21. JUN. 2021 KL. 12:00

Beboere betaler 59 kroner om måneden for hurtigt internet

KBS 140621 046 Rene Nielsen

"Udgangspunktet er, at vi vil eje vores egne anlæg. Så bestemmer beboerne selv over deres egne ting i stedet for, at en stor kommerciel virksomhed skal tjene penge på noget i vores afdelinger,” siger René Nielsen. Foto: Carsten Andersen

Køge Boligselskab lægger sit eget bredbåndsnet og fremtidssikrer alle boliger med hurtigt og billigt internet.

Siden januar har Køge Boligselskab været i gang med at lægge sit eget bredbåndsnet i sine 1.700 boliger. For tiden er turen kommet til en afdeling med rækkehuse, der får lagt fibernet ind. Snart kan beboerne tilslutte deres router til en lille boks inde i huset og få hurtigt internet for 59 kroner om måneden.

”Vi har valgt at lægge vores eget bredbåndsnet, fordi der er en stor økonomisk gevinst i det for beboerne. Nu sparer de omkring 200 kroner om måneden i forhold til det, de har været vant til at betale for internet,” siger René Nielsen, forretningsfører i Køge Boligselskab.

Midt i april kunne beboerne begynde at bruge det nye net i halvdelen af boligselskabets boliger. Resten tilsluttes i august.

Det var blevet for dyrt

Indtil nu har de fleste beboere købt deres bredbåndsforbindelse med adgang til internettet hos selskabet YouSee, der leverer tv-pakker til beboerne på boligselskabets fællesantenneanlæg. Den type antenneanlæg med coax-kabler til kabel-tv ligger i de fleste almene boligafdelinger. Køge Boligselskab ejer selv sit antenneanlæg.

”Produktet fra YouSee har været godt nok, men vi synes, det har været for alt dyrt for vores beboere at få bredbånd på den måde,” siger René Nielsen.

Beboerne har ofte betalt cirka 300 kroner eller mere om måneden for bredbånd fra YouSee.

Ledte efter billigere alternativer

Køge Boligselskab begyndte at lede efter alternativer, der kunne give beboerne billigere bredbånd. YouSee og et par af de store energiselskaber tilbød at lægge gratis fibernet ind i afdelingen, men René Nielsen regnede på det.

”Så ville energiselskabet eje fiberanlægget i boligen. De sagde, at vi selv skulle finde dem, der skulle levere bredbåndet, og de skulle så leje fiberen af energiselskabet. Men så vidt jeg kunne se, ville prisen stort set blive den samme som hos YouSee, der leverer bredbånd gennem vores tv-anlæg,” siger René Nielsen.

Så laver vi vores eget net

Derfor besluttede beboerdemokratiet i Køge Boligselskab at etablere sit eget interne fibernet. Det forbinder alle boliger i selskabets 11 afdelinger som består af cirka lige mange etageboliger og rækkehuse. Alle afdelinger valgte, at det billige internet fremover skal være en del af huslejen.

”Udgangspunktet er, at vi vil eje vores egne anlæg. Så bestemmer beboerne selv over deres egne ting i stedet for, at en stor kommerciel virksomhed skal tjene penge på noget i vores afdelinger,” siger René Nielsen.

BL’s samarbejdspartner på tv og bredbånd Karobella Rådgivning har stået for teknisk rådgivning, udbud og kontrakttjek.

Artiklen fortsætter under billederne.

FAKTA

Køge Boligselskabs nye bredbåndsnet

  • 1700 boliger indenfor en radius på 2 kilometer. Halvdelen er rækkehuse, resten er etagehuse.
  • Det nye bredbåndsnet koster 13.3 millioner kroner i alt med et stik i hver bolig.
  • Den største anlægsudgift er grave- og elektrikerarbejde.
  • Når Køge Boligselskab skal forhandle aftaler med udbydere af bredbånd, vil boligselskabet udbyde alle sine 11 afdelinger samlet for at sikre den bedste økonomi for beboerne.
  • De første 2 år er udbyderen af bredbånd Parknet, der leverer til forskellige typer boligforeninger.

Kilde: René Nielsen, Køge Boligselskab.

Køge Boligselskab lægger sit eget fibernet ud til alle boliger af 4 grunde:

  • Vi vil eje vores egen infrastruktur.
  • Ingen skal tjene penge på vores beboere på vores egne anlæg.
  • Der er en stor økonomisk gevinst for vores beboere.
  • Det fremtidssikrer vores boliger, at internet er med i huslejen.

Kilde: René Nielsen, forretningsfører, Køge Boligselskab

 

 

KBS 140621 002 Tornegaarden

1 / 5Stregerne viser hvor Køge Boligselskabs nye bredbåndsnet skal ligge i en afdeling med rækkehuse. Foto: Carsten Andersen

KBS 140621 017 Tornegaarden

2 / 5Køge Boligselskab lægger sit eget fibernet og gør installationerne klar til brug. Foto: Carsten Andersen

KBS 140621 039 Tornegaarden

3 / 5Her i dette rækkehus i Tornegården kan beboerne snart glæde sig til at få hurtigt internet gennem den lille boks på væggen. Foto: Carsten Andersen

KBS 140621 042 Hastrupparken

4 / 5Køge Boligselskab har lagt sit eget bredbåndsnet i Hastrupparken i Køge. Det fremtidssikrer afdelingen med billigt internet. Foto: Carsten Andersen

KBS 140621 049 Samsoevaenget

5 / 5Beboerne i Samsøvænget i Køge Boligselskab får internet til 59 kroner om måneden. Foto: Carsten Andersen

Læs senere artikler

Beboere kan spare stort på at eje kabler til tv og internet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

For dyrt: Villabyerne stemte nej til YouSee

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Fremtidssikrer for 13.3 millioner kroner

Prisen for at grave kabler ned og sætte et bredbåndsstik i alle boliger er 13.3 millioner kroner. Køge Boligselskab har hentet pengene i sin dispositionsfond, og investeringen påvirker ikke afdelingernes økonomi.

”Vi synes også, vi har været med til at fremtidssikre vores boliger til markedssituationen. Folk kommer efterhånden med en forventning om, at bredbånd er en del af et lejemål, og hos os bliver det en del af huslejen fremadrettet,” siger han.

Beboerne får en 500/500 Mbps-forbindelse som en del af lejemålet til 59 kroner om måneden. Hver husstand har købt en router til 600 -1.000 kroner

”Beboerne er tilfredse med den nye løsning. De fleste har selv fundet ud af at sætte routeren til, og vi har hjulpet dem, der har haft problemer med at få det op at køre,” siger René Nielsen.

Hverken beslutningsprocessen eller anlægsarbejdet har budt på særlige udfordringer. René Nielsen forventer heller ikke øget administration.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste