22. NOV. 2021 KL. 15:24
Høje udgifter for nybyggeri rammer planen om flere almene boliger
22. NOV. 2021 KL. 15:24
De voldsomt voksende priser på materialer skaber så store udfordringer for nybyggeri af almene boliger, at det har sat projekter helt i stå. Det rammer både borgerne og planen om at skabe blandede byer.
Det er både udsatte unge tæt på hjemløshed, familier og ældre, der kommer i klemme, når nybyggeri ikke kan holdes indenfor det maksimumbeløb, der politisk er sat for at bygge almene boliger.
For nyligt viste en rundspørge fra BL-Danmarks Almene Boliger, at 7 ud af 10 almene bygherrer er påvirket af de voldsomt stigende priser på byggematerialer og lange leveringstider på grund af corona-krisen.
Rundt om i landet har de høje priser helt konkret betydet, at nybyggeri er sat på pause eller opgivet.
Det gælder blandt andet i Vejle. Her havde Østerbo i et partnerskab med Vejle Kommune planlagt et byggeri, der skulle indeholde 81 ungdoms- og familieboliger. Men det kan aktuelt ikke realiseres .
Efter at have indhentet tilbud fra håndværkere og på materialer, kan byggeriet ikke gennemføres indenfor det maksimumbeløb, Staten har fastsat, at almene boliger skal opføres for.
”Det er specielt ærgerligt med ungdomsboligerne, der var målrettet til de svageste unge for at holde dem ude af hjemløshed,” siger direktør for Østerbo, Pia Lyngdrup Nedergaard.
Artiklen fortsætter under boksen.
Læs senere artikler
Nybyggeri: 7 ud af 10 almene bygherrer er udfordrede af stigende byggepriser
Pulje til opkøb af erhvervsejendomme kan løfte provinsbyer
”De er planlagt fordi, der er et behov, som nu ikke bliver dækket. Det kan betyde, at unge i kommunen tabes ud i hjemløsheden. Det er ikke rart at tænke på,” fortsætter hun.
Også de familieboliger, som maksimumbeløbet forhindrer byggeriet af, skulle have udfyldt et stort behov i Vejle.
I mange år er der ikke blevet bygget nye almene familieboliger i Vejle Kommune. Men i dag er der en betydelig efterspørgsel. Ikke mindst fordi det private udlejningsbyggeri, som der er opført meget af, er en del dyrere,” siger Pia Lyngdrup Nedergaard.
Borgmester ærgrer sig
Hos Vejle kommune er man også ulykkelig over den skæbne, det planlagte byggeri ser ud til at lide.
”Det er jo superærgerligt. Projektet udgør en meget vigtig brik i vores boligpolitiske målsætning om at skaffe alle en god bolig. Det her projekt skulle både sikre helt almindelige familier en bolig, de kan betale og nogen af de mest udsatte unge en bolig i et godt område, hvor de ovenikøbet kunne hente støtte ved at bo sammen med almindelige familier,” siger Vejles borgmester Jens Ejnar Christensen (V).
”Projektet var godkendt og vedtaget i byrådet. Og pengene bevilliget til grundkapitalen. Nu går det bare i stå,” fortsætter han.
Behovet for almindelige gode familieboliger kender man alt for godt i Hovedstaden, hvor KAB arbejder.
Her er administrerende direktør, Jens Elmelund, bekymret for, at de kan ende med ikke bare at skyde, men helt at lukke deres byggeprojekter ned på grund af prisen.
”Vi har allerede nu trykket på pauseknappen i forhold til flere af vores projekter. Vi genberegner og genberegner, for priserne ændrer sig hele tiden – i den gale retning. Stabiliserer priserne sig ikke snart, så frygter vi da for, at vi i en længere periode ikke kan bygge flere almene boliger,” fortæller Jens Elmelund, der er administrerende direktør i KAB.
Boliger til ældre opgivet
Også hos BoligViborg er et projekt, der skulle opfylde flere presserende behov lagt på is på grund af maksimumbeløbet.
Om maksimumbeløbet
Maksimumsbeløbet er differentieret på boligtype og geografi og reguleres én gang årligt pr. 1. januar - første gang var januar 2005. Maksimumsbeløbet fastsættes på byggeriets påbegyndelsestidspunkt (tidspunktet for kommunalbestyrelsens godkendelse af skema B).
I hovedstadskommunerne måtte familie- og ungdomsboliger i 2021 i henhold til reglerne for maksimumbeløb for alment byggeri højest koste 21.460 kroner pr kvadratmeter. Ældreboliger, der kræver specialindretning og specielt udstyr, måtte koste 31.190 kroner pr. kvadratmeter.
I Aarhus, Skanderborg, Odder, Holbæk, Ringsted, Slagelse, Sorø, Næstved, Faxe, Odense, Silkeborg, Vejle, Fredericia, Kolding og Horsens kommuner må opførelsen af ungdoms- og familieboliger koste 18.170 kroner pr. kvadratmeter.
I øvrige provinskommuner må ungdoms- og familieboliger højest koste 16.910 kroner pr. kvadratmeter.
I Vestervang har boligorganisationen 319 familieboliger, hvor en del af beboerne har nået en moden alder. Men de eksisterende boliger i Vestervang er ikke specielt tilgængelige. Og det begynder at knibe for nogen af beboerne at komme til og fra boligen uden hjælp.
Derfor har boligorganisationen udviklet et projekt i området, som der skulle komme 10 tilgængelige boliger ud af.
”Vores byggerådgiver har sagt til os, at projektet med de aktuelle priser på håndværkere og materialer, ikke kan realiseres indenfor det eksisterende maksimumbeløb,” siger direktør i BoligViborg, Grethe Hassing.
”Det er jo i særdeleshed ærgerligt for de beboere i Vestervang, som på grund af førligheden har fået problemer med at bo i deres boliger. De vil jo rigtig gerne blive i deres nærmiljø med venner og gode naboer. Men nu bliver de måske nødt til at flytte væk,” fortsætter hun.
"Set herfra er der boligmangel i Danmark"
Vestsjællands Almene Boligselskab har lige haft udbudt nybyggeri af 30 almene familieboliger i Holbæk. Direktør Karsten Krüger var godt klar over, at de var udfordret på prisen.
Men udbuddet endte med en overskridelse på hele 17-18 procent. Bestyrelsen valgte at skære noget fra i projektet, men gennemføre byggeriet alligevel og tage overskridelsen fra arbejdskapitalen.
”Vi har valgt at tage det som et tab i stedet for at droppe det ud fra en vurdering af, hvor meget arbejde, der var lagt i projektet allerede. Og ingen ved, om priserne kommer ned igen,” siger Karsten Krüger.
Til gengæld har Vestsjællands Almene Boligselskab valgt at sætte alle de kommende sager om nybyggeri på hold. Det er omkring 50 boliger.
”Vi havde den mulighed at tage tabet på de 30 boliger, og det er der ikke alle, der har. Men det kan vi ikke blive ved med. Der er jo bund i kassen,” siger han.
Til gengæld er der ikke ende på efterspørgslen på almene boliger i området.
”Vi har massive ventelister. Især i Holbæk, men også ud på landet. Der er boligmangel i Danmark, når man ser det herfra,” siger Karsten Krüger.
Han peger på, at de ting, de måtte skære fra for at kunne bygge de 30 familieboliger, netop var det særligt bæredygtige og klimavenlige.
”Det er jo ekstra ærgerligt,” siger Karsten Krüger.
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Regeringen vil ikke forpligte politi til at informere om kriminelleRegnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Regeringen vil ikke forpligte politi til at informere om kriminelleMest læste
Se alle artikler (2983)0