04. JUN. 2021 KL. 10:06

Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende

Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen

Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening, synes ikke, det er rimeligt, at de unge hænger på regningen for de mange ungdomsboliger, som står tomme på grund af corona. Foto: Himmerland Boligforening

I Aarhus og Aalborg har de almene boligorganisationer svært ved at tiltrække de unge studerende til at flytte ind i deres ungdomsboliger. De unge bliver nemlig hjemme på grund af corona. Det er dyrt for både boligorganisationerne og de andre lejere.

Der er normalt kamp til stregen blandt de unge studerende om at få fat i en af de mange populære ungdomsboliger rundt om i landet. Alle vil bo tæt på studiet, hvor det hele sker. Her får de undervisning og mødes i studiegrupperne. Og så har de ikke langt hjem efter fredagsbar med vennerne.

Men i år er mange af de unge blevet væk. De står ikke i kø til boligerne. Tværtimod. Lige nu står flere hundrede ungdomsboliger tomme i de to store universitetsbyer Aarhus og Aalborg og venter på, at nogen vil flytte ind i dem. Boliger, som plejer at være revet væk på denne tid af året.

I Aarhus er antallet af ledige ungdomsboliger i maj måned helt oppe på 640 og 165 står stadig tomme i Aalborg. Det er næsten dobbelt så mange ledige boliger som normalt i Aarhus, og hele fire gange så mange står tomme i Aalborg.

”Problemet for os i Aarhus er, at vi mangler de udenlandske studerende. Både dem fra norden, EU og landene udenfor Europa. Da de fandt ud af, at grænsen ikke åbnede lige foreløbigt sidste år, så tog de hjem. Og de er ikke kommet tilbage. Og der er heller ikke kommet nye til. Formentlig fordi det er umuligt at komme hertil,” siger Per Juulsen, direktør i Kollegiekontoret Aarhus.

Corona-nedlukningen af samfundet i marts sidste år gjorde, at de unge studerende fra den ene dag til den anden ikke måtte møde fysisk ind til undervisning på uddannelsesstederne. Den skulle nu foregå derhjemme foran en skærm og ingen studiekammerater at mødes med. Og uden at vide, hvornår verden åbnede op igen.

Det førte i Aalborg til, at flere af de unge, som allerede var i gang med uddannelse, opsagde deres ungdomsbolig og flyttede hjem til mor og far i andre dele af landet. Hjem til en billig husleje og et fyldt køleskab.

Og i år har mange af dem, som egentlig havde planlagt at skulle flytte hjemmefra i forbindelse med studiestart, også valgt at blive boende hjemme lidt længere.

Artiklen fortsætter under citatet og boksen. 

Hvad er en almen ungdomsbolig?

Almene ungdomsboliger udlejes til unge under uddannelse og andre unge med et særligt behov.

Der er ikke fastsat nogen aldersgrænse for, hvornår man kan bo i en ungdomsbolig, og der er ikke en traditionel venteliste.

Det er boligorganisationen, der vurderer, hvem der har det største behov. Blandt andet ud fra, hvor langt man har til sit uddannelsessted eller arbejdsplads, økonomiske forhold eller lignende.

Der kan ikke opkræves et gebyr for at blive skrevet op til en ungdomsbolig. 

 

Leder du efter en ungdomsbolig, kan du søge ledige boliger på Danmarkbolig.dk

Du kan også gå på boligorganisationernes hjemmeside og skrive dig på ventelisten til en ungdomsbolig.

Politikerne kunne godt tænke i en ’hjælpepakke’ til kollegier, ligesom der er for alle øvrige erhverv, der lider omsætningstab på grund af corona.

Ole Nielsen

Direktør i Himmerland Boligforening

Læs senere artikler

AAB opfører 75 ungdomsboliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Fsb: Private ungdomsboliger er for dyre

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Det mærker de tydeligt i Himmerland Boligforening i Aalborg, hvor udlejningen af ungdomsboliger har været sløj i 2020 og første halvår af 2021.

”Det er en helt ny situation for os i Aalborg, at vi står med så mange tomme ungdomsboliger. Vi ved ikke, om vi ser mod et normalt marked ved næste studieoptag, eller om situationen er langvarig,” siger Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening.

Boligdirektøren ærgrer sig også over, at de øvrige beboere skal betale for de konsekvenser, corona-krisen har haft for ungdomsboligerne. At de nu skal bøde for de store lejetab, der er landet over i de almene boligorganisationer.  

”Politikerne kunne godt tænke i en ’hjælpepakke’ til kollegier, ligesom der er for alle øvrige erhverv, der lider omsætningstab på grund af corona,” siger Ole Nielsen.

Læs også: UngdomsboligRapporten 2020

De unge betaler regningen

Problemet med den manglende udlejning er ikke kun et problem for boligorganisationerne. For det er de andre beboere i de almene boligafdelinger, som i sidste ende betaler regningen for det lejetab, der følger med tomgang i boligerne.

Derfor skal man ikke ligge inde med flere boliger, end man kan leje ud. Så uanset, om lejetabet i år skyldes corona-krisen, så er boligorganisationerne meget opmærksomme på, om markedet er mættet.

”I Aarhus er vi enige i, at vi ikke skal planlægge flere ungdomsboliger. For væksten af studerende har de sidste år været for nedadgående. Så opbremsningen er allerede i gang. Men bremselængden er lang, når det kommer til byggeri, så der bliver stadig bygget nye,” siger Per Juulsen fra Kollegiekontoret Aarhus.

Direktør Ole Nielsen fra Himmerland Boligforening håber, at teenageværelset hjemme i Ålsgårde meget snart skiftes ud med en ungdomsbolig i Aalborg. Og at grænserne igen åbnes for udenlandske studerende:

”Hele Aalborg har brug for, at der bor studerende. Det giver god mening for byen. Derfor vil vi også fokusere på at informere om fordelene ved en studiebolig. Og så håber vi, at corona ikke medfører en større regning, som beboerne i sidste ende betaler,” siger boligdirektøren fra Aalborg.

Studiebyerne Kolding og Esbjerg oplever også fald i søgning af ungdomsboliger, men ikke i så voldsom grad som Aarhus og Aalborg.

Ifølge flere boligorganisationer i København afviger udsvinget i udlejningen af ungdomsboliger på denne tid af året ikke særligt fra normalen.

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste