06. OKT. 2021 KL. 07:00

Boligdirektør med medaljer og sabel

Hans Erik Lund Sct Jørgen Kontor

Hans Erik Lund, direktør i Boligselskabet Sct. Jørgen. Foto: Simon Jeppesen

Hans Erik Lund er direktør i Boligselskabet Sct. Jørgen i Viborg. En sabel og et hav af medaljer pryder væggene på direktør-kontoret. De afspejler militærmandens målrettethed og maratonløberens vilje af stål. Noget, der går igen i boligdirektørens engagement i boligsagen.

Du er en dedikeret løber. Smitter det af på dit arbejde?

”Tjaa. Jeg kommer vist ikke udenom, at jeg er konkurrence-menneske og stædig. Jeg sætter ikke et projekt i gang uden at nå i mål.

Som snart 70-årig har jeg løbet 45 maratonløb rundt om i verden. Har blandt andet gennemført alle ’World Marathon Majors’ på nær én. Den sidste, jeg mangler, er i Tokyo i 2022 – og den har jeg lige tilmeldt mig.

Derudover har jeg lavet en del bjerg-trailløb rundt om i Europa – blandt andet flere gange Schweiz Alpine og GTC på Mont Blanc.

I 2023 er jeg tilmeldt en tur til Nepal, hvor vi skal op i 7.000 meter over havets overflade – uden ilt. Til den tid er jeg over 70, men det skal ikke stoppe mig i at prøve nye udfordringer.

Men jeg skal lige have skiftet min højre hofte inden – helst til en med motor.” 

Artiklen fortsætter under billedet og boksen. 

DIREKTØR-STAFETTEN

Fagbladetboligen.dk giver ordet til de almene boligdirektører og sender stafetten rundt i landet. Vi taler hver gang med en direktør, som vil 'vise rundt' i sin boligorganisation.

 

I dag:

 

Direktør: Hans Erik Lund

 

Boligorganisation: Boligselskabet Sct. Jørgen  

 

Antal boliger:  5.200 egne boliger/800 boliger i administration

 

Afdelinger: 117 afdelinger og 53 afdelingsbestyrelser

 

Ansatte: 90 - administration og drift

 

Fra 2004-2014 fusionerede Boligselskabet Sct. Jørgen med flere boligorganisationer fra oplandet omkring Viborg.

Boligselskabet har boligafdelinger i Viborg, Silkeborg og Favrskov kommuner og er igennem de sidste 10 år vokset med cirka 400 boliger årligt.

Hans Erik Lund Simon Jeppesen

Hans Erik Lund har løbet utallige maratoner og bjergtrails igennem sit efterhånden lange liv. Og det har ført mange medaljer med sig. I 2022 er han tilmeldt en World Marathon Majors i Tokyo, så det er ikke slut med løb endnu, selvom direktøren nærmer sig de 70 år. Foto: Simon Jeppesen

Vi blander os i alt det, som kan komme vores beboere til gode. De skal føle, at de er inkluderet i samfundet omkring dem. Så bor du hos os, er du selvskrevet til at deltage i den lokale håndbold- eller fodboldklub eller andre aktiviteter i Viborg by.

Hans Erik Lund

Hvad var din vej ind i den almene boligsektor?

”Jeg er oprindeligt uddannet el-tekniker/installatør. Derefter var jeg 20 år i forsvaret som officer. Og så har jeg været boligpolitisk aktiv igennem 35 år via de private andelsboliger. De seneste 25 år som landsformand for ABF - Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.

Så da Boligselskabet Sct. Jørgen for knap 25 år siden søgte en ny forretningsfører, der både havde politisk indsigt i boligområdet, ledelseserfaring og også kendte til byggeri, så slog jeg til – for det passede jo meget godt på min profil.”

Formand for ABF – konflikter det ikke med at være direktør for en almen boligorganisation?

”Overhovedet ikke – bortset fra, at jeg naturligvis bor i en andelsbolig og ikke en almen bolig.

Der har i mine godt 25 år som ABF-formand og knap 25 år som almen direktør aldrig været tvivl om, hvornår jeg har hvilken kasket på.

Faktisk vil jeg mene, at det har gavnet både BL og ABF, at jeg har haft begge funktioner. Det har givet mig en unik indsigt i begge boligformer. Og det har styrket de dialoger, der har været nødvendige at tage indenfor begge boligformer. Og været med til at sikre, at ingen af parterne har stået i vejen for hinanden.  

Men det har selvfølgelig gjort, at jeg har holdt mig fra at være organisatorisk aktiv i BL-regi. Så jeg er hverken med i kredsarbejdet eller andre demokratiske organer i BL. Og jeg sidder kun med i Byggeskadefondens bestyrelse, fordi jeg er udpeget som repræsentant for ABF af ministeriet.

Selvom jeg er ABF-formand, forhindrer det mig nu heller ikke i at være fortaler for, at den almene sektor kan bygge andelsboliger. Når altså BL og ABF har fundet en model, der virker for begge parter. Men jeg er sikker på, at det skal vi nok finde en fornuftig løsning på.”

Artiklen fortsætter under billedet. 

Seniorbofællesskab Viborg Simon Jeppesen

1 / 1Et nyt seniorboligfællesskab har set dagens lys i den nye bydel Banebyen tæt på Viborg bymidte. Rækkehusene med de grønne tage og træbeklædte terrasser er populære blandt seniorerne. Foto: Simon Jeppesen

Hvordan er I med til at udvikle Viborg i en retning, der stemmer overens med almene værdier?

”Det gør vi ved at blande os i alt det, som kan komme vores beboere til gode. De skal føle, at de er inkluderet i samfundet omkring dem. Så bor du hos os, er du selvskrevet til at deltage i den lokale håndbold- eller fodboldklub eller andre aktiviteter i Viborg by.

For eksempel er vi medfader af ’GAME Streetmekka Viborg’, der har knap 6.000 brugere. Det er et gadeidræts- og kulturhus, som blandt andet styrer udsatte børn og unge ind på rette vej. Vores beboere kan bruge GAME-centret gratis – vi betaler kontingentet for dem.

Vi har også en anpart i tilblivelsen af byens Forberedende Grunduddannelse (FGU), som har 4-500 elever fra Viborg og Silkeborg. Det var et projekt, som vi også kunne se os selv i. Eleverne er nemlig primært unge udsatte, der er hentet hjemme på sofaerne – og en del af dem er vores beboere.

På den måde understøtter vi den sociale udvikling – og er med til at sikre forståelsen for, at vi er en væsentlig samfundspiller og en væsentlig partner i kommunernes udvikling."

Hvordan ser I på partnerskaber med private investorer?

”Vi har brug for de private aktører, og de har brug for os. For det er en politisk betingelse her i Viborg, at vi arbejder sammen med det private. Det er den eneste måde, vi kan sikre blandede byer på.

Derfor så vi gerne, at politikerne forenklede lovgivningen og fjernede de konkurrencebegrænsende forhold, så vi nemmere kan indgå partnerskaber. Det er fint med krav, men processerne er for langsommelige. Det har de private ikke tid til, når de bygger, så de springer nogle gange fra.

Jeg mener, at vi er attraktive samarbejdspartnere – og er med til at åbne døren til de private. For vi har dækning for finansieringen, når vi indgår i et projekt. Og vi holder, hvad vi siger – vi gennemfører. Så når de private afsætter 20 procent af et udviklingsområde til et alment boligselskab, så har vi allerede afdækket investeringsrisikoen i det område.

Politikerne skal også forstå, at vi er en nødvendighed for de private – ikke en konkurrent. Jeg mener derfor heller ikke, at det almene skal udgøre mere end 20-25 procent af boligmassen her i Viborg. For så bliver det på bekostning af, at de private kommer til."

Artiklen fortsætter under billedet. 

Sct. Ibs Gård 13

1 / 2Etagebyggeriet Ibsgården ligger i skønne omgivelser tæt på Viborgs smukke søer og Borgvold, som er parken i centrum. Og tæt på den gamle bydel med Domkirken og byens butikker. Foto: Sct. Jørgen

Sct. Ibs Gård 04

2 / 2Afdeling Ibsgården i røde mursten og gode altaner. Foto: Sct. Jørgen

Hvilke byggeplaner har I på blokken over de næste år?

”Lige nu er vi lidt udfordret. For der er en overkapacitet af boliger i Viborg by. Nogle af vores ældre afdelinger er begyndt at opleve tomgang. Så de næste 2-3 år bygger vi ikke mere alment i Viborg by.

Derfor lægger vi vores kræfter i de mindre lokalsamfund – det er der også en politisk interesse for. Landsbyer er nye fællesskaber, som er spændende at bygge almene boliger i. 

Blandt andet skal vi bygge tryghedsboliger og 30 seniorboliger i Skals, som har knap 3.000 indbyggere. Det bygger vi sammen med en privat investor for at skabe en diversitet."

Der går rygter om, at du har din egen parkeringsplads?

”Ha ha – ja, det var en af vores viceværter, som satte det skilt op. Jeg havde for vane altid at holde på den p-plads, som var nærmest døren. Og da han en dag holdt på ’min plads’, fik jeg sagt, at det var bedst, han fandt en anden plads. Og pludselig en dag stod der et skilt med ’Direktøren’. Det har givet meget sjov på kontoret – og han har konsekvent holdt ved siden af. Han er en bragende god medarbejder.

Men der går nok ikke så lang tid, før det skilt skal udskiftes eller bliver en del af en overdragelse…”

Læs senere artikler

Boligdirektør: ”Vi i branchen ER de dygtigste til det, vi laver”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Forretningsfører: Vi skal gøre os klar til at modtage bølgen af ældre

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligdirektør: ”5.000 har mistet deres job i vores kommune”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligdirektør: ”Vi skal altid spørge os selv, hvorfor vi gør, som vi gør”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Nye almene boliger skal fastholde liv på Tunø: Flere på venteliste

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Nye almene boliger skal fastholde liv på Tunø: Flere på venteliste

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2949 )

0

Læseliste