28. JUN. 2021 KL. 13:07

Rentestigning bremser besparelser på lån

Peter Hebroe, ALBOA

”Der er nogle lån, som er blevet lagt om to eller tre gange. Det siger virkelig noget om, hvor lav renten har været,” siger Peter Hebroe. Foto: ALBOA

De rekordlave renter er væk, og det har sat en stopper for omlægningerne af realkreditlån hos almene boligselskaber. Men for boligorganisationerne er det en god ide at holde øje med, om mulighederne åbner sig igen.

Lejerne i almene boliger har nydt godt af lave renter i mange år. Boligselskaberne har nemlig haft travlt med at lægge deres realkreditlån om for at sikre sig en lavere rente og besparelser til beboerne.

Men i takt med, at verden er åbnet op efter coronakrisen, er renterne begyndt at stige igen, og det bremser mulighederne for at finde flere besparelser.

”Jeg tror ikke, vi kommer til at lægge mere om, end vi allerede har gjort i 2021. De omlægninger, vi har lavet, har været i småtingsafdelingen, men for en lille afdeling kan det have en effekt i regnskabet,” siger Peter Hebroe, direktør i boligorganisationen ALBOA, som udlejer 7200 boliger i Aarhus og Skanderborg.

I 2020, hvor renterne var ekstremt lave, omlagde ALBOA lån i 10 afdelinger med en samlet besparelse på 420.000 kr.

I 2021 har ALBOA omlagt lån for 23.000 kr. i to afdelinger. Begge omlægninger skete i januar, og Peter Hebroe regner med, at de bliver de sidste i år.

Så 2021 skiller sig ud efter en lang række år, hvor ALBOA havde travlt med at lægge lån om til en lavere rente og sikre besparelser til beboerne.

”Der er nogle lån, som er blevet lagt om to eller tre gange. Det siger virkelig noget om, hvor lav renten har været,” siger Peter Hebroe.

”Vi føler, at vi er kommet i mål med det, vi kunne nå, og det, som kreditforeningen også kunne følge med til. Vi er jo ikke den eneste boligorganisation, som har været i gang, og de private har også lagt deres lån om. Så der har været tryk på.”

”Jeg tror ikke, vi kommer til at lægge mere om, end vi allerede har gjort i 2021. De omlægninger, vi har lavet, har været i småtingsafdelingen, men for en lille afdeling kan det have en effekt i regnskabet.”

Peter Hebroe, direktør i boligorganisationen ALBOA

Læs senere artikler

Hjælpepakker smitter af på renten

Hvis man skal forstå, hvorfor renten udvikler sig, som den gør, skal man kigge på situationen omkring coronapandemien.

De hjælpepakker, som regeringer rundt om i verden har vedtaget for at hjælpe økonomien i gang igen, har fået priser og lønninger til at stige.

Det smitter af på renterne, forklarer Mikkel Høegh, afdelingsdirektør for boligøkonomi i Jyske Realkredit.

”I takt med, at verden åbner op, og hjælpepakkerne virker, stiger renterne også,” siger han.

Udviklingen betyder, at de lån, som almene boligselskaber bruger til eksempelvis at finansiere renoveringsprojekter, er dyrere end i starten af året.

Renten på et 30-årigt fastforrentet realkreditlån er steget fra 0,5 pct. til 1,5 pct. siden januar. Renten på et 20-årigt lån er steget fra 0 pct. til 0,5 pct.

Når man lægger et lån om til en lavere rente, skal man betale et gebyr. Derfor skal man kun lægge om, hvis renten på det nye lån er markant lavere end på det gamle lån. Ellers kan det ikke betale sig.

Holder igen med omlægninger

Skal man lægge om nu, skal det være, fordi man har et lån med en rente på 2,5 pct. eller derover, og dem er der ikke så mange tilbage af.

”Nu, hvor renten på et 30-årigt lån er 1,5 pct., skal man have 2,5 pct. eller højere for at kunne lægge om. Folk i de almene boligselskaber holder lidt igen med omlægningerne i øjeblikket, for det kunne jo være, at de lavere renter kom tilbage,” siger Mikkel Høegh.

Hos Domea, som er administrator for cirka 80 almene boligselskaber, fortæller økonomichef Jette Pilgaard, at man holder øje med, om renten falder igen.

”Vi har også taget nye lån, efter renten er steget, så hvis der kommer et stort rentefald, vil vi selvfølgelig lægge de lån om igen,” siger Jette Pilgaard.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste