11. MAJ. 2021 KL. 09:27

Fokus på direktørlønninger

Faximille Til Regnar

Som opfølgning på de afslørede forhold i Østjysk Bolig har Jyllands-Posten gennemført en landsdækkende undersøgelse af de almene boligorganisationers direktørers lønforhold. Illustration: BL

Jyllands-Posten har gennemført en undersøgelse af direktørlønningerne i den almene boligsektor, og sat fokus på de 20 højestlønnede direktører. Det har givet debat om lønninger og åbenhed.

Jyllands-Posten har i samarbejde med mediehusets Bibliotek og Research udsendt mails til direktører i den almene sektor og bedt om deres lønoplysninger.

Ud af de 82 besvarelser har JP i mandagsavisen præsenteret de tyve højeste lønninger og sætter fokus på, at seks direktører tjener over 2 millioner kr. årligt i bruttoløn.

To eksperter og en lejerorganisation har udtalt sig kritisk om disse lønniveauer. BL har også været i forskellige medier. Her har BL’s administrerende direktør Bent Madsen fastslået, at det er organisationsbestyrelserne, som fastsætter lønniveauet.

Når der rekrutteres direktører til de store boligorganisationer med flere milliarder i omsætning, så kræves der solide ledelseskompetencer. De øverste ledere skal kunne navigere i feltet mellem forretning, byggeri og foreningsdemokrati, og de komplekse kompetencer har en pris på et jobmarked.

”Jeg kan helt bakke op om den åbenhed, som politikerne efterlyser. Direktørlønninger skal ikke være hemmelige, og vores ledelsesomkostninger fremgår jo også af regnskaberne. Men det er en god ide at være helt tydelige om direktørlønningerne”.

Formanden for BL’s udvalg om God Almen Ledelse, Ole Jacobsen, og direktør i boligselskabet DAB

Politisk ønske om åbenhed

I dagens udgave af Jyllands-Posten følges mandagens historie op.

Her bekræfter flere politikere samt indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad, at det er organisationsbestyrelsernes opgave at fastlægge direktørlønningerne.

Det ønsker politikerne ikke at gribe ind i. Men det er vigtigt, at aftalerne om løn sker på et oplyst grundlag. Derfor opfordrer politikerne til åbenhed om direktørlønningerne.

Formanden for BL’s udvalg om God Almen Ledelse, Ole Jacobsen, der også er direktør i boligselskabet DAB, kvitterer for politikernes udmelding:

”Jeg kan helt bakke op om den åbenhed, som politikerne efterlyser. Direktørlønninger skal ikke være hemmelige, og vores ledelsesomkostninger fremgår jo også af regnskaberne. Men det er en god ide at være helt tydelige om direktørlønningerne”.

BL-undersøgelse af direktørlønningerne i den almene sektor

Lige nu gennemfører BL en samlet undersøgelse af direktørlønningerne i den almene sektor. Den skal indgå i arbejdet i udvalget om God Almen Ledelse som et værktøj, der kan tilbydes organisationsbestyrelserne til at kvalificere forhandlinger om direktørløn.

”I udvalget skal vi drøfte, hvordan direktør-lønstatistikken bedst kan gøre gavn i organisationsbestyrelserne, og om der måske skal nedfældes en form for retningslinjer om direktørlønninger, som bestyrelserne kan navigere efter,” siger Ole Jacobsen.

Formanden for udvalget om God Almen Ledelse mener helt grundlæggende, at det er organisationsbestyrelsernes ansvar at forhandle lønnen med direktørerne, og det ansvar skal ikke svækkes med bureaukratiske regler. Det kommer der ikke noget godt ud af. Men derimod er det vigtigt, at bestyrelserne har det bedst mulige grundlag for at træffe deres beslutninger.

Læs senere

Lønninger under lup også i GAL-udvalget

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

regnar_m_nielsen.jpg
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Aftale om forebyggelsesområder bedre end forhandlingsudspillet

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Aftale om forebyggelsesområder bedre end forhandlingsudspillet

Fik du

læst disse?

Himmerland Boligforening 2020 Sankelmarksgade 9 Renejeppesendk Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene
DSC01070 Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”
Foto Holger Anderson Solveigraabergtingey 15 Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Microsoftteams Image Se billederne: Konference satte lup på den blandende – og 'klumpede' – by
Keld Laursen Brabrand Boligforening Keld Laursen fratræder som Brabrand Boligforenings direktør
DSC2078 Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende
Se alle artikler ( 2067 )

0

Læseliste