01. MAR. 2021 KL. 10:00

Webtilgængelighed: Hvad er det – og hvorfor er det nødvendigt?

Webtilgængelighed

Foto: Colourbox

Loven om webtilgængelighed kræver, at almene boligorganisationer sikrer, at alle brugere har lige adgang til deres websteder. Også folk med et handicap. Men hvad betyder det for den enkelte boligorganisation?

Siden den 23. september 2020 er det blevet obligatorisk for almene boligorganisationer at offentliggøre en tilgængelighedserklæring på alle deres websteder.  

Det er et af kravene i loven om webtilgængelighed, der forpligter de almene boligorganisationer at give lige adgang for alle til deres digitale indhold på hjemmesider og andre websteder. Især med fokus på de brugere, der har en nedsat funktionsevne.

For ser du dårligt eller har svært ved at læse? Så sidder du lige nu og bliver irriteret over, at du ikke kan få læst denne artikel højt med din skærmlæser.

Er du farveblind, er du måske slet ikke kommet helt ind i artiklen. For vi bad dig om at trykke på den ”orange knap” ude i nyhedsbrevet. Og du så kun en ”grøn” knap...

Og det er lige præcis, hvad reglerne om webtilgængelighed går ud på. At man ikke udelukker nogen fra at bruge de almene boligorganisationers hjemmesider, intranet eller apps på mobilen.

”Loven om webtilgængelighed handler derfor om at sikre, at offentlige og almene hjemmesider kan bruges så nemt som overhovedet muligt af alle. At man hjemmefra kan søge kontakt og informationer. Bor man i en almen bolig, skal webtilgængeligheden være i orden, så man som beboer kan få informationer og nyheder fra boligforeningen,” siger Signe Caspersen, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.  

Derfor har BL – Danmarks Almene Boliger lavet en temaside om webtilgængelighed, hvor boligorganisationerne kan hente viden og inspiration til, hvordan de kommer i gang med at gøre deres websteder mere brugervenlige for flest mulige af deres beboere.

Artiklen fortsætter under citatet og boksen. 

Lov om webtilgængelighed

Lov om webtilgængelighed gælder hele den offentlige sektor og den almene boligsektor.

De almene boligorganisationer har ansvaret for, at deres websteder overholder kravene i loven. Det gælder også subsites, emnehjemmesider, intranet og ekstranet.

Loven gælder fra:

  • september 2019 for websteder, der offentliggøres efter lovens ikrafttræden
  • september 2020 for websteder, der er offentliggjort før lovens ikrafttræden
  • september 2021 for mobilapplikationer. 

Læs mere om webtilgængelighed her

Læs senere artikler

Skadedyr: Hvem har ansvaret?

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Mange almene beboere har et handicap

"Cirka hver femte dansker lever med et handicap eller særlige behov, der gør, at de kan have svært ved at bruge hjemmesider, hvor webtilgængeligheden ikke er i orden. For eksempel kan svagtseende eller blinde have problemer med at bruge en oplæser til en hjemmeside, hvis den ikke er gjort webtilgængelig,” siger Signe Caspersen fra Digitaliseringsstyrelsen.

I den almene sektor bor der omkring 1 million mennesker. Man må derfor gå ud fra, at en stor andel af landets almene beboere lever med forskellige former for nedsat funktionsevne.

Det kan være beboeren, som hører dårligt. Eller den ansatte med et fysisk handicap. Og beboerdemokraten, der er blind. De har alle forskellige behov til, hvordan en hjemmeside er skruet sammen, for at de – som alle andre – kan blive skrevet op til en bolig, søge vigtig information, tilmelde sig en aktivitet eller deltage aktivt i beboerdemokratiet.

For nogle boligorganisationer kræver det tekniske og visuelle ændringer på webstederne. For andre, at de bliver mere bevidste i deres kommunikation til brugerne. Og undgår, at en farveblind ender i en ”blindgyde”, som eksemplet viste tidligere.

Start med et overblik

Som man kan læse på BL’s temaside om webtilgængelighed handler det ikke om at komme først i mål med fuld webtilgængelighed, men om at gøre sine websteder mere tilgængelige.

Et godt sted at starte kan være at få en ekspert i webtilgængelighed til at lave en test af webstederne. De kan hurtigt synliggøre styrkerne og svaghederne. Er der struktur i indholdet, mangler der tekniske løsninger, er layoutet mere lækkert end brugervenligt?

De forholder sig til fire overordnede principper i loven om webtilgængelighed, som indholdet på webstederne skal leve op til. Indholdet skal være:

Derudover kan det være en god idé at tage kontakt til andre boligorganisationer for at høre, hvordan de har grebet det an.

Tilgængeligheds-erklæring

Uanset om boligorganisationernes websteder allerede overholder kravene i lov om webtilgængelighed eller ikke, er det fra den 23. september 2020 obligatorisk at offentliggøre en tilgængelighedserklæring.

Der skal offentliggøres én tilgængelighedserklæring pr. websted, og den skal opdateres mindst en gang årligt.

Tilgængelighedserklæringen oprettes i den digitale løsning WAS-Tool på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Når erklæringen er udfyldt og offentliggjort, skal Digitaliseringsstyrelsen føre tilsyn med, at erklæringen er detaljeret, udtømmende, klar og ajourført.

Læs mere om tilgængelighedserklæringer på BL's temaside

Tilgængelighedserklæring

Siden efteråret 2020 har almene boligorganisationer skullet offentliggøre en tilgængelighedserklæring på deres websteder.

Den skal indeholde generel information om webstedet og en beskrivelse af, hvor der er mangler, og hvordan boligorganisationen har tænkt sig at opnå en højere grad af webtilgængelighed.

Med den erklæring kan brugere med særlige behov hurtigt få opklaret, hvilke formularer og dokumenter på hjemmesiden de ikke kan bruge med deres hjælpeudstyr.

På BL’s temaside kan du se eksempler på erklæringer fra Lejerbo og BoligNæstved.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste