18. MAJ. 2021 KL. 15:19

Godt nyt til boligforeningerne: 25 millioner kroner på vej til el-ladestandere

20210412 184106 L 68Mb

I alt skal der snart forhandles om, hvordan 475 millioner kroner skal bruges og 25 millioner kan tilgå boligforeninger - som medfinansiering af ladestandere, så også beboere i lejligheder kan købe el-biler uden at frygte for manglende strøm til batterierne. Foto: Emil Helms Ritzau/Scanpix

25 millioner kroner skal afsættes til el-ladestandere i boligforeningerne. Det vækker glæde i AKB Lundtoftegade.

Det er gode nyheder for landets almene boliger, som har grønne ambitioner.

Boligforeningerne er nemlig helt centrale i en grøn omstilling, også når det gælder el-ladestandere. Og det har transportminister Benny Engelbrecht (S) opdaget. Han vil nu sende 25 millioner kroner afsted mod boligforeningerne, så der kan etableres flere el-ladestandere.

I det hele taget skal det grønne have en ekstra indsprøjtning, når midlerne fra puljen Grøn Transport skal udrulles. Puljen på 475 millioner kroner forhandles der lige nu om, men står det til transportminister Benny Engelbrecht (S), så skal 25 millioner kroner altså øremærkes el-ladestandere i boligforeningerne.

Og det vækker glæde i AKB Lundtoftegade på Nørrebro i København, hvor man ikke bare kan svinge ledningen ud af etage-vinduet fra 35 meters højde og lade sin bil.

Læs også: El-ladestandere: Nyt projekt skal finde faldgruberne

Dilemmaet er at ingen vil købe en el-bil, hvis man ikke kan lade den op. Og ingen vil opstille en ladestander, hvis der ingen el-biler er.

”Vi oplever en efterspørgsel på el-biler, men beboerne er tilbageholdne. Der er over 500 meter til nærmeste stander lige nu, så det er en rigtig god idé med et tilskud. Hos os er vi ved at etablere solceller og er ambitiøse på klimaets vegne, så det vil vække glæde her, hvor jeg forestiller mig at også dele-bils ordninger vil kunne bruge det her,” siger Søren-Emil Schütt, som er beboerformand i AKB Lundtoftegade.

Puljen på de mange millioner kroner skal gå til flere el-ladestandere, drivmiddelinfrastruktur til erhvervstransport skal fremmes og færgerne skal omstilles til grønnere drivmidler. 

Puljen udspringer af Energiaftalen fra 2018, som alle partier i Folketinget undtagen Nye Borgerlige står bag.

"Vi går til forhandlingerne med ønske om en hurtig aftale, for danskerne køber elbiler som aldrig før, og den udvikling skal vi skubbe på, hvor vi kan. Det er en udfordring at få flere elbiler på vejene, når det er besværligt at få ladet elbilen op, når man bor i lejlighed. Derfor vil vi øremærke 25 millioner til medfinansiering af ladestandere på parkeringsarealer i boligforeninger allerede i 2021," siger transportminister Benny Engelbrecht.

Forhandlingerne påbegyndes i denne uge og forventes afsluttet i foråret, da størstedelen af midlerne skal udmøntes i år.

Fakta om midler til ladeinfrastruktur

I foråret 2020 blev der afsat 49,9 millioner kroner til ladeinfrastruktur ved udmøntning af midler fra puljen Grøn transport I. Beløbet blev senere forhøjet med 7,4 millioner kroner.

Regeringen har desuden foreslået at afsætte 500 millioner kroner til ladeinfrastruktur langs statsvejnettet i udspillet til infrastrukturplanen, Danmark fremad. Forhandlingerne om infrastrukturplanen pågår.

Læs senere artikler

El-ladestandere: Nyt projekt skal finde faldgruberne

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2915 )

0

Læseliste