17. NOV. 2021 KL. 13:40

København: Mest udsatte borgere oplever at vente over 3 år på en bolig

DSC0993

Det er ikke nemt at være udsat og stå uden tag over hovedet i Københavns Kommune, for der er lang ventetid på at få en bolig. Foto: Simon Jeppesen

Det kan tage 3 år at få anvist en akutbolig i København, hvis man står uden bolig og har behov for kommunens hjælp til at finde en. Det skriger efter flere billige, almene boliger, hvis man spørger socialborgmesteren i Københavns Kommune.

Der mangler billige almene boliger til Københavns udsatte og hjemløse borgere. Det viser nye tal fra København Kommunes Socialforvaltning, som Politiken har fået indsigt i.

Tallene viser, at står man uden tag over hovedet og har ret til at få anvist en akutbolig i København, skal man i gennemsnit vente 205 dage på at blive henvist til en bolig. I 2021 har ventetiden været helt oppe over 1.000 dage i de værste tilfælde.

”Den største problematik er boligmarkedet i København. Punktum. Der mangler boliger til alle, og priserne stiger,” siger Mia Nyegaard (Rad.), socialborgmester i Københavns Kommune, til Politiken.

Det har rystet flere politikere i Københavns Kommune, at de mest udsatte borgere skal vente så længe på at få tilbudt en bolig, for fattigdommen stiger, og betalingsevnen falder i hovedstaden.

BL – Danmarks Almene Boliger deler socialborgmesterens bekymring for manglen på billige boliger. Derfor har BL overfor regeringen spillet ind med, at der med midler fra Nybyggerifonden skal bygges basalboliger til en husleje på maksimum 3.500 kroner. Boliger, som de mest udsatte borgere har råd til at flytte ind i.

Den radikale Mia Nyegaard fortæller til mediet, at kommunens aftale med de almene boligorganisationer indeholder gode intentioner, men de boliger kommunen får til rådighed er alt for dyre i husleje, så de bliver nødt at sende lige under halvdelen af boligerne tilbage. København er helt generelt er blevet for dyr at bo i.

Regeringen sidder lige nu i forhandlinger med Folketingets partier om Nybyggerifonden. Her har boligminister Kaare Dybvad Bek (S) blandt andet lagt op til, at regeringen vil skaffe 2.900 billige boliger til socialt udsatte ved at nedsætte huslejen på eksisterende almene boliger.

Derudover skal et engangstilskud på 680 millioner kroner frem mod 2026 permanent nedsætte huslejen for 1.700 boliger til 3.500 kroner om måneden.

Den udmelding ligger tæt op ad BL’s forslag om Basalboliger.

Læs senere artikler

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Se de nyvalgte i BL’s kredse

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2901 )

0

Læseliste