Mere fleksibilitet i arbejdslivet
Kikki Kastrup Nielsen og langt de fleste andre medarbejdere i Bo-Vests administration vil gerne fortsætte med at arbejde hjemme et par dage om ugen, når coronakrisen er forbi. Det viser en rundspørge blandt medarbejderne, og det bakker Bo-Vest op om.
”Vi vil gerne give den enkelte medarbejder mere fleksibilitet i arbejdslivet, fordi det giver en bedre work-life-balance,” siger Martin Olsen, HR-chef i Bo-Vest.
Hjemmearbejde passer også ind i den grønne dagsorden. 72 procent af de administrative medarbejdere i Bo-Vest kører mellem 15 og 30 kilometer i bil til arbejde.
”Det er over 20 tons CO2 mindre om året, vi udleder ved at være hjemme en dag om ugen,” siger Martin Olsen.
Hjemmearbejde giver nok også en mere effektiv drift, men det regnestykke er ikke gjort op endnu.
”Når man ikke er på arbejdspladsen, bruger man ikke printeren, papiret og kaffekopperne. De daglige udgifter bliver mindre, og vi kan begynde at kigge på, hvor mange kvadratmeter vi skal have og varme op,” siger han.
”Der er hele tiden et latent arbejdsgiveransvar i at sikre sig, at de fysiske forhold også er til stede. Her vil økonomi til etablering af hjemmearbejdspladser være en afgørende faktor ud over at sikre arbejdets tarv og ordentlighed omkring udførsel af kerneopgaver,” siger Martin Olsen.
God service til lejerne er vigtigst
Bo-Vest administrerer 15.000 boliger for Albertslund Boligselskab, Bo-Vita, Tranemosegård og Vridsløselille Andelsboligforening. Administrationen har også opgaver, der er svære at klare rigtigt godt fra hjemmekontoret, blandt andet betjening af beboerdemokraterne i bestyrelserne.
”Den fysiske betjening af vores lejere er en meget vigtig kerneopgave, og sikring af god service til lejerne står altid først for,” siger Martin Olsen.
Kikki Kastrup Nielsen er teamleder for 6 medarbejdere i intern service. De tager sig blandt andet af kantine, mødeforplejning, post, printer, telefon, ventelister, opkrævninger, rykkere og administration af en antenneforening. Hendes job passer fint til et par dages hjemmearbejde om ugen.
”Det er sværere at lede, når man ikke er fysisk til stede, og det er ikke altid, jeg kan tage telefonen, når den ringer. Så er det nemmere, når man er på kontoret og kan se på skærmen sammen,” siger hun.
Vil ikke trække noget ned over hovedet på folk
Bo-Vest forventer at lave mere konkrete aftaler om hjemmearbejde, når corona-situationen giver medarbejderne lov til at komme på arbejde igen.
”Bekymringen er, om man trækker noget ned over hovedet på folk som de ikke har lyst til. Det er vi ikke interesserede i. Nogen vil gerne være på en arbejdsplads. Det fysiske og sociale netværk er vigtigt,” siger Martin Olsen.
Han forudser, at diskussionen om hjemmearbejde også vil gavne de mange ansatte med fysisk arbejde.
”De kan ikke slå græsset hjemmefra, men når vi har snakken om hjemmearbejde med de administrative medarbejdere, så vil vi have den samme snak med de fysisk udførende og se, hvor meget fleksibilitet, vi kan lægge ind hos dem,” siger Martin Olsen.
Det bedste af begge verdener
Martin Olsen forventer også aftaler om selve hjemmearbejdspladsen. I starten sad Kikki Kastrup Nielsen på en spisestuestol. Nu har hun hentet sin kontorstol og sin mousetrapper, et ergonomisk tilbehør til den bærbare computer.
”Hvis det skal fungere optimalt, så skal man have et ordentligt sted at stå eller sidde. Det kræver noget udstyr. Vi er vant til at arbejde med 2 skærme, og nu sidder jeg her og deler den bærbare i 2. Hvis jeg skulle være fast hjemme et par dage om ugen, ville jeg gerne have 2 skærme,” siger hun.
”Jeg vil gerne have det bedste af begge verdener, for jeg savner mine kolleger og at sparre med dem. Men der er til gengæld en anden ro, når man sidder hjemme,” siger Kikki Kastrup Nielsen.
Læs også: 10 gode råd til hjemmearbejde fra kollegaerne i DAB