28. JUN. 2021 KL. 12:00

For dyrt: Villabyerne stemte nej til YouSee

Jean Torp, Beboer I Villabyernes Boligselskab, Solrød. Beboerne Stemte Nej Til En Ny Og Dyrere Aftale Med Yousee Om Tv Pakker. (3)

Jean Torp er tidligere formand for Villabyernes Boligselskab og har håndteret tv-aftalerne sammen med afdelingsbestyrelsen. Foto: Signe Schlichtkrull

YouSee ville lave ny fælles tv-aftale med skyhøje priser, men Villabyernes Boligselskab sagde nej ved urafstemning og får billigere tv-pakker fra anden udbyder.

3 ting Villabyernes Boligselskab har lært om tv-aftaler:

I starten af maj stemte beboerne i Villabyernes Boligselskab i Solrød nej til en ny og dyrere tv-aftale med selskabet YouSee. Det skete ved en urafstemning.

”Det er en rigtig god løsning for os beboere, fordi vi nu kan få tv-pakker, der er langt billigere,” siger Jean Torp.

Han er tidligere formand for Villabyernes Boligselskab og har håndteret tv-aftalerne sammen med afdelingsbestyrelsen. Villabyernes Boligselskab består af en stor afdeling med 563 lejemål, der administreres af Domea.

YouSee ville have flere penge for de samme tv-pakker

Den nye tv-løsning skyldes, at YouSee sidste forår opsagde den fælles tv-aftale for beboerne i Villabyerne. Det overraskede afdelingsbestyrelsen, især da de så de nye høje priser som YouSee ville have for en ny aftale. Pludselig steg tv-grundpakken fra 164 kroner til 274 kroner om måneden.

”Tilbuddet var uacceptabelt. Prisen betyder meget for folks økonomi, og det er vigtigt at få den ned. Folk her tjener ikke 40-50.000 kroner om måneden,” siger Jean Torp.

YouSees nye tilbud gav ikke en rimelig rabat for at få en stor samlet kundegruppe i boligselskabet. Derudover bruger boligselskabet over 40.000 kroner om året på administration af aftalen, da boligselskabet opkræver beløbet for tv-grundpakken sammen med huslejen. Boligselskabet betaler også udgifter til beboeres ubetalte tv-regninger og genåbning af tv-stik. De regninger havner i sidste ende hos beboerne.

”Vi forsøgte at forhandle en bedre aftale med YouSee, men det kunne ikke lade sig gøre, og så begyndte vi at se os om efter alternativer,” siger Jean Torp.

Hov – Afdelingen ejer ikke kablerne

Problemet var, at TDC Net i dag ejer de kabler i afdelingen, som tv-pakkerne bliver sendt på. Det er et såkaldt coax-netværk som ligger i mange boligafdelinger og tit kaldes fællesantenneanlæg til kabel-tv. Det har YouSee lagt gratis ind i afdelingen for 30 år siden, men ejerskabet er siden da overgået til TDC Net.

”Det net har vi betalt mange gange siden. Vi kan ikke få lov til at købe det, og vi har lært, at man aldrig skal lade nogen lægge gratis net ind i boligafdelingen,” siger Jean Torp.

Heldigvis har Villabyerne også et andet netværk af bredbåndskabler som boligselskabet selv ejer. Det blev lagt ind i alle boliger for over 15 år siden til telefoni og internet. Det er PDS-kabler, der i dag også kan bruges til at se tv over internettet. Den type digitalt tv kaldes IPTV.

"Så fandt vi ud af, at vi kunne få IPTV på vores eget bredbåndsnet, og så var der et godt alternativ til YouSee som vi kunne fortælle beboerne om. Vi havde brug for et afdelingsmøde, men det var vanskeligt på grund af corona,” siger Jean Torp.

3 ting Villabyernes Boligselskab har lært om tv-aftaler:

  • Man skal aldrig lade nogen lægge et gratis net ind i afdelingen, for det kommer beboerne til at betale for mange gange.
  • Man skal have sit eget net, så man kan spiller udbyderne ud mod hinanden, ellers kan de tage den pris, de vil.
  • Hvis man ikke selv har styr på de tekniske ting – så kontakt BL Kurser og Rådgivning og køb teknisk rådgivning.

Kilde: Jean Torp, Villabyernes Boligselskab

”Vi forsøgte at forhandle en bedre aftale med YouSee, men det kunne ikke lade sig gøre, og så begyndte vi at se os om efter alternativer."

Jean Torp, tidligere formand for Villabyernes Boligselskab

Var nervøs for om folk forstod det

Derfor søgte Villabyerne hjælp hos BL Kurser og Rådgivning til at lave en urafstemning. Villabyerne købte også rådgivning af BL’s samarbejdspartner indenfor tv og bredbånd Karobella Rådgivning.

”Vi, der har arbejdet i bestyrelsen, er frivillige og har job ved siden af – og det gælder om at holde ørerne stive ved de kontrakter. Processen har været vanskelig,” siger Jean Torp.

”Jeg var nervøs for, om folk forstod det, da vi sendte stemmesedler ud til urafstemning. De tekniske forhold er svære at forklare, men jeg synes, vi kom godt rundt om det, og det viser afstemningsresultatet jo også,” siger Jean Torp.

Den nye løsning sparer årligt boligselskabet for over 40.000 kroner i administration. 

Er selv godt i gang

”Jeg har allerede selv skiftet til det nye IPTV – og det fungerer fint. Det er også bare at trykke på en knap, når man først har fået sat det op,” siger Jean Torp.

Beboerne får fremover adgang til både tv og internet gennem Bolignet-Aarhus som Villabyernes Boligselskab er blevet medlem af. Det er en non-profitforening, der leverer tv og internet til især lejer- og ejerboligforeninger og kollegier. Tv-grundpakken har færre programmer end YouSees grundpakke. Hvis beboere stadig ønsker YouSees tv-pakker, kan de frit købe dem.

 

Læs senere artikler

Beboere kan spare stort på at eje kabler til tv og internet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Beboere betaler 59 kroner om måneden for hurtigt internet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2901 )

0

Læseliste