29. JAN. 2021 KL. 10:15
Grønne renoveringer trak ledelserne i landets almene boliger til skærmen
29. JAN. 2021 KL. 10:15
Der trykkes i disse år på speederen til grønne renoveringer i landets almene bolig-områder. 72.000 boliger skal have en overhaling. Konference satte spot på omstillingen.
Landets almene boliger trykker på speederen, når det gælder den grønne dagsorden.
Men hvordan sikrer vi en bæredygtig bygningsmasse gennem de historisk mange renoveringer, der lige nu er i fuld gang?
Der blev boret i svarene torsdag, da AlmenNet sammen med BL’s BestyrelsesNet, Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen afholdt konference, der samlede landets ledelser i de almene boliger.
Næsten 200 var tilmeldt til den virtuelle konference. Spørgsmålet om, hvordan man skaber de bedste rammer for at sikre en bæredygtig bygningsmasse stod øverst på dagsordenen. Og hvordan man får strategien ud og arbejde – og ikke mindst samarbejdet til at glide mellem den politiske og administrative ledelse.
”Konferencen var virkelig vellykket. Der var både hardcore facts og erfaringer, der er guld værd lokalt i de enkelte boligorganisationer, men der var også en overraskende indsigt i, hvordan vi som mennesker i høj grad træffer beslutninger ud fra egne følelser end analyse. Der var stort engagement, selv om det er en kunst at fastholde folks koncentration foran en skærm i tre timer,” siger Rolf Andersson, formand for AlmenNet og byggedirektør i KAB.
Under konferencen blev der vist tre små video-film. De satte fokus på, hvordan man prioriterer de grønne indsatser i en boligorganisation, hvilke udfordringer, der er forbundet med de grønne indsatser og så en film med gode råd. Alle filmene kan ses hos AlmenNet her.
Teksten fortsætter under videoen:
Hvad handlede konferencen om grønne renoveringer om:
Hvordan sikrer vi en grøn almen sektor i dag og i fremtiden
Hvordan får vi implementeret strategien i organisationen
Hvilke udfordringer er der forbundet med den grønne dagsorden
Læs mere hos AlmenNet om konferencen og se de forskellige indlæg her.
De grønne renoveringer
Landets almene boliger renoverer i disse år for historisk store beløb.
18,4 mia. kroner er afsat til 453 godkendte projekter. 72.000 boliger kommer således under kærlig renovering. En væsentlig del af køen består af bygninger af ældre dato og 2/3 vedrører klimaskærmen. Klimagevinsterne skal hentes i renoveringerne.
"Det betaler sig at renovere frem for at bygge nyt og der er meget store potentialer i at energirenovere. Det er ikke kun en vigtig dagsorden for den almene sektor, men for hele samfundet. Historisk set så er den almene sektor innovativt drivende, det skal vi selvfølgelig også være på den grønne dagsorden. Og se bare her. Vi laver en koordineret indsats for omkring 20% af bygningsmassen herhjemme og skaber boligområder som er både socialt og miljømæssige bæredygtige. Det er ganske unikt," sagde Bent Madsen, direktør i BL – Danmarks Almene Boliger.
Bent Madsen indledte konferencen med et indlæg, der satte fokus på de klima- og samfundsgevinster der er ved renovering, det nye grønne støttekriterium, et nyt centralt alment bygningsregister (DCAB) og hvordan trang og grønne tiltag fremover skal gå hånd i hånd, når der gives støtte.
Indlægget kan sammen med den andre fra konferencen findes her.
Den grønne dagsorden bliver omdrejningspunktet
På konferencen kunne man også høre Sally Khallash, cand. scient. pol, MPA Harvard Kennedy School, om at det kræver politisk handling at prioritere den grønne dagsorden. Herefter var det OB-formand fra FAB, Erling Nielsen, der sammen med byggechef Henrik Max Rasmussen fortalte om en bæredygtig renovering fra strategi til praksis, og hvordan det grønne føres ud i praksis i alle FAB's byggesager.
For arrangørerne var de tre timer mere end godt givet ud.
”Det var vigtigt at samle så mange, fordi dagsordenen bindes sammen med regeringens initiativ om at komme i gang med den bæredygtige omstilling. Vi får den grønne dagsorden ud i boligorganisationerne, så den bliver omdrejningspunktet. Den almene sektor har før vist, blandt andet med effektiviseringsaftalen, at bliver vi pålagt en opgave, så efterlever vi den og går i front. Det vil vi også gøre med den bæredygtige omstilling,” siger Rolf Andersson.
Læs senere artikler
To guider til nybyggeri og renovering skal afhjælpe fejl i byggeriet
Effektiviseringsaftale: Energiforbedringer på op til 300 millioner med i aftale
Om skribenten
Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværkKristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværkMest læste
Se alle artikler (3014)0