15. MAR. 2021 KL. 10:00

Boligselskab: Boligsociale indsatser får os længere og længere væk fra 'ghetto-listen'

Brøndby Strand Parkerne (1)

Brøndby Strand Parkerne fortsætter positiv retning i stærkt lokalt samarbejde, lyder det fra organisationsformand.

Brøndby Strand Parkerne har aldrig været på regeringens ghettoliste. Men det har været lige ved og næsten.

Enkelte af de almene boligafdelinger i området har fra tid til anden opfyldt tre eller flere af de fem kriterier, der skal til for at ende på listen.

Men udviklingen i Brøndby Strand Parkerne er nu så positiv, at der sker et støt fald i antallet af kriterier i de enkelte afdelinger.

Dermed rykker man endnu længere væk fra listen.

Ingen af områdets enkelte afdelinger opfylder nu mere end to af ghettokriterierne.

"Det kan vi takke den boligsociale helhedsplan for. Hvis ikke vi havde de tiltag - i samarbejde med kommunen, selvfølgelig - tror jeg, det så helt anderledes ud. De boligsociale helhedsplaner er kommet for at blive. Vi kan jo se på landsplan, at de virker," siger Michael Buch-Barnes, organisationsformand for Brøndby Boligselskab i en pressemeddelelse.

Kriterierne for at komme på ghettolisten

Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er højere end 50 pct., og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der ikke er i arbejde og heller ikke er i gang med en uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.

2. Andelen af beboere, der er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.

3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Kilde: Transport- og Boligministeriet

Den positive udvikling kan tilskrives flere indsatser. Ikke mindst en masse gunstige samarbejder mellem det boligsociale, boligorganisationerne og kommunen, lyder det.

Det handler om bl.a. den boligsociale Legestue, som samarbejder tæt med PPR, Kulturhuset Brønden og Musikskolen.

Ligeledes er der et udvalg af sprogtilbud, hvor den boligsociale indsats arbejder sammen med Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter, Jobcenteret og Brøndby Strand Skole.

Beskæring i boligsociale midler undrer

"Ved det seneste boligforlig fjernede man 100 millioner kroner fra de midler, der er sat af til boligsociale indsatser. Det er noget, der undrer mig, når det jo ret beset er penge, som vi beboere i det almene selv har sparet op igennem Landsbyggefonden. Det er vores egne penge, og hvorfor ikke bruge dem på noget, vi ved, har en positiv effekt på boligområderne?"

"I Brøndby Kommune er man jo heldigvis positivt indstillet og kan se, at de boligsociale indsatser virker, så vi er godt stillet i forhold til samarbejdet. Det er ikke alle kommuner, der har det sådan. Det er en gåde, at man vælger at skære i beløbet, til det boligsociale, når vi ved, at det er småpenge i forhold til den gevaldige effekt, det har," siger Michael Buch-Barnes.

Afdelinger har helt eller delvist overtaget boliganvisning

Et øget fokus på samarbejdet mellem boligorganisationer, herunder ejendomskontorer, kommune og politi omkring beboere, der dømmes for at have begået kriminalitet inden for eget boligområde, har spillet en vigtig rolle i at mindske antallet af opfyldte ghetto-kriterier.

Samarbejdet blev i december 2020 cementeret ved en strategisk partnerskabsaftale, som er den første af sin art i Danmark.

Desuden er en faktor til Brøndby Strand Parkernes øgede afstand til ghettolisten, at Brøndby Kommune i enkelte afdelinger helt eller delvist har overtaget boliganvisningen.

"Jeg synes jo, det er en aldeles god nyhed, at vi som område er rykket så langt væk fra ghettolisten. Ikke mindst fordi det i den grad er med til at skubbe til folks forestillinger og fordomme om Brøndby Strand Parkerne. Det er noget, der rykker positivt ved Brøndby Strands ry for omverdenen og måske ligefrem også for nogle af dem, der bor her. Så alt i alt får vi jo et mere attraktivt område på lige fod med et hvilket som helst villakvarter, og det er glædeligt," siger formand Ole F. Larsen fra Brøndbyernes Andelsboligforening, BaB.

Ros fra borgmesteren

Borgmester i Brøndby Kommune Kent Magelund ser meget positivt på udviklingen i Brøndby Strand.

"Jeg synes, det er rigtigt glædeligt, at den samlede indsats, vi som kommune laver i området i samarbejde med boligorganisationerne, viser sig at bære frugt. Vi har mange beboere i beskæftigelse. Der hvor vi skal fokusere nu, er især på uddannelse. Vi har en meget stor gruppe beboere, der ikke har en uddannelse efter grundskolen. Men også her kan vi se, det går den rigtige vej," siger borgmester Kent Magelund (S) og henviser til, at der i 2018 var 67% af beboerne i alderen 30-59 år, der ikke havde en uddannelse efter grundskolen.

I 2020, er det 64,9 % af beboerne i Brøndby Strand parkerne, der ikke har en uddannelse efter grundskolen.

Læs senere artikler

Ny aftale skal øge trygheden i Brøndby Strand

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Farvel til de 5 pastelfarvede højhuse i Brøndby Strand

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligorganisationer vandt over lattergaspatronerne

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste