01. MAR. 2021 KL. 10:00

Boligdirektør: ”Vi skal være tilgængelige for alle beboere, der vil i kontakt med os”

Mogens Sandahl Web

Mogens Sandahl er direktør i BoligNæstved. I sit tidligere job som direktør i Dansk Blindesamfund har han lært, at selv små ændringer på hjemmesider kan gøre livet nemmere for folk med nedsat syn.

Direktør i BoligNæstved, Mogens Sandahl, har en fortid i Dansk Blindesamfund. Der fik han øjnene op for, hvad det betyder, at hjemmesider er tilgængelige for folk med nedsat funktionsevne.

I BoligNæstved starter de helt forfra og bygger deres hjemmeside op på ny.

Det gør de, både fordi de som almen boligorganisation skal leve op til kravene i loven om webtilgængelighed. For at sikre, at alle brugere har lige adgang til boligorganisationens digitale indhold.

Men også, fordi BoligNæstved selv har et ønske om at gøre det muligt for alle deres beboere at følge med i nyhederne, finde kontaktoplysninger, søge bolig i andre afdelinger og bruge selvbetjeningsløsninger på deres hjemmeside.

Også dem, der har nedsat syn, dårlig hørelse eller museskader og dermed har særlige behov til, hvordan en hjemmeside skal være skruet sammen.

”Vi skal være tilgængelige for alle vores beboere. Og ikke gøre livet surt for en blind, som for eksempel prøver at finde vores kontaktoplysninger,” siger Mogens Sandahl, der er direktør i BoligNæstved.

Han er tidligere direktør i Dansk Blindesamfund og ved af alle, hvor svært det er for blinde eller svagsynede personer at finde rundt på websteder, der ikke er gjort tilgængelige.  

”Vi kan med vores øjne se, hvor vi er, og hvor vi kommer videre. Er du blind, er du afhængig af værktøjer, der giver dig den information. Har webstedet den tekniske mulighed, suser de rundt på hjemmesider ligesom os andre,” fortæller Mogens Sandahl.

Lov om webtilgængelighed

Lov om webtilgængelighed gælder hele den offentlige sektor og den almene boligsektor.

De almene boligorganisationer har ansvaret for, at deres websteder overholder kravene i loven. Det gælder også subsites, emnehjemmesider, intranet og ekstranet.

Loven gælder fra:

  • september 2019 for websteder, der offentliggøres efter lovens ikrafttræden
  • september 2020 for websteder, der er offentliggjort før lovens ikrafttræden
  • september 2021 for mobilapplikationer. 

Læs mere om loven om webtilgængelighed her

Ryd op i alt indhold og sorter det fra, der ikke er nødvendigt. Tænk i brugervenlige løsninger og ikke kun lækkert design.

Mogens Sandahl, direktør i BoligNæstved

Læs senere artikler

Webtilgængelighed: Hvad er det – og hvorfor er det nødvendigt?

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Farvel til de 5 pastelfarvede højhuse i Brøndby Strand

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Tekniske løsninger til hjælpeværktøjer

Den store opgradering af hjemmesiden betyder, at de udover at få nyt design også indfører de tekniske løsninger, der skal til, for at forskellige hjælpemidler er i stand til at snakke sammen med hjemmesiden.

"Man skal blandt andet kunne bruge en skærmlæser til at afkode tekst og billeder og læse højt fra hjemmesiden. Og så skal man kunne hoppe gennem indholdet med sit tastatur i stedet for med mus. Bare de to funktioner vil hjælpe rigtig mange af vores brugere, som har svært ved at se eller læse eller mangler førlighed," fortæller Mogens Sandahl.

Det er nok de færreste boligorganisationer, som selv har web-medarbejdere, der kan klare at få teknikken på plads i omlægningen af hjemmesiden. Her må man købe sig til hjælp hos eksterne IT-leverandører.

Tilgængelighedserklæring

BoligNæstved har allerede offentliggjort en tilgængelighedserklæring, som lov om webtilgængelighed kræver. Den beskriver, hvilke mangler de har på hjemmesiden, og hvordan de planlægger at rette op på det.

Der skal ifølge loven ligge en tilgængelighedserklæring på alle boligorganisationers websteder. Både for at Digitaliseringsstyrelsen kan føre tilsyn med tilgængeligheden. Men også for, at brugere med særlige behov kan spare tid ved, at de hurtigt kan se, hvilke dele af hjemmesiden der ikke er tilgængelige for dem.   

Se BoligNæstveds tilgængelighedserklæring på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside

 

Små ting gør en stor forskel

Meget kan boligorganisationerne dog tænke ind, når de løbende lægger nyt på hjemmesiden eller reviderer eksisterende materiale.

”I første omgang handler det om systematisk at gå sin hjemmeside igennem. Forholde sig kritisk til den. Rydde op i alt indhold og sortere det fra, der ikke er nødvendigt. Tænk i brugervenlige løsninger og ikke kun lækkert design,” fortæller boligdirektøren.

Ifølge Mogens Sandahl kan flere elementer på hjemmesiden løses ret nemt:

Få mere viden og inspiration til, hvordan I kan gøre boligorganisationens hjemmeside mere tilgængelig på BL’s temaside

Tilgængeligheds-erklæring

Uanset om boligorganisationernes websteder allerede overholder kravene i lov om webtilgængelighed eller ikke, er det fra den 23. september 2020 obligatorisk at offentliggøre en tilgængelighedserklæring.

Der skal offentliggøres én tilgængelighedserklæring pr. websted, og den skal opdateres mindst en gang årligt.

Tilgængelighedserklæringen oprettes i den digitale løsning WAS-Tool på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Når erklæringen er udfyldt og offentliggjort, skal Digitaliseringsstyrelsen føre tilsyn med, at erklæringen er detaljeret, udtømmende, klar og ajourført.

Læs mere om tilgængelighedserklæringer på BL's temaside

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste