje et søm uden at spørge om tilladelse – men samtidig har der været så mange skønne historier og oplevelser undervejs med mennesker, der har et forhold til området og fx har gået på skolen," siger Allan Aistrup.

Artiklen fortsætter under billederne. 

Om byggeriet

  • Byggeriet består af 29 almene familieboliger.
  • 15 lejligheder på 2, 3 og 4 rum i størrelsen 74-115 m2 er opført i den gamle drengeskole.
  • 14 lejligheder på 2 og 3 rum i størrelsen 59-107 m2 er opført i fire nye punkthuse.
  • Første gravemaskine gik i jorden den 14. august 2019.
  • Arbejdet med byggeprojektet begyndte længe inden da og har været undervejs i seks år.
  • De første beboere flyttede ind i november 2020.
Chrfeld3

1 / 2De prisvindende punkthuse. Foto: Domea.dk

Chrfeld2

2 / 2Punkthusene set udefra Nørregade. Foto: Domea.dk

’Christiansfeld er et ganske særligt sted, og sådan et sted kræver en særlig følsomhed, når der skal bygges nyt. Det har man udvist ved opførelsen af de nye almene boliger i Nørregade. Byggeriet er en omhyggelig indføjelse af et enkelt og moderne nybyggeri med stor respekt for Christiansfelds unikke byplan, skala og materialebrug.’

Kolding Kommunes begrundelse for prisen

Pris til punkthusene
’Skolen’ er en gammel drengeskole, som er bevaret. Her er der lavet 15 lejligheder i, og så er der opført nye punkthuse med i alt 14 lejligheder. Det er de nyopførte punkthuse, der har vundet prisen. Bl.a. fordi de spiller godt sammen med den gamle skole og området i øvrigt.

"Den gamle skoleinspektør bor i en lejlighed i skolen, som ligger, hvor hans gamle kontor lå," fortæller Allan Aistrup som en lille detalje.
 
Boligerne var seks år undervejs – fra tegnebræt til beboerne flyttede ind i efteråret 2020.

Om skribenten

Heidi20
Heidi Andersen

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Renovering af udearealer skal danne nye fællesskaber: ”I dag er vores eneste mødested vaskeriet”

Heidi Andersen er ansat som digital projektleder i BL. Heidi arbejder med at drifte, udvikle og opdatere indhold på BL's hjemmesider.

Seneste Artikel

Renovering af udearealer skal danne nye fællesskaber: ”I dag er vores eneste mødested vaskeriet”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste