04. MAJ. 2021 KL. 10:24

Boligdirektør: ”5.000 har mistet deres job i vores kommune”

Torben Hansen Tårnbyhuse

Torben Hansen, direktør i Boligorganisationen Tårnbyhuse. Foto: Tårnbyhuse

Torben Hansen er direktør i Boligorganisationen Tårnbyhuse. Som nabo til Kastrup lufthavn har hans beboere i mange årtier været sikret fast arbejde og god løn – lige indtil corona-pandemien lammede flytrafikken og sendte folk hjem.

I har Kastrup Lufthavn i baghaven. Hvad har den betydet for jer og Tårnby Kommune?

”Vi kan takke Kastrup Lufthavn for, at vi i dag er Tårnbys største almene boligselskab. I gamle dage boede der nærmest kun ansatte fra lufthavnen i vores boliger.

I afdeling Flyverbo var der endda en særlig hakkeorden. Jo mere man var i lufthavnen, jo højere oppe boede man. Der var alt fra baggagedrenge til luftkaptajner. Så lufthavnen har altid haft en kæmpe indflydelse i vores kommune.

Det har alle dage været stabilt og velbetalt arbejde, som for os har givet gode beboere, der kunne betale deres husleje. Lige indtil corona-pandemien lukkede lufthavnen ned og medarbejderne blev fyret på stribe.”

Hvilke følger har corona-nedlukningen i lufthavnen haft?

”5.000 har mistet deres job i vores kommune. Ud af 43.000 borgere. Det svarer til massefyringerne i Nakskov og Lindø, da man lukkede værfterne.

Mange af dem bor hos os. De betaler stadig deres husleje, men de har det dårligt og har lukket sig inde. Det prøver vi af afhjælpe, så godt vi nu kan.

Men en ting er desværre sikkert – de kommer ikke alle sammen tilbage.

Vi har hele familier, som aldrig har prøvet andet end lufthavnen. Fra bedsteforældre til børnebørn.

Man starter typisk som ung og bliver indenfor lufthavnens hegn gennem hele sit arbejdsliv. Man tjener godt som ansat i lufthavnen, så hvorfor skulle man ikke bliver der.

Det bliver en hård nød at knække at få dem omskolet til andre fag og vil påvirke os alle i rigtig mange år fremover.”

 

DIREKTØR-STAFETTEN

Fagbladetboligen.dk giver ordet til de almene boligdirektører og sender stafetten rundt i landet. Vi taler hver gang med en direktør, som vil 'vise rundt' i sin boligorganisation.
 
I dag:
 
Direktør: Torben Hansen
 
Boligadministration: Boligorganisationen Tårnbyhuse
 
Antal boliger:  2.200 boliger
 
Afdelingsbestyrelser: 8 afdelingsbestyrelser
 
Ansatte: 9 medarbejdere i administrationen og 23 i driften
 
Boligorganisationen Tårnbyhuse blev grundlagt den 1.1.2011 efter en fusion mellem Almen Bolig-Administration a.m.b.a., Boligorganisationen Tårnby 44, Boligselskabet Flyverhuse og Ejerforeningen Kastruphuse.

Tårnbyhuses 2.100 lejemål er opført fra 1950 frem til 2020, og der arbejdes på at tilføre flere.

’Ro, regelmæssighed og renlighed’ er et motto, der forpligter både os og vores beboere til at yde vores bedste. At vi er professionelle og holder snuden i sporet, så her altid er rart at bo, og at boligerne er fremtidssikret.

Direktør Torben Hansen

Afd. Flyverbo Tårnbyhuse

1 / 1Det slangeformede ’Flyverhusene’ skal snart igennem en stor renovering. Den vil boligorganisationen Tårnbyhuse bruge god energi på, for den har sin historie og skal tilbage til den oprindelige arkitektur. Blandt andet med sprosser i vinduerne. Direktør Torben Hansen er selv uddannet bygningskonstruktør og deltager ivrigt i alle byggefaserne. For ham er det vigtigt, at man gør sig umage omkring arkitekturen. Foto: Tårnbyhuse

Læs senere artikler

Boligdirektør: Vi skal gribe chancer og turde fejle

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligdirektør: ”Vi er intet, hvis kunden ikke er tilfreds”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Hvordan har nedlukningen påvirket jer som organisation?

”Vi gør som kineserne – og forbereder os til fremtiden. Vores fokus er på at være endnu mere digitale, end vi allerede er, og få ryddet op i alle bunker. Og så lægger vi en strategi for hele organisationens virke for de næste 10 år.

Derudover bruger vi mange tanker på, hvad der kommer efter pandemien. Hvordan tackler vi og kommunen den nye arbejdsløshed og de sociale problemer, der følger med det? Vil digitalisering og hjemmearbejde få indflydelse på boligerne? Ændrer bystrukturen sig, fordi folk flytter fra by til land? Der er mange spørgsmål, som vi ikke har svar på endnu. Og som jeg hellere vil være på forkant med end bagkant.

Men vi har også brugt tiden på at puste ud, for der har virkelig været knald på de sidste ti år med store renoveringer, helhedsplaner og nybyggeri.”

I arbejder ud fra ’ro, regelmæssighed og renlighed’ – hvad ligger der i det? 

”Det er et motto, der forpligter både os og vores beboere til at yde vores bedste. At vi er professionelle og holder snuden i sporet, så her altid er rart at bo, og at boligerne er fremtidssikret.

Vi har lavet langtidsplaner siden 1986 og kan helt ned til måtten i opgangen sige, hvornår den skal udskiftes. Lige nu arbejder vi med 30-års-planer på vores drift.

Vi sørger altid for at inddrage beboerne og beboerdemokraterne i de projekter, de bliver en del af. Forklarer, hvorfor det er nødvendigt at male vinduer eller skifte taget.

Så vi er altid minimum 10 år forud, og det har gjort, at vi har undgået kæmpe huslejestigninger.

Til gengæld forventer vi, at vores beboere bidrager til fællesskabet, opfører sig ordentligt og betaler deres husleje. Fraflytningsprocenten er meget lav. Så vi må jo gøre det rigtigt.”

Ungdomsboliger

1 / 1Her vil Tårnbyhuse i nærmeste fremtid bygge 100 ungdomsboliger sammen med kommunen. Metroen ligger om hjørnet, og der er 1,5 km til universitetet. I cykelafstand har man Kastrup Strandpark mod øst og Naturpark Amager mod vest. De fine kultur-, idræts- og fritidsfaciliteter i Tårnby er inden for rækkevidde. Og gode offentlige transportmuligheder gør det enkelt at komme ud i verden eller ind til byen. Og hjem igen! Så det giver god mening at bygge ungdomsboliger i Tårnby. Foto: Tårnbyhuse

Hvordan interessevaretager I i Tårnby Kommune?

”Vi er hele tiden i dialog med kommunen om byudviklingen i Tårnby – og vi byder ind med mange ideer. Knap 5.400 personer står på venteliste til vores boliger, så vi skal have bygget flere boliger.

Lige nu er vi næsten i mål med at opføre en blok med små boliger, som var tiltænkt flygtninge. Nu er det nok mere de unge i kommunen, som flytter ind.

Derudover har vi budt ind på et projekt på Tårnby Stadion. Planen er, at vi bygger 100 ungdomsboliger, og kommunen opfører en børneinstitution, en café og nye omklædningsrum til sportsklubberne ved stadion.

Og så vil vi rigtig gerne bygge på en ledig grund på Amager Strandvej, i første række til vandet. Den er stadig ikke afgjort.”

Hvad kan udfordringen være med kommunen?

”At de også lever efter mottoet ’ro, regelmæssighed og renlighed’. Kommunen har altid levet det stille liv uden alt for store armbevægelser. Det har gjort, at vi har undgået de store problemer herude. Men også, at vi ikke skal blive alt for kreative i vores ideer og ønsker.

Vi har mange forslag til, hvordan vi udnytter de få kvadratmeter der er tilbage i kommunen. Og det er at bygge tættere og højere. Her vil vi møde modstand, fordi det går en anden vej, end vi ’plejer’.

Men vi er født og opvokset i Tårnby, og vi har ikke planer om at bygge uden for kommunegrænsen.”

Hvad er dit råd til politikerne?

”Pas på med at sætte for meget byggeri i gang på samme tid i stat, kommune og boligorganisationer. Byggemarkedet er, som jeg ser det, nærmest overophedet, og priserne er skruet kraftigt op. Det er svært at tiltrække entreprenørbranchen til at byde på opgaver.

Så stikker det af med priserne, så kommer vi til at sætte nogle af vores projekter på hold. For vi finansierer selv de fleste af vores renoveringer – men har fået støtte til to helhedsplaner fra Landsbyggefonden.”

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste