23. JUN. 2021 KL. 10:23

Forretningsfører: Vi skal gøre os klar til at modtage bølgen af ældre

Hans Peter Hollænder Søbo Bred 3

Hans Peter Hollænder er forretningsfører i Boligforeningen Søbo på Als. De melder om alt udlejet i Sønderborg og har svært ved at følge med den stigende efterspørgsel efter byboliger. Derfor arbejder de hårdt på at få tilladelse af kommunen til at bygge flere boliger.

Du siger, du identificerer dig med dit job i Boligforeningen Søbo. Hvad lægger du i det?

”Jeg en ægte ’regnedreng’ og har både som revisor og kommunal kontorchef været i tæt kontakt med de almene boligforeninger. Så jeg passer godt ind i Søbo, som altid har sat en ære i at have orden i sagerne. 

Da vi er et lille sted med mange bolde i luften, skal man virkelig ville det. For det kan være svært at gøre sin arbejdstid op med en travl hverdag og mange aftenmøder.

Men jeg er så heldig, at jeg indimellem også kan bruge min private hobby – at gå på jagt. Så hvis afdelingsmødet føler sig generet af for mange måger og råger, ringer de bare til mig. Så sørger jeg for at få en reguleringstilladelse, så jeg og en ejendomsfunktionær, der også har jagttegn, kan få bugt med dem. Eller sætter fælder for mår og fælder et træ her og der.  

Så ja, jeg har det perfekte job.”

Hvordan er dit samarbejde med din bestyrelse?

”Vores bestyrelse består først og fremmest af folk, der er på arbejdsmarkedet. De stiller krav til mig, og det kan jeg godt lide.

Så det er på ingen måde en ’tantebestyrelse’. De er meget aktive og lægger vægt på at være inddraget i mange beslutninger og være klædt godt på. Det giver åben dialog, hvor alle bidrager med gode løsninger ude fra erhvervslivet.

Det skaber en god dynamik – også selvom jeg er voldsomt udfordret, når de byder ind med alt muligt smart – som for eksempel Facebook – som jeg bare ikke aner noget som helst om.

Men vi har været enige om ikke at bruge tid og energi på det, vi ikke er gode til. Så vi har udliciteret flere områder som IT, de grønne områder og håndværkergården.”

(interviewet fortsætter længere nede)

DIREKTØR-STAFETTEN

Fagbladetboligen.dk giver ordet til de almene boligdirektører og sender stafetten rundt i landet. Vi taler hver gang med en direktør, som vil 'vise rundt' i sin boligorganisation.

I dag:

Forretningsfører: Hans Peter Hollænder

Boligadministration: Boligforeningen Søbo

Antal boliger:  cirka 2.600 boliger (224 i private andelsboliger)

Antal boligafdelinger:

Ansatte

Hovedparten af boligerne ligger i Sønderborg by og cirka 600 boliger i Augustenborg og på Sydals. Søbo blev først en boligforening i 1978. Det startede som et socialfilantropisk foretagende i 1949 og hed dengang Sønderborg Sociale Boligselskab.

Afd 21 Søbo

1 / 2Afdeling 21 i Boligforeningen Søbo har fået solcellepaneler på taget. Det har givet grøn energi til beboerne og en stor besparelse. Foto: Søbo

Afd 12 Søbo

2 / 2Søbo's afd. 12 er også prydet med solpaneller på toppen og med batterikassen på jorden. Den sørger for, at afdelingen kan beholde halvdelen af strømmen selv til egne boliger. Foto: Søbo

Næst efter huslejen er varmen den største udgift for mange beboere. Derfor arbejder vi for at få det så billigt som muligt og så miljørigtigt som muligt.

Hans Peter Hollænder

Forretningsfører i Boligforeningen Søbo

Læs senere artikler

Boligdirektør: ”5.000 har mistet deres job i vores kommune”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligdirektør: ”Vi skal være tilgængelige for alle beboere, der vil i kontakt med os”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Hvordan interessevaretager I hos jer?

”Vi sidder med i de udvalg og bestyrelser, hvor vi kan få indflydelse.

Sammen med kommunens andre boligforeninger er vi i tæt samarbejde med Sønderborg Kommune. Blandt andet i Project Zero, der arbejder for, at Sønderborg Kommune kan blive CO2-neutralt i 2029. Det sker via konkrete projekter, herunder EU-projekter, og ved, at indsatsen bliver ”målt og vejet” – noget, som vil være svært for den enkelte aktør.

Derudover er vi repræsenteret i bestyrelsen i Sønderborg Varme og Augustenborg Fjernvarme. For næst efter huslejen er varmen den største udgift for mange beboere. Derfor arbejder vi for at få det så billigt som muligt og så miljørigtigt som muligt.

I Sønderborg Kommune har vi årligt flere faste møder, både i kontaktudvalg med formænd og direktører/forretningsførere. Og med borgmester, kommunaldirektør og tilsyn.

Jeg selv sidder i repræsentantskabet for Forenet Kredit. Det gør jeg for at sikre, at den almene sektor fortsat har gode lånevilkår, og for at der gives lån i hele landet.”

Hvad optager jer lokalpolitisk i dette valgår?

”Lige nu er det at få bygget flere almene boliger i Sønderborg, som er til at betale. For vi står overfor at skulle genhuse mange beboere fra Nørager/Søstjernevej, som røg på den hårde ghettoliste i 2020. Det er allerede i 2023/2024, at de beboere skal være ude.

Derudover er tilflytningen til Sønderborg by stigende. Og vi har alt ’udsolgt’ i byerne. Derfor kunne vi sagtens bygge 100 boliger mere inden for det næste år for at fremme tilflytningen.

I Sønderjylland står vi også over for en stor stigning af ældre over de næste 10 år. Andelen af 80+ årige forventes at stige med 34 procent. Mange af dem vil vælge at flytte til mindre boliger, som skal være tilgængelige. Og den bølge skal vi gøre os klar til at kunne modtage.

Så vi arbejder hårdt for, at vi fortsat kan bevare en høj andel af almene boliger i kommunen, også på de attraktive adresser. Men kommunen er desværre noget tilbageholden, for de kigger på det samlede befolkningstal for kommunen – som er gået tilbage. 

Og så ser vi frem til valgmøderne, som kredsrepræsentantskabet for BL og kontaktudvalget har planlagt forud for kommunalvalget i efteråret.”

Udsigt Over Vand Søbo

1 / 1Udsigt over vandet fra altanen på Nordvesthavnsvej i Sønderborg. Foto: Søbo

Hvad betyder bæredygtighed for jer?

”Det har fyldt meget det sidste år. Vi har energirenoveret flere af vores afdelinger, blandt andet med EU-tilskud. Vi har fået nyt tag med solceller og med bimåler, så vi nu kan sende strømmen direkte ud i lejlighederne og ikke ud på nettet. Det giver en meget bedre udnyttelse af solcelleanlægget.

Og med egne batterier kan vi gemme 50 procent af strømmen til os selv til de mørke timer og til de aktiviteter, beboerne har i dagtimerne. På den måde belaster vi elnettet meget mindre, hvilket jo i sig selv er bæredygtigt.

Bæredygtighed og besparelser for beboerne er også grunden til, at vi opfordrer bestyrelserne til at sammenlægge afdelinger. Det giver billigere varmeforsyning, mere grøn energi og bedre forsyningssikkerhed, at mange små anlæg bliver til få store.

Vi har haft grønt fokus i mange år, så det begynder faktisk at knibe med ideerne.”

Hvad tænker I om, at andelen af ældre stiger så meget de næste 10 år?

”Langt de fleste af vores boliger ligger i Sønderborg og Augustenborg. Og der har vi to målgrupper – børnefamilier og de midaldrende ældre. Det er attraktivt for børnefamilierne, fordi boligerne ligger tæt på skole og idrætsanlæg. Og de midaldrende ældre søger gerne i vores nyere byggerier, fordi de er tilgængelige.

Og netop tilgængelighedsboliger, som er attraktive for de ældre, vil vi meget gerne bygge mange flere af.

Så det er da rigtig fint, at vi får nye kunder i butikken – så kan børnefamilierne flytte ud i villaerne, som de ældre forlader.

Det ligger også i god tråd med vores dagsorden om bæredygtighed, at vi ikke skal inddrage mere jord til villaer, men i stedet bygger flere etagebyggerier. Byggeriet belaster miljøet hårdt, og parcelhuse især. Fordi man bygger utrolig mange kvadratmeter per person. Det gør vi jo mindre i etagebyggeri.

Selv her på Als, som er kendt for meget natur, slipper jorden også op på et tidspunkt.”

 

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste