21. JUN. 2021 KL. 14:02

Byggeri: Stigende materialepriser skaber stor bekymring

Fotograf Holger Anderson Roskilde Stillads Husfacade2

De næste år byder på en bølge af renoveringer af almene boliger. Men de stigende priser på byggematerialer kan vælte budgetterne. Foto: Holger Svend Anderson

Flere almene boligselskaber frygter, at stigende priser på byggematerialer vil bremse planlagte nybyggerier og føre til kompromis med kvalitet og bæredygtighed.

Priserne på især træ og stål er på himmelflugt og kan meget vel lave benspænd for de almene boligorganisationers planer om at bygge nyt.

Det fremgår af Licitationen, som har talt med de to almene boligorganisationer Domea.dk og Civica.

Prisen på danskproduceret stål er ifølge Danmarks Statistik steget med over 50 procent siden maj måned sidste år, mens priser på dansk træ er steget med 12 procent.

”I det almene boligbyggeri har vi låste budgetter og arbejder med faste rammebeløb. Her er de prisstigninger, vi ser, helt ude af proportioner med rammebeløbene, som i forvejen er stramme,” siger direktør Thomas Holluf Nielsen, Domea.dk, til Licitationen.

Læs senere artikler

Skal en almen renovering løbe med RENOVER prisen?

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

13 almene renoveringsprojekter får støtte til grønne renoveringer

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Byggeri sættes i bero

Bekymringen over de høje priser på byggematerialer fylder også i Civica på Fyn, som står over for både store renoveringsprojekter og nybyggeri de kommende år.

De skal blandt andet sammen med Fyns Almennyttige Boligselskab omdanne det store boligområde Vollsmose, så det kan gå fra at være et belastet boligområde til ny attraktiv bydel.

”I yderste instans kan det have konsekvensen, at byggesager ikke kan realiseres. Men inden da er vi igennem en lang række besparelsesøvelser. Der er kunsten at spare, uden at det bliver dårligere kvalitet, og det er jo svært,” siger direktør Jens Pilholm til Licitationen.

Kompromisser

Ifølge Domea.dk har de som bygherrer på grund af prisstigningen været nødt til at gå på kompromis i forhold til det byggeri, som de oprindeligt havde planlagt.

De har allerede på et byggeri i Jylland måttet ændre på materialevalg, så et planlagt træbyggeri blev til betonfacader i stedet. Fordi licitationen gik 30 procent over rammebudgettet, hvis de havde fulgt den oprindelige byggeplan.

Om skribenten

anja_andersen.jpg
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Hvad kan I lave af aktiviteter i sommerferien?

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Hvad kan I lave af aktiviteter i sommerferien?

Fik du

læst disse?

Himmerland Boligforening 2020 Sankelmarksgade 9 Renejeppesendk Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene
DSC01070 Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”
Foto Holger Anderson Solveigraabergtingey 15 Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Microsoftteams Image Se billederne: Konference satte lup på den blandende – og 'klumpede' – by
Keld Laursen Brabrand Boligforening Keld Laursen fratræder som Brabrand Boligforenings direktør
DSC2078 Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab
Himmerland Boligforening 2019 Ole Nielsen Corona-regning: Lejetab kan give højere husleje til unge studerende
Se alle artikler ( 2093 )

0

Læseliste