01. NOV. 2021 KL. 12:00

50.000 beboere til madfællesskaber

1443055 1050 1350 29 0 1541 1065 4 Fødevarebanken

Overskudsmad fra FødevareBanken bliver til lækre måltider og snart kan yderligere 50.000 almene beboere inviteres til madfællesskaber.

I Ladegårdsparken i Holbæk har værestedet Humørklubbens brugere gennem flere år fået kaffe og hjemmebagte boller mod en beskeden betaling, som nogle har haft svært ved at betale. Værestedet henvender sig til beboere, der er hjemmegående, psykisk syge eller førtidspensionister.

Men så besøgte beboerrådgiver Sevda Cenikli et værested i København, der fik overskudsmad fra FødevareBanken, og det gik op for hende, at både Humørklubben og fælles måltider for alle beboere i Ladegårdsparken kvalificerede til ugentlige leverancer af overskudsmad fra banken.

Maden bliver brugt til fællesspisninger og til ekstra hygge i forbindelse med aktiviteter.

Tidligere kunne alle deltage i fællesspisningerne. Det kan de stadig, men nu er det delt op, så børnefamilier, ungdomsklubben og pensionister har hver sine spisedage, for pensionisterne syntes, det var for stressende, når der var for mange mennesker.

"Med al den mad, vi får for de 12.000 kroner, vi betaler om året, kan vi både lave aftensmad en gang om ugen, servere kaffe og boller i Humørklubben og servere kaffe og småkager ved forskellige aktiviteter, siger hun og tilføjer, at allerede efter nogle få ganges levering, er pengene tjent hjem."

Ladegårdsparken har også en genbrugsbutik, hvor der altid er gratis kaffe og småkager.  Det kan godt være julesmåkager i juli, men sidste salgsdag er aldrig overskredet.

FødevareBanken

Det koster 12.000 kroner om året at få mad fra FødevareBanken, men det første halve år er gratis. Der er tale om frisk og god mad – grøntsager, kød, kager, brød, mejeriprodukter, slik og meget andet, som nærmer sig sidste salgsdag. Maden er ikke for gammel, og der er samme kontrol med maden som i butikkerne.


Maden hentes hos fødevaregrossister af frivillige chauffører, der også kører maden ud til modtagerne. Maden uddeles ikke til private, men til for eksempel skoler, institutioner og almene boligforeninger, der kan opbygge fællesskaber omkring måltider.

Oksemørbrad på pensionistferie

Sevda Cenikli kan aldrig vide i forvejen, hvilke madvarer, de får leveret.

"Vi bliver nødt til at supplere og også selv købe ind, men maden fra FødevareBanken er afgørende, og nogle gange har vi ekstra kød og kyllinger i fryseren, så ved fællesspisningerne er der altid mad nok til alle," siger hun.

Som regel er middagen gratis, men nogle gange skal deltagerne betale 10-20 kroner for at deltage.

"Fællesspisningerne er altid totalt bookede, og man skal tilmelde sig i forvejen," siger hun.

Sevda Cenikli hjælper somme tider med madlavningen, men hendes primære opgave er at rekruttere frivillige til at lave maden. Og hun konstaterer, at maden fra FødevareBanken er med til at opgradere alle aktiviteter, fordi der er råd til kaffe, småkager og boller.

"Men især fællesspisningerne er blevet både bedre og lækrere, siger hun og de var savnede under coronanedlukningen, for de bringer mennesker sammen. I den periode blev maden undtagelsesvis fordelt i poser til de familier, der havde mest brug for det. Men hele oksemørbrader og andet, kunne ikke fordeles, så dem lagde Sevda Cenikli i fryseren og så blev de brugt under seniorferien, som hun arrangerede for boligforeningens ældre beboere. De kom på ferie i et stort sommerhus ved Marielyst." 

Undgå madspild

FødevareBanken blev dannet for at undgå madspild, fordi flere tons frisk mad hver dag blev smidt ud, og samtidig var der mennesker, der ikke fik tilstrækkelig god og nærende mad. Med projektet Madfællesskaber med Mening, skaber de almene boligselskaber desuden fællesskaber over et måltid mad, så man afhjælper ensomhed, isolation eller fattigdom.

Boligselskab Sjælland har i flere år lavet Madfællesskaber med Mening i tre boligområder, og det har været så stor en succes, at ordningen nu udvides til 45 almene boliger over hele landet. Det betyder, at yderligere 50.000 beboere går mulighed for en eller flere gange om ugen at spise sund og billig aftensmad sammen med andre.

Evalueringen fra de tre boligområder, der allerede har madfællesskaber fortæller, at de er en stor succes. 96 procent siger, at det har betydning for dem at spise et måltid sammen med andre i deres boligområdes madfællesskab.

Udover FødevareBanken har NordeaFonden og Lauritzen Fonden støttet madfællesskaberne i de 45 almene boligforeninger.

Maden bliver leveret af frivillige i en kølebil en gang om ugen – og der er stadig mulighed for at komme med i ordningen.

Har jeres boligforening også lyst til at lave et madfællesskab og få overskudsmad fra FødevareBanken, skal I kontakte Nina Bundgaard Holck på adr. Nina.B.Holck@foedevarebanken.dk

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2979 )

0

Læseliste